Menu
Italia

Italia – 10 parasta reissuhetkeä

Kaupallinen yhteistyö: Italian Tourism

Italia on yksi niistä matkakohteista, joihin palaan mielelläni yhä uudelleen. Ensimmäisen reissun tein Italiaan yli 10 vuotta sitten ja sen jälkeen olen reissannut Italiaan useamman kerran – joko uusiin paikkoihin kokemaan maan monipuolisuuden, tai sitten niihin samoihin tuttuihin suosikkeihin, joista en vain taida saada tarpeekseni. Italia jos mikä tarjoaa juuri tällaisia kohteita, jonne huomaa kaipaavansa takaisin, niihin muistoja täynnä oleviin hetkiin ja sydämen pakahduttaviin tunnelmiin.

Miten olisi pizzaa ja punaviiniä Rooman kapeilla kujilla? Auringonlaskun ihastelua Toscanan maaseutuidyllissä? Kahvihetki Sisiliassa kuunnellen katusoittajien kaihoisia sävelmiä? Gondoliajelu uuteen päivään heräävässä Venetsiassa? Sateenkaaren toisen pään näkeminen Alppien jylhissä maisemissa? Päämäärätön vaeltelu Amalfin rannikon pikkukylissä? Romanttisten häiden todistaminen Como-järvellä? Ja ne kaikki muut ihanat hetket ja paikat, joita olen päässyt Italiassa kokemaan – näistä olen listannut 10 suosikkiani tähän postaukseen.

Mitkä ovat sinun parhaimpia reissumuistoja Italiasta? Tai minne siellä kaipaisit juuri nyt eniten?

Pizzaa ja punaviiniä Roomassa

Keväisessä Roomassa tekee mieli viipyillä pidempäänkin kuin pelkän viikonloppuloman verran. Maailmanluokan nähtävyyksien, kuten Colosseumin, Forum Romanumin, Pantheonin, Trevin suihkulähteen ja espanjalaisten portaiden lisäksi Rooman taika on ehdottomasti sen ravintolatarjonnassa. Paikallisten suosimat pikkuravintolat Trasteverden alueella kutsuvat luokseen yhä uudelleen italialaisilla konstailemattomilla herkuilla – ja mikä olisikaan sen parempi huipennus päivään Roomassa kuin lasillinen täydellistä punaviiniä ja perinnereseptillä tehty Margherita-pizza punaruutuisilla pöytäliinoilla katetussa tunnelmallisessa ravintolassa, jossa loppulaskun summa ei päätä huimaa?

Lue lisää Roomasta:

Aikainen aamu Venetsiassa

Aikaiset aamun Venetsiassa tarjoavat ihan omanlaista taikaa. Kun aurinko vasta kurkistelee historiallisten rakennusten takaa ja kanaalien vesi kimmeltelee kauniisti sen valossa, voi Venetsian pikkukujista nauttia lähes omassa rauhassa. Venetsiassa jos missä, kannattaa eksyä ja hukata itsensä kartalta: näin voi ainoastaan löytää perille sinne, mitä ei kuvitellutkaan näkevänsä. Parhautta onkin vain päämäärättömästi suunnistaa pieniltä kaduilta toiselle ja pysähdellä kauniille silloille tunnelmoimaan. Siltojen kupeesta voi myös helposti napata gondoliveneen alleen ja nähdä uuteen päivään heräävä kaupunki verkkaisesti eteenpäin lipuvasta veneestä käsin. Samalla espresson voimalla käyvät gondolikuskit saattavat luikauttaa ilmoille pätkän italialaista rakkauslaulua.

Lue lisää Venetsiasta:

Täydellinen lounas Valdobbiadenessä

Venetsian läheltä löytyvä Valdobbiadenen alue kätkee sisäänsä kauniita maalaismaisemia viinipeltoineen. Helteisen päivän lounas viiniköynnösten varjostamalla terassilla tarjoaa parastaan, kun kauniiden maisemien ihastelun lomassa voi nauttia eteen kannettuja toinen toistaan herkullisempia italialaisia annoksia ja lasissa helmeilee lähialueen tuottajien viininäytteitä. Niistä on hankalaa valita yhtä suosikkia ylitse muiden.

