Menu
Matkainspiraatio

Minne haluaisin matkustaa seuraavaksi?

Näin maailmanympärimatkan startin vuosipäivän aikaan reissuhaaveet ovat kuin huomaamatta vieneet mennessään. Menneiden reissujen fiilistelyn lisäksi mieleen on kuitenkin huomaamatta alkanut pulpahtelemaan uusia reissuhaaveita. Tai tokihan ne ovat olleet mielessäni jo aiemmin, mutta koronan myötä moni haave tuli työntää taka-alalle ja tästä maailmantilanteesta johtuen en ole oikein uskaltanut antaa itselleni lupaa edes haaveiluun niiden osalta vaan yrittänyt suhtautua mahdollisimman realistisesti tähän koko kuvioon maailman matkailurintamalla.

Mutta ehkä tämän kaiken liiankin raadollisen realismin rinnalla on sittenkin sallittua edes hetkeksi heittäytyä haaveiden vietäväksi ja kääntää katse kohti tulevaa – minne haluaisinkaan matkustaa seuraavaksi, jos voisin mennä minne vain?

Henkiselle kesämökilleni Balille

Balille paluu on alkanut houkuttelemaan yhä enemmän, eikä vähempää siitä syystä, että alkuperäisen suunnitelman mukaan minun olisi pitänyt mennä Balille koko kesäksi ja kenties vielä myöhemmin tänä vuonna siirtää työpisteeni sinne joksikin aikaa. Mutta korona päätti toisin. Tänä syksynä olen kuitenkin taas alkanut seuraamaan Balin tilannetta viikoittain, ja puntaroimaan, milloin sinne olisi mahdollista (ja turvallista) taas matkustaa. Ehkäpä keväällä 2021 jos hyvin käy? Mielessäni ainakin jo palaan tämän tästä tuttuihin maisemiin sademetsän joogaretriittiin, mustahiekkaisille surffirannoille, pastellin värisiin terveyskahviloihin, temppeleiden suitsukkeiden tuoksuun ja riisipeltojen rauhaan.

Johonkin Euroopan rantakohteeseen

Jos (ja kun) paluu Balille ei vielä vuoden vaihteessa ole mahdollista, olen alkanut etsimään tälle korvaavia vaihtoehtoja. Ehkäpä joulunpyhien aikaan olisi ok kadota pariksi viikoksi johonkin Euroopan rantakohteeseen, jossa yhdistyisi rauhoittavat merimaisemat ja persoonallinen putiikkimajoitus sekä päivät koostuisivat joogaamisen (ja ehkä surffaamisen) lisäksi tehokkaista työskentelyhetkistä jossakin hipster-henkisessä kotoisassa kahvilassa? Tällaisia paikkoja olenkin nyt matkakaipuun iskiessä päälle selaillut internetin ihmeellisestä maailmasta ja tallentanut paikkamerkkeinä Google Mapsiini ensisijaisesti Kanariansaarilta mutta myös Mallorcalta, Espanjasta ja Portugalista.

Roadtripille Italiaan

Paluu Italiaan on ollut mielessäni joka vuosi, ja erityisesti haaveissa olisi toteuttaa siellä joko perinteisempi roadtrip autolla läpi idyllisten maalaismaisemien ja kauniiden rantakylien, ehkäpä Alppien mahtipontisiin vuoristomaisemiin saakka. Tälle reissulle voisin mukaan ottaa vanhempani tai vaikka jonkun ystävistäni matkaseuraksi. Toinen pitkään mielessäni ollut haave olisi toteuttaa kunnon soolomatka Italiassa reissaten junalla kaupungista toiseen ja ehkäpä jossakin kohtaa myös hypätä auton rattiin päästen helpommin myös kaupunkien ulkopuolelle seikkailuun. Ehkäpä ensikesänä?

