Menu
Italia / Toscana

Vinkit Toscanaan

IMG_9403_ToscanaIMG_9692_Toscana IMG_9654_ToscanaToscanan maailmankuulut maisemat ovat tulleet tutuiksi ennen kaikkea Toscanan auringon alla -elokuvasta ja monet, minä mukaan lukien, matkustavat Toscanaan juurikin nähdäkseen palan tätä kaunista maalaisidylliä: kumpuilevia peltomaisemia viiniköynnöksineen ja oliivipuineen, pieniä maalaiskyliä ja kiviseinäisiä maalaistaloja korkeine sypressipuineen ja kauniine puutarhoineen sekä keskiaikaisia kukkulakaupunkeja mukulakivikatuineen ja viinitupineen. Unohtamatta tietenkään kaiken kultaiseksi värjäävää laskevaa aurinkoa, joka saa viinilaaksot näyttämään siltä, kuin ne olisi piirretty suoraan satukirjan sivuille. Etukäteen vähän pelkäsin tämän mielikuvan olevan juurikin vain kauniiden satujen tuotosta, mutta onneksi matkallani Toscanassa pääsin todistamaan tämän kaiken olevan totta. Ja oikeastaan vieläkin kauniimpaa.

Voinkin kaikella lämmöllä suositella matkaa Toscanaan kaikille! Kokosin tähän muutamia vinkkejä Toscanaan matkan suunnitteluun, jos vaikka joku vielä tulevaksi kesäksi etsii sopivaa kesälomakohdetta.

IMG_9705_ToscanaIMG_9854_ToscanaIMG_9845_Toscana

Miten mennä Toscanaan ja kuinka liikkua siellä?

Toscanan lähin lentokenttä sijaitsee Firenzessä ja kesäkaudella Finnair tarjoaa sinne suoria lentoja. Toinen vaihtoehto on lentää edullisemmin Norwegianin siivin Roomaan ja hypätä Rooman lentokentältä vuokra-auton kyytiin. Ajomatka Roomasta Toscanan alueelle kestää reilut kolme tuntia ja suurin osa matkasta on isoa moottoritietä. Aloittaapa Toscanan matkan sitten Firenzestä tai Roomasta, on vuokra-auton hankinta suositeltavaa. Vuokra-autolla pääsee kätevästi huristelemaan maaseudulla paikasta toiseen, ja mikä parasta: Toscanan alueella etäisyydet ovat suhteellisen lyhyitä, eli jo tunnin ajomatka vie sinut mitä upeampiin uusiin paikkoihin.

Etukäteen jännitin itse hieman italialaisten äkkipikaisen ajotyylin sekaan pikkufiatilla hyppäämistä (Suomessa kun en aja juuri ollenkaan), mutta ajaminen osoittautui onneksi ihan helpoksi. Toki moottoritiellä kannattaa pitää silmät auki, sillä autoja kaahailee siellä täällä, mutta pienemmillä maalaisteillä on onneksi rauhallisempaa. Auton sai joka paikassa hyvin parkkiin, kun etukäteen oli selvittänyt isommat maksulliset parkkialueet. Näin pienten kylien kapeille kujille ei tarvinnut lähteä autolla puikkelehtimaan. Vuokrasin auton Hertziltä, ja otin siihen kattavan vakuutuksen ilman omavastuuta, jotta matkan aikana ei tarvinnut sen enempää auton takia stressata.

Toscanaan pääsee myös junalla ja alueella bussejakin kulkee eri paikkoihin, mutta ainakin omasta mielestäni vuokra-auto on ehdoton, jos haluaa vapaammin tutkia Toscanan maaseutuja.

IMG_9413_ToscanaIMG_9797_ToscanaIMG_9457_ToscanaMissä kannattaa majoittua?

Toscanassa on tarjolla majoitusvaihtoehtoja varmasti jokaiseen makuun niin hulppeista hotelleista tunnelmallisiin majataloihin. Riippuukin paljon siitä, majoittuuko kaupungeissa, kylissä vai kenties maaseudulla peltojen keskellä. Valinnanvaraa onneksi on.

Itse majoituin pienessä Il Vicario Bed&Breakfast-majatalossa, joka sijaitsi Toscanan kuuluisissa maaseutumaisemissa San Gimignanon kylän lähellä. 1300-luvulla rakennetussa majatalossa oli vain muutama simppeli, mutta kauniisti sisustettu huone, ja lisäksi upea sisäpiha sekä maailman ystävällisin isäntäväki. Pidin juurikin siitä, että majapaikka sijaitsi maaseudun rauhassa ja pääsin helposti vaikka joka aamu aamiaisen jälkeen kävelukierrokselle läheisille pelloille ihailemaan Toscanan maisemia.  Erityisesti viehätyin myös pienestä toscanalaisessa perheidyllissä ja yhtenä kohokohtana majoituksessa oli majatalon järjestämä kotikokkauskurssi.

Jos olisin viipunyt Toscanassa kauemmin, olisi maaseudun vastapainoksi voinut olla kiva viettää muutama yö jossakin isommassa kyläkeskittymässä tai kaupungissa, kuten vaikkapa Sienassa. Toisaalta, jos vuokra-autolla huristelu Toscanassa ei nappaa, suosittelen silloin majoittumaan mieluummin vaikka Sienassa, ja tekemään sieltä kätevästi päiväretkiä vaikkapa lähialueen viinitiloille.

IMG_9638_Toscana IMG_9635_ToscanaIMG_9682_Toscana

Mitä Toscanassa kannattaa nähdä tai tehdä?

No nähdä ainakin ne maaseutumaisemat! Sekä San Gimignanon että Montalcinon kylien ympäristöt olivat kuin suoraan postikorteista, eli jos majoitut niiden läheisyydessä, tulet varmasti näkemään Toscanan parhaat palat. Toscanassa ollessa kannattaa ehdottomasti poiketa viinitiloilla, joihin tienvarsilta usein johtaa kyltit, ja paikan päällä pääsee parhaimmillaan tutustumaan sekä viinin valmistukseen, maistelemaan eri viinejä sekä ostamaan suosikit mukaan. Myös jokaisesta pikkukylästä löytyy viinitupia