Lue lisää: Valdobbiadene – Proseccon alkulähteillä

Kokkauskurssilla Toscanassa

Jokaisen italialaista ruokaa arvostavan unelmana on varmasti osallistua kokkauskurssille ja mikä olisikaan tähän parempi paikka kuin aito italialainen maalaistalo ja talon emännän pyörittämä kurssi, jossa pastaa pääsee valmistamaan omin käsin ja ne kuivatetaan Toscanan auringon alla? Kokkauskurssin päätteeksi itse valmistetut italialaiset annokset maistuvat uskomattoman herkullisilta kivitalon sisäpihalla nautittuna. Ja kuin pisteenä i:n päälle illallisaikaan pääsee näkemään Toscanan kuuluisan kultaisen auringonlaskun kumpuilevien maalaismaisemien taa. Kokkauskurssilta kotiin lähtee matkamuistona mukaan myös reseptivihko.

Lue lisää:

Kahvihetki Sisiliassa

Edessä höyryää kuppi italialaista täydellisyyttä hipovaa cappuccinoa, kun jostakin alkaa kuulumaan Kummisetä-elokuvasta tutut kaihoisat sävelmät. Sisilian Taorminassa sijaitsevan kahvilan terassin viereen pienelle kadulle on omille penkeilleen istahtanut kaksi vanhempaa herrasmiestä samanlaisissa hatuissaan soittamaan italilaista musiikkia. Toinen puhaltelee samalla piipustaan savua ja koko hetki tuntuu siltä, kuin olisi palannut ajassa taaksepäin italialaiseen entisaikojen elämään. Oi Italia!

Lue lisää: Sisilia – Kaihoisia sävelmiä Taorminassa

Sitruunakauppias Sorrentossa

Italia ja erityisesti Amalfin rannikko on täynnä hurmaavia pikkukyliä, joista osa on rakennettu rannan kalliontörmille muodostaen maisemaan kauniin satumaisen pastellirakennuksien kirjon. Meri kimmeltelee turkoosin sävyissä auringonvalossa ja rantojen raidalliset aurinkovarjot kutsuvat nauttimaan päivästä. Amalfin pikkukylissä voisi viettää päivän jos viikonkin vain kierrellen niiden kujilla pysähdellen ihastelemaan kadunpätkien varrelta sattumalta vastaan tulevia merimaisemia tai suloisia putiikkeja. Jos hyvä tuuri käy, saattaa kauppias huikata luokseen maistiaisille. Miten olisi vaikkapa limoncelloa Sorrentossa?

Lue lisää: Italia – Amalfin rannikkoa pitkin

Veneretkellä Como-järvellä

Como-järven ympäristössä yksi hurmaavimpia kyliä on pieni Bellagio, joka tarjoaa italialaista tunnelmaa kuvaakin kauniimmilla postikorttimaisemilla varustettuna. Niemen kärjessä olevaa kylää ympäröi Como-järvi, jonka vihreänturkoosina kimmeltävässä vedessä upeat jahdit, kevyet purjeveneet ja jo aikansa nähneet paatit kyydittävät sulassa sovussa lomailijoita Como-järven rantamille. Helteisen kesäpäivän vietto veneestä käsin on lomaa parhaimmillaan, ja samalla retkellä voi piipahtaa vaikkapa James Bond -elokuvan jalanjäljillä hulppeaan Villa Balbianelloon.

Lue lisää:

Dolomiittien vuoristomaisemia

Italian Alpeilla kiemurtelee pieniä vuoristoteitä, joiden varrelta avautuu takuulla unohtumattoman upeita maisemia, mitä korkeammalle kulkee. Peltojen reunamien ja kitukasvuisten mäntymetsien takaa kohoaa rosoreunaisia vuortenhuippuja, joiden laella on kesälläkin lunta. Muuttuva vuoristosää tarjoaa luonnon omaa näytelmää, kun tummanpuhuvien pilvien ja sadekuuron jälkeen aurinko tulee taas esiin ja maisemasta erottuu kaunis sateenkaari. Roadtrip Italian pohjoisosien Dolomiiteillä tarjoaa myös mahdollisuuden pysähdellä pienissä vuoristokylissä, joissa kesällä laskettelukauden ulkopuolella on varsin rauhallinen meno.