Meksikoon tai Marokkoon

Euroopan jooga- ja surffikohteiden lisäksi olen huomannut selaavani välillä netistä lentoja joihinkin vähän eksoottisempiin mutta silti suht helppoihin kohteisiin Euroopan ulkopuolelta. Näiden listalle ovat päässeet jo ainakin Meksiko ja Marokko. Okei okei, myönnän, että niiden osalta päällimmäisenä mielessä ovat pyörineet niiden surffi- ja joogamestat Meksikon Sayalitasta Marokon Tamraghtiin, mutta toisaalta molemmissa maissa jo käyneenä tiedän niiden tarjoavan myös kulttuuria ja eksotiikkaa näiden haaveharrastusteni rinnalle. Meksiko näyttää myös tällä hetkellä kutsuvan maailmaa aiemmin kiertäneitä diginomadeja, kun muut maat ovat olleet tiukempia matkustuspolitiikkansa kanssa (toki ymmärrettävistä syistä).

Macaoon

Tämä on ehkä yllättävin kohde tällä listalla, mutta viime vuoden reissuista yksi on jäänyt mieleen jotenkin ihanan nostalgisena. Vuosi sitten tähän aikaan olin ollut Suomessa hämmentävän pitkään pari kuukautta ilman reissun reissua ennen kuin suuntasin Veera Biancan kanssa pressimatkalle Macaoon. Muistan kuinka tuolla reissuilla hihkuin innosta ja onnesta kun olin taas reissussa, ja Macao hurmasi kertaheitolla portugalilaisviboillaan ja täydellisellä reissuohjelmallaan. Olemmekin Veeran kanssa puhuneet että ehkäpä kun maailman ovet taas avautuvat, voisimme lähteä yhdessä taikaisin Macaoon!

Arabimaihin

Keväällä reissuni Syyriassa ja Libanonissa sai hämmentävän lopun koronatilanteen vuoksi, mutta se ei todellakaan vienyt mennessään jo aiemmin mieleeni piirtynyttä haavetta reissata Arabimaissa enemmän ja oppia näistä maista, niiden historiasta, kulttuurista, ihmisistä ja paikoista enemmän. Jo aiemmin olin tehnyt matkasuunnitelmia Tunisiaan ja Algeriaan sekä ollut yhteydessä Libyan kontaktiini maan tilanteesta. Lisäksi olin odottanut Saudi-Arabian rajojen avautumista turisteille e-visan muodossa sekä selvittänyt potentiaalisia reissusuunnitelmia Kuwaitiin, Bahrainiin ja Yemenin Socotran saarelle. Jo aiemmin tekemäni stan-valtioiden reissun yhteydessä minulla oli yhtenä suunnitelmana jatkaa matkaa myös Turkmenistaniin ja sitä kautta Iraniin, mutta lopulta nuo suunnitelmat jäivät pois listoilta kodin remonttitilanteen vuoksi.

Näihin kohteisiin haluaisin kuitenkin vielä joskus matkustaa, katsotaan milloin maailman ovet (koronan lisäksi maiden poliittinen tilanne mukaan lukien) ovat auki näiden maiden osalta. Niin ja haluaisin vielä joskus palata Libanoniin ja Syyriaan, sillä Libanonista jäi vielä paljon näkemättä ja Syyria jätti pysyvän jäljen sydämeeni (siitä lisää jossakin vaiheessa kun olen valmis pukemaan reissukokemukseni sanoiksi täällä blogin puolella).

Läpi Afrikan

Tämä haave on pinttynyt mieleeni jotenkin absurdina reissusuunnitelmana, mutta huomaan ettei se vain jätä minua rauhaan. Haluaisin nimittäin reissata maata pitkin Marokon Gibraltarilta aina Etelä-Afrikan Kapkaupunkiin saakka, vieraillen noissa Afrikan länsirannikon erikoisissa maissa. Aimmin kokemani telttasafari Kapkaupungista Nairobiin oli vain esimakua tuollaisesta overland truckilla matkaamisesta, ja vaikka se kuinka rankkaa välillä olikin, huomaan kaipaavani vastaavaa kokemusta potenssiin kymmenen. Ja noista Länsi-Afrikan maista useat ovat sellaisia, jotka niistä tietoa etsiessäni ovat vaikuttaneet jotenkin todella eksoottisilta, ja jopa saavuttamattomilta. Mutta ehkä huolellisella suunnittelulla ja hyvän matkanjärjestäjän turvin reissaaminen voisi tuolla ollakin mahdollista jossakin vaiheessa.

