Menu
Italia

Venetsia – vinkit onnistuneeseen kaupunkilomaan

IMG_1845_venetsia

Venetsia on yksi Euroopan tunnetuimmista kaupunkikohteista – eikä suotta, sillä tämä kokonaan vedenpäälle rakennettu kaupunki tarjoaa tarunhohtoiset puitteet kaupunkilomalle. Värikkäät rakennukset, kapeat kujat, sadat pienet sillat ja turkoosin veden peittämissä kanaaleissa hiljalleen lipuvat gondolit luovat Venetsiaan aivan omanlaisen tunnelman, jollaista ei löydy mistään muualta. Yksi miinuspuoli Venetsiassa kuitenkin on: se on yksi maailman suosituimmista turistikohteista, joten sen kapeilla kujilla saattaa kulkea saman päivän aikana jopa 50 000 turistia. Mutta onneksi siitäkin huolimatta Venetsiasta voi löytää palan menneen ajan havinaa pienellä etukäteisvalmistautumisella. Tässä vinkit onnistuneeseen kaupunkilomaan:

img_2224_venetsia img_1803_venetsia img_2218_venetsia

Koe Venetsia turistikauden ulkopuolella

Paras aika matkustaa Venetsiaan on keväällä tai syksyllä, kun säät vielä suosivat, mutta kesän pahin turistihuippu ei ole päällä. Harmillisesti Finnairin suoria lentoja on saatavilla vain kesäkaudella, mutta esimerkiksi Lufthansan lennot Munchenin kautta ovat varsin kätevät. Jo muutamassa päivässä Venetsiaan ehtii tutustua riittävästi, joten se on varteenotettava kaupunkikohde vaikkapa pelkän viikonlopun mittaiselle getaway-lomalle. Ideaalein voisi olla esimerkiksi kolmen yön ja kahden kokonaisen päivän mittainen loma Venetsiassa.

img_1761_venetsiaimg_1772_venetsia img_1764_venetsia

Majoitu keskeisellä paikalla

Paras aika vuorokaudesta tutustua Venetsiaan on aikaiset aamut ja myöhäiset illat, jolloin päivän turistimassat ovat poissa. Hotelli kannattaakin varata keskeiseltä paikalta, jotta tyhjistä kaduista ja aukioista pääsee nauttimaan vaikka jo heti herätessään auringon noustessa. Tällöin kaupungista ja sen kuuluisimmista nähtävyyksistä saa myös napattua parhaat kuvat, kun nouseva aurinko maalaa rakennukset pehmeän kultaisilla sävyillä. Iltaisin Venetsiaan laskeutuu aivan oma tunnelmansa, ja esimerkiksi lähes tyhjä San Marcon aukio iltavalaistuksessa on upea näky.

Majoituin itse Hotel Cavallettossa*, joka sijaitsee rauhallisella pikkukadulla, aivan San Marcon aukion kulmalla. Neljän tähden hotelli on siistiä perustasoa, mutta sen parhaita puolia ovat ehdottomasti näkymät gondoleja täynnä olevalle kanaalille. Varausta tehdessä kannattaa ehdottomasti mainita haluavansa kanaalin puolelle – hotellilla on nimittäin valitettavasti myös joitakin huoneita pelkillä katunäkymillä.

* Sisältää mainoslinkin.

img_1904_venetsia img_1935_venetsia img_1983_venetsia

Hyppää gondolin kyytiin

Gondoliajelu on ehdottomasti yksi parhaimpia tapoja päästä näkemään Venetsia sen omimmassa elementissään. Hiljalleen eteenpäin lipuvasta gondoliveneestä pääsee ihailemaan palatseja ja muita rakennuksia vedestä käsin, ja jopa kurkistamaan rakennusten vedenpuoleisista oviaukoista sisään kuinka Venetsiassa eletäänkään. Goldoliajelu on ehdottomasti koettava myös jo tunnelmansa puolesta. Paras ajankohta gondoliajelulle ovat aamut ja aamupäivät, jolloin kanaaleissa risteilee vain muutamia veneitä. Noin kello 11 jälkeen ruuhkaa riittää. Puolen tunnin gondoliajelu maksaa n. 80 € / vene ja 45 minuuttia 120 €. Matkakavereiden kanssa hinnan voi onneksi jakaa.