Lue lisää: Autolla Euroopassa

Hellepäivän jätskihetki Roomassa

Kaikki tiet vievät Roomaan – ja niin varmasti useamman matkailijan tie. Rooma hurmaa kaikkina vuodenaikoina, mutta kesähelteillä Roomassa on aivan omanlainen tunnelma. Siellä täällä on houkuttelevia jätskikioskeja, joista suosituimpiin kerääntyy pisimmät jonot – mutta jonottaminen usein kannattaa, sillä lasivitriinien pakastealtaista löytyy toinen toistaan hurmaavampia italialaisia jäätelömakuja. Ja mitä parasta niitä pääsee maistelemaan ennen lopullista valintaa! Jos jätski ei heti sula käsiin, voi sitä siirtyä nauttimaan varjoisan kujan katukiveykselle – tai kuten useimmat turistit, Trevin suihkulähteen äärelle.

Lue lisää: Loma Roomassa

Montalcinon postikorttimaisemat

Toscanan alueelta löytyy useita kiehtovia keskiaikaisia kyliä, jotka on rakennettu usein maiseman korkeimmalle kohdalle. Rosoreunaisista tiilistä rakennettuja kyliä kiertää paksu kivimuuri ja kylien keskeltä kohoaa ainakin yhden kirkon tornit, jotka kumauttelevat ilmoille tämän tästä kirkon kellojen soittoa. Kyliä reunustaa silmänkantamattomiin jatkuvat viinipellot, joissa viljellään Toscanan kuuluisimpia viinejä. Niitä (ja lukuisia muita) pääsee maistelemaan kylistä löytyvistä pienissä viinikellareissa ja -tuvissa. Yksi kaunempia kyliä on San Gimignanon rinnalla Montalcino, jossa varsinkin sen lähistöltä löytyvän Sant’Antimon munkkiluostarista avautuu Toscanalle tunnusomaiset postikorttimaisemat.

Lue lisää:

Kaikki Italia-aiheiset postaukset löytyvät täältä. Lisää inspiraatiota Italian reissukohteista voi löytää myös täältä.

About Author

Seikkailumatkailija ja palkittu matkailuvaikuttaja. Suomen ensimmäinen kaikissa maailman maissa käynyt nainen. Käytynä 197/197 maata ja kaikki maanosat.

10 Comments

 • Näyttääpä aamuinen Venetsia rauhalliselta! Me olemme vältelleet Venetsiaa matkakohteena, sillä olemme ajatelleet sen olevan todella ruuhkainen, mutta oikeaan aikaan liikkeellä ollessa siellä näköjään löytää rauhallisia paikkoja. Näin syksyn pimetessä olisi mukava päästä jälleen Dolomiiteille. Sekä Cortina että Val Gardena kävisi jälleen mainiosti tai ehkä tällä kertaa jokin tuntemattomampi kohde.

  Reply
 • Mari/Kodinvaihtaja
  11.10.2020 at 20:35

  Pohjois-Italia ja Rooma on tuttuja, mutta haaveeni olisi lähteä muualle Italiaan roadtripille 21v tyttöni kanssa. Hän on ollut vaihto-oppilaana Italiassa ja puhuu sujuvaa Italiaa. Jo vieraillessamme Italiassa hänen vaihtovuoden aikana huomasin, että saimme 300% parempaa palvelua ja huomiota 😉

  Reply
 • Susanna
  12.10.2020 at 00:16

  Hyvä kooste. Niitä kohteita joihin palaisin saattaa olla monia: yksi loma-asunto riminillä jossa aurinkoa riitti vielä talvellakin tarkeni hihoilla, rantalomat Sisiliassa ja myös se Taormina, lauttamatka Sardiniaan jossa viihdyin yhden heinäkuun ja Veneton seutu, siellä on myös niin paljon nähtävää. Pidin myös kovasti Saksa-Italia junareitistä, koska reitin varrella näki alpit ja sitten erilaisia maisemia. Mutta näistä kaikista lähtisin kuitenkin Italian saarille, joissa voi yhdistää nähtävyydet ja rantaloman, koska en ole uinut pitkään aikaan. Saarilla on vielä kirkkaat puhtaat vedet, joten valitsisin ne ehdottomasti uintimatkalle.