Tyynenmeren saarilla

Tämä osa maailmaa jäi minulta maailmanympärimatkani osalta lähes kokematta Ranskan Polynesiaa ja Fidziä lukuunottamatta, mutta muistan kuinka jo tuolloin haaveilin vielä joskus matkaavani noille eksoottisille paratiisisaarille. Haavelistallani kummittelee erityisesti Nauru, joka on yksi maailman vähiten vierailluista valtioista, mutta sen lisäksi löytäisin itseni mielellään myös keräilemään kookospähkinöitä ja pulikoimaan turkoosissa rantavesissä niin Vanuatulta, Tuvalusta, Tongalta, Solomonsaarilta, Samoalta, Palaulta, Mikronesiasta, Kiribatilta ja Marshallinsaarilta. Huh siinäpä ei ainakaan reissukohteet kesken lopu (eikä elämä paratiisisaarilla).

Uudestaan maailmanympärimatkalle

Niin, tästä ajatuksesta en vain taida päästä yli, että haaveenani taitaa sittenkin olla vielä joskus lähteä maailmanympärimatkalle. Vielä minulla ei ole mitään sen tarkempaa mielessä ja tämä voisi olla yhtä hyvin totaalinen irtiotto kaikesta ja huima seikkailu maailman eksoottisimmissa kohteissa kuin verkkaisesta reissaaminen maailman suosikkikohteissani (ja ehkä joissakin uusissa) samalla sopivasti töitä läppärillä tehden. Aika näyttää milloin tällainen voisi olla mahdollista toteuttaa ja mitä reissulta sitten lopulta haluaisinkaan. Tällä hetkellä nimittäin toivoisin, että edes tämän listan alkupään reissuhaaveet voisi joskus lähitulevaisuudessa toteuttaa. 🙂

Minne reissaamisesta sinä tällä hetkellä haaveilet? Mitkä ovat isoimpia reissuhaaveitasi tulevaisuuden varalle?

About Author

Seikkailumatkailija ja palkittu matkailuvaikuttaja. Tavoitteena olla Suomen ensimmäinen kaikissa maailman maissa käynyt nainen. Käytynä 186/197 maata ja kaikki maanosat.

9 Comments

 • Pete
  10.10.2020 at 17:59

  Suosittelen Seychellejä. Ei ole ruuhkainen eli sopii myös kulkutautiajan kohteeksi.

  Reply
 • Susanna
  10.10.2020 at 20:05

  Hyvä kooste, minulla on yhä haaveissa samat kohteet ja sitten niiden lisäksi ne joissa en ole käynyt eli mm. Como, Pariisi ja kyllä se Portugalikin kelpaisi. Viettäisin mielelläni putkeen monta viikkoa tai kuukautta taas matkalla. Niistä samoista jo käydyistä palaisin kiertämään Italian saaria, joissa voi niin hyvin yhdistää kaupunki ja rantaloman ja nähdä myös nähtävyyksiä kaikkea samalla kertaa. Nyt vaan on italiassa yhä aika tiukat koronarajoitteet, eikä tiedä tuleeko joskus rokotus vai jääkö kaikki pysyväksi, siellä täytyy joidenkin turistien antaa negatiivinen testitulos ennen kun voi lentää pois ja joillain on jäänyt testeihin rippeitä viruksesta. Koska Italian tilanne rajoituksineen on mikä on, niin yhtä hyvin voisin nähdä itseni matkailemassa vaikka kiertämässä junilla Ranskaa tai Kreikkaa, niistä molemmar kiinnostaisi kovasti. Yhden kesän vietin jo Ranskassa mutta sieltä jäi vielä näkemättä paljon. Kanarialla oon käynyt kerran, mutta jotenkin en kaipaile Espanjaan, paitsi kaikkia trooppisia palmukatuja ja puutarhoja kyllä kaipailen niiltäkin suunnilta. Kaukokohteista kelpaisi kyllä se Bali tai joku kohde Meksikonlahdella.

