Menu
Como / Italia

Como-järvellä George Clooneytä etsimässä

bellagio bellagio bellagioItaliassa on yksi paikka ylitse muiden, johon olen varsin viehättynyt. Se on Como-järven ympäristö. Ensimmäisen kerran vierailin vuonna 2009 Comolla osana silloista Euroopan roadtripiäni, ja seuraavan kerran matkasin Comolle vuonna 2014 ystäväni satumaisiin häihin. Molemmilla kerroilla en vain ole saanut tarpeekseni tämän Italian kolmanneksi suurimman järven maisemista, joissa kumpuilevien vuoristomaisemien keskellä kimmeltää syvän turkoosinvihreä järvi. Sen laitamilla on toinen toistaan viehättävämpiä postikorttimaisia pikkukyliä tunnelmallisine trattorioineen ja houkuttelevine gelaterioineen, ja jokaisen pienen mukulakivikadun kulman takaa voi löytää vieläkin sympaattisemman peri-italialaista henkeä pursuilevan kadun, joille voisi eksyä tuntikausiksi vain ihastelemaan rentoa mutta silti niin räiskyvää elämänmenoa. Puhumattakaan italialaisten ravintoloiden tarjonnasta pelkistettyine, mutta ah niin suussasulavine, annoksineen ja konstailemattomine viinilistoineen.

bellagio bellagio bellagioComo-järvi sijaitsee Pohjois-Italiassa aivan Alppien rinteiden juurella. Sveitsin Luganosta tai Italian Milanosta on vain noin tunnin ajomatka Como-järvelle, joten pääsy sinne on mitä ihanteellisin. Lentokentältä kannattaakin vuokrata auto tai hypätä etukäteen tilatun yksityiskuljetuksen kyytiin, jotta upeista maisemista pääsee nauttimaan koko matkan edestä. Como-järven isoin ja tunnetuin, ja sen myötä myös turisteista eniten täyttynyt kaupunki on järven nimeä kantava Como. Sen sijaan suosittelen suuntaamaan pienempään, mutta sitäkin kauniimpaan, Bellagion kylään. Et takuulla tule pettymään. Ainoa asia mihin saatat Como-järvellä pettyä, on että järven läheisyydestä huolimatta kyseessä ei ole mikään rantalomakohde, vaan auringosta voi nauttia ainoastaan hotellien kattoterasseilla ja vesileikeistä hotellien uima-altaissa.

bellagio bellagio bellagioParas tapa tutustua Como-järven ympäristöön on hypätä veneen kyytiin. Vain veneestä käsin voi todeta Como-järven maagisen turkoosin vihreän sävyn olevan todellista eikä harhakuvaa, ja sen lisäksi myös nähdä järveltä avautuvat huikaisevat maisemat parhaimmalta paikalta. Comon rantojen pienet kylät houkuttelevat pysähtymään, mutta niiden lisäksi vaikutuksen tekevät rantaviivan jopa 1500 – 1800 -luvuilta peräisin olevat loisteliaat huvilat säntillisesti parturoituine puutarhoineen. Niitä pääse ihastelemaan ainoastaan järveltä käsin. Ei olekaan ihme, että turistien lisäksi järven ympäristö on houkutellut vuosikymmenten ajan myös julkisuuden henkilöitä rentoutumaan kauniisiin maisemiin ja etsimään omaa italialaista idylliään.

bellagio bellagio bellagio Esimerkiksi järven rannalla sijaitsee yksi Italian ja koko Euroopankin upeimmista hotelleista, Villa d`Este, joka muutettiin huvilasta hotelliksi 1870-luvulla. Toinen, ja ehkäpä omasta mielestäni jopa kauniimpi, on Villa Balbianello, jossa itse James Bond majoittui Casino Royale -elokuvassa. Como-järven tunnetuin villa on kuitenkin Villa Oleandri. Ei niinkään sen historian vaan omistajansa takia. Nimittäin George Clooney osti sen 2000-luvun puolivälissä, mikä räjäytti Como-järven turistien veneretkien kysynnän. Kun vierailin Comolla ensimmäisen kerran vuonna 2009, oli useiden rantatalojen ja -villojen pihalle pystytetty rantaviivaan kyltti: “No George”. Eli sieltä oli turha tätä komeaa julkkista yrittää kiikaroida. Vai olikohan George itsekin pystyttänyt omalle pihalleen vastaavan kyltin? Tästä huolimatta toisen kerran Comolla vieraillessani oli veneretki järven ympäri pakko päästä tekemään uudestaan. Toki ensisijaisesti järven maisemien vuoksi – mutta ehkä kukaan meistä naisseurueemme matkalaisista ei voi kiistää, ettemme olisi panneet pahaksemme nähdä vilauksen itse Clooneytä huvilansa puutarhassa.

About Author

Seikkailumatkailija ja palkittu matkailuvaikuttaja. Suomen ensimmäinen kaikissa maailman maissa käynyt nainen. Käytynä 197/197 maata ja kaikki maanosat.

No Comments

    Leave a Reply