IMG_2014_venetsiaimg_2134_venetsiaIMG_2031_venetsia

Eksy kapeille kujille

Vaikka Venetsiassa onkin tarjolla kuuluisia nähtävyyksiä, kannattaa niiden ihailun lisäksi poiketa rohkeasti tuntemattomammille kaduille. Venetsiassa jos missä kannattaa eksyä! Esimerkiksi San Marcon aukiolta länteenpäin jatkuvalla alueelta löytyy useita rauhallisia kadunpätkiä tunnelmallisine aukioineen ja trattorioineen ja pienine kanaaleja ylittävine siltoineen. Varsinkin ennen illallisaikaa kaduilla saattaa tulla vastaan vain muutama muu eksynyt turisti paikallisten lisäksi. Myös idänpuoleiselle rannalle johtaa lukuisia eksymisen arvoisia pikkukatuja.

img_2046_venetsiaimg_2172_venetsiaimg_2060_venetsia

Nauti kulinaristisia elämyksiä

Italia on tunnettu herkullisista ruuistaan, mutta perinteisten pizzapalojen ja gelato-annosten sijaan Venetsiassa kannattaa suunnata huippukokkien ravintoloihin maistelumenuiden pariin. Meren läheisyys nimittäin takaa tuoreet raaka-aineet herkullisten annosten loihtimiseen. Kokeilemisen arvoinen on esimerkiksi kauniilla merinäkymillä varustettu Michelin Guide -ravintola Algiubagiò, jonka Menù degustazione soloMare oli upea yhdistelmä moderneja makuja ja venetsialaisia perinteitä.

img_1997_venetsiaimg_2163_venetsiaimg_2248_venetsia

Tee päiväretki lähialueille

Jos Venetsiassa aikaa on enemmän kuin pari päivää, kannattaa varteenotettavana vaihtoehtona pitää päivän tai yhden yön mittaista retkeä lähialueille. Esimerkiksi lähisaarten välillä sukkuloi vaporetto-vesibusseja, joilla pääsee kätevästi vaikkapa katsomaan Murano-saarelle sen kuuluisaa lasinpuhallusperinnettä tai nauttimaan rantalomasta Lidon hiekkarannoille. Eikä kannata unohtaa kaupungin ulkopuolelta löytyvää hurmaavaa italialaista maaseutua viiniviljelmineen!

Esimerkiksi Valdobbiadene tarjoaa häikäisevän upeita postikorttimaisia ja prosecco-maisteluita. Valdobbiadeneen pääsee junalla parissa tunnissa Venetsian päärautatieasemalta Alano-Fener-Valdobbiadene -reittiä noin 6 eurolla per suuntaa. Autonvuokraukselle vaihtoehtona on myös privaattikuljetus (esim. Suntransfers), jonka voi bookata edullisimmillaan muutamalla kymmenellä eurolla per henkilö.

About Author

Seikkailumatkailija ja palkittu matkailuvaikuttaja. Tavoitteena olla Suomen ensimmäinen kaikissa maailman maissa käynyt nainen. Käytynä 186/197 maata ja kaikki maanosat.

6 Comments

 • Anna | Muuttolintu.com
  11.9.2016 at 11:44

  Ihana paikka <3 Venetsialla tulee olemaan meidän sydämissä aina spesiaali paikka kun mentiin siellä kihloihin. Me oltiin se kolme päivää, mutta kauemminkin siellä kapeilla kujilla olisi mielellään seikkaillut. Viinibaarien venetsialaiset tapakset on kanssa herkkua! Joskus takaisin <3

  Reply
  • Anna-Katri
   16.10.2016 at 20:20

   Ooooh, tätä en tiennytkään! Venetsia on kyllä niin romanttinen paikka! <3

   Reply
 • Milla - Pingviinimatkat
  11.9.2016 at 16:15

  Venetsia pääsi kieltämättä positiivisesti kesäkuussa yllättämään. Kompaktin kokonsa ansiosta kaupungin saa tosiaan muutamassa päivässä haltuun, eikä edes tarvitse juosta kieli vyön alla.

  Reply
  • Anna-Katri
   16.10.2016 at 20:22

   Venetsia kyllä yllätti minutkin edelliseen matkaan verrattuna – varsin kiehtova kohde varsinkin viikonloppumatkalle!

   Reply
 • Heli / Heli voyage
  11.9.2016 at 18:57

  Todella kauniit kuvat tässä postauksessa!
  Olen ehdottomasti samaa mieltä, että Venetsiassa erityisesti kannattaa hyödyntää illat ja aikaiset aamut eli käytännössä yöpyä Venetsiassa eikä mantereen puolella (mitä moni halvempien majapaikkojen takia suosii). Toki hotellien hinnat Venetsiassa ovat usein korkeammat kuin mantereella, mutta mielestäni se on se arvoista, kun pääsee nauttimaan kaupungista paremmin ilman turistilaumoja.

  Reply
  • Anna-Katri
   16.10.2016 at 20:22

   Kiitos, kiva kuulla että kuvat ovat mieleen! Venetsia oli kyllä ihana kohde, josta voi pienillä jutuilla saada enemmän irti!

   Reply

Leave a Reply