  Reply
 • Itsellä tällä hetkellä ehkä eniten kiinnostaisi päästä matkustamaan Intiaan ja Kiinaan, jotka molemmat olivat sellaisia reissuja, jotka ovat tänä vuonna peruuntuneet. Molemmissa maissa riittää nähtävää todella pitkäksikin aikaa. Tyynenmeren saaret kiinnostivat joskus paljonkin, mutta nyt kiinnostaa paljon enemmän Korallikolmion syrjäiset paikat.

  Reply
 • Peijainen
  11.10.2020 at 19:13

  Mä olen suunnitellut ja haaveillut, mitä erikoisempia kiertomatkoja yli 15 vuotta. Vasta viimeisen 5 vuoden aikana olen varsinaisesti alkanut matkustaa, kun havahduin siihen, etten tule koskaan saamaan kavereitani innostumaan ideoistani. Olen pikkuhiljaa kasvattanut rohkeuttani sekä varallisuutta mennä pidemmälle.
  Ennen tätä pandemiaa oli tarkoitus, että vuonna 2021 toteuttaisin yhden näistä haaveista ja lähtisin junalla Vietnamiin (alkuperäinen haave oli kutaluinkin junalla Singaporeen, mutta matkan varrella on pari maata, jossa pitäisi keksiä toinen kulkupeli ja aikaahan tuollaiseen kuluisi ihan toisella tavalla) sekä takaisin. Pelottaa hieman, miten tuon käy.
  Sen jälkeen matkahaavekohteitani ovat: Kuuba, Costa Rica (tosin ilmeisesti Nicaraguasta matkailijat pitävät enemmän, olen huomannut), Peru, Namibia, Tansania/ Kenia, (Botswana), (Marokko), Sri Lanka, (Intia), Bhutan, Japani, Tonga, sekä vaellusmatka Pohjois-Espanjassa (ei uskonnollisista syistä, vaan koen kiehtovana ajatuksen, että tutustuisi uuteen maahan vaeltamalla ja siellä asia on tehty “helpoksi”, kun kaikki on jo ajateltu loppuun asti).
  Edellä mainitut ovat siis vain jäävuoren huippu. Haaveita siis on.

  Reply
 • Ihana lukea, että ihmiset uskaltaa jo haaveilla matkustamisesta, eikä kaikkialla ole vain se negatiivinen ja moralisoiva ilmapiiri.
  Mulla on osittain samoja haaveita, esimerkiks paluu takas Meksikoon. Marokkoa olen katellut monesti, mutta sinne ei ole edes lentoja tällä hetkellä, joten en ole tehny sen suurempia suunnitelmia. Afrikasta haluaisin Marokon lisäks Tansaniaan.
  Osa Aasian maista on alkanut myös kiinnostaa jossain määrin, esim. Sri Lanka, Indonesia ja Papua-Uusi-Guinea.
  Lähi-itä nousee myös listalle, etenkin Iran. Jos maailma olis ollut toisenlainen, olisin todennäköisesti tällä hetkellä Jordaniassa vapaaehtoistöissä ja olisin käynyt samalla reissulla myös Libanonissa. Palestiinalaisalueet kiinnostaa myös.
  Tänä vuonna on joutunut perumaan muista matkoista Meksikon, irlannin ja Balkanin kiertomatkan. Meillä on kaiken lisäks lentoliput Kyprokselle tämän kuun loppuun, mutta päätettiin jättää matka väliin, ja koettaa suunnata ennemmin Madeiralle. Hyvin tarkat suunnitelmat on tehty, miten vältytään riskeiltä, ja aiotaan pysytellä täysin omissa oloissamme reissun aikana. Madeira ja Azorit on tällä hetkellä turvallisimpia kolkkia koko Euroopassa, kaiken lisäk Madeira testaa kaikki maahantulijat, mikä lisää turvallisuutta.