  Reply
 • Mermar
  12.10.2020 at 19:53

  Kiitos kivasta postauksesta, jossa oli viittaukset vielä yksityiskohtaisempiin juttuihin. Italia on aivan ykköspaikalla sydämessä, suuri harmitus onkin tämä Korona-virus, joka estää lähes jokavuotisen käynnin jossainpäin Italiaa.
  Koko Italia on täynnä lempipaikkoja, koska jokainen paikka on omanlaisensa ja mitä viehättävin. Olenkin sanonut, että Italiassa rumakin on kaunista.

  Reply
 • Hannamarielina
  13.10.2020 at 09:01

  Olipas ihana Italia-postaus! ? Oi, Venetsiaan haluaisin päästä uudelleen – oli se niin taruhohtoinen ja erilainen kaupunki. Ischia ja Capri ovat myös upeita. Haluaisin päästä Comojärvelle ja Toscanaan, niissä ei ole vielä tullut käytyä.

  Reply
 • Periaatteen Nainen
  15.10.2020 at 00:34

  Italia on mitä ihanin – nyt huomaan, että viime käynnistä onkin jo liian pitkä aika!
  Kulinaristina tietty iso ikävä on ruokaa, mutta kyllä kauneus, kulttuuri ja kaikki se häly… huoh, ei tämä voi kestää ikuisesti.

  Reply
 • Äää, eipä alkanut yhtään tehdä mieli Italiaan, kun kattoi näitä kuvia ja luki matkamuistoja! Näkisin helposti itteni istuskelemassa kahvikupposen äärellä Sisialiassa tai kippistelemässä Proseccolla Venetsian alueella.. Mun sivistyksessä on sen verran suuri aukko, etten ole koskaan käyny Italiassa, mutta eiköhän tuokin vääryys tule korjattua lähivuosina.. 🙂 Kiitos piristävästä postauksesta!

  Reply
 • Merja / Merjan matkassa
  16.10.2020 at 16:15

  Italiasta ikävöin hyvää ruokaa ja viinejä. Myös italian kielen kuuleminen, kauniit vanhat rakennukset ja päämäärätön haahuilu ympäriinsä olisi kova juttu just nyt. Rooma on Italian kaupungeista tutuin. Siellä olen käynyt muutaman kerran ja joka kerta olen ihastunut siihen enemmän ja enemmän. Etelä-Italia ja Toscanan seutu kiinnostaisivat sitten kun pääsee taas matkustamaan.

  Reply
 • Elina / elinanmatkalaukussa
  17.10.2020 at 21:11

  Joku yli 10 vuotta sitten ei Italia houkutellut matkakohteena juuri ollenkaan (älä kysy miksi), mutta kun sinne sitten ensimmäisen kerran matkusti, niin pyyhkiytyi kaikki ennakkoluulot pois, aivan ihana maa! Ja miten monipuolinen! Ja kaunis! En ihmettele, miks niin moni palaa Italiaan yhä uudestaan ja uudestaan…

  Reply
 • Kohteena maailma / Rami
  18.10.2020 at 11:48

  Tällaiset postaukset pitäisi korona-aikana lailla kieltää ja kuvat olla aivan minimissä 😀 Mieletön reissukuume juurikin Italian kulttuuria ja viinitiloja kohtaan, joista on tässä ollut itselläkin työn alla postaus. Näistä sinun Italian reissuhetkistä heijastuu se, miksi niin monen suomalaisen suosikkimaa on Italia. Itsellä vielä talviset Alpit ja Dolomiitit ovat juurikin Italian puolella yksi tärkeimmistä talvimatkailun jutuista, mitä kaipaa varsinkin ensilumien tippuessa räntänä maahan. Mutta näin oluen ystävänä kaipaan kuitenkin eniten tällä hetkellä kunnon viinitilalomailua tekemättä juurikaan yhtään mitään – no ehkäpä puoli päivää lähiseutuun tutustuen ruokamatkailun kaverina.

  Reply

Leave a Reply