  Reply
 • Koska joulun matkamme Persianlahdelle jää toteutumatta. Uskallan vasta haaveilla tulevista matkoista. Mutta mitään eurosijoituksia en halua tehdä, koska vanhojenkin matkojen palautukset on saamatta.
  Mutta siis haaveet. Kreikan saarihyppely on jo siinä pisteessä, että saaret on jo valittu ja matka-aika. Hotellejakin katsottu mutta varauksia ei ole tehtynä.
  Toisena haaveena on Etelä-Afrikan kiertomatka ja kolmantena Kappadokia.
  Odottavan aika on pitkä sanotaan.
  No on tässä ensi viikolla edessä lento Hollantiin tyttären luokse. Jouluna kenties Lappiin meno.

  Reply
 • Milla
  14.10.2020 at 16:37

  Keväällä kysyin mieheltäni että jos voisi tehdä enää vain yhden reissun niin minne haluaisi. En saanut tosissaan olevaa vastausta. Itse olen lapsesta asti haaveillut Havaijista, ehkä vielä jonain päivänä…

  Reply
 • Jenni
  17.10.2020 at 17:50

  Indonesialla on erityinen paikka sydämessäni, mutten ollut edes ajatellut kaipaavani näin kovasti Balille ennen tätä pandemiaa. Jos nyt johonkin pääsisin, niin lähtisin Balille ja sieltä Gileille. Haaveilen myös väli-Amerikasta, koska se on mulle ihan tuntematon kolkka. Etenkin Guatemala ja Costa Rica kiinnostaa. Lähempänä sit Slovenia ja Portugali, etenkin Azorit. Alkaa kyllä ahdistaa, kun mitään matkaa ei edes voi suunnitella. Aloitin tammikuussa opiskelun ja ajattelin, et voisin tokan työharjoittelun tehdä ulkomailla, mut nyt epäilyttää senkin toteutuminen. Ahdistavaa.

  Reply
 • Heidi
  18.10.2020 at 13:23

  Kiva lukea jälleen matkapostauksiasi!
  Pääsin kuin pääsinkin mieheni siivellä Marokkoon pari viikkoa sitten. Vaikeaa se oli ja vääntää sai, mutta pääsin. Täällä olemme vielä pari viikkoa ennen kotiinpaluuta Belgiaan ja täytyy myöntää, että tämä on hieman auttanut pahimpaan matkakuumeeseen. Suurempiin kaupunkeihin ei vielä pääse, me majailemme mieheni kotona Berkanessa lähellä Algerian rajaa, mutta Fèsiin pitäisi päästä ja sinne suuntaammekin päiväretkelle tässä tällä viikolla. Onneksi kuitenkin täälläkin päin riittää tekemistä ja näkemistä ja Välimeri on lähellä.
  Haavekohteita silti riittää, ykkösenä Indonesia, haluaisin Balin lisäksi myös Sumatralle sekä Jakartaan ystävääni tapaamaan. Tämä tulee varmasti olemaan ensimmäinen kaukokohteeni kunhan matkailu tuonnepäin on jälleen mahdollista. Myös vähän suurempi Turkin kiertomatka kiinnostaisi, sekä Etelä-Afrikka ja Väli-Amerikka. Onhan noita haavekohteita 🙂 Lisäksi minua on alkanut ensimmäistä kertaa elämässäni kiinnostaa myös maailmanympärimatka, mutta se nyt on sellainen muutaman vuoden päässä häämöttävä haave. Jospa ensin reissataan Euroopassa, Rooma ja Kreeta olisivat ensimmäisinä listalla.

  Reply

Leave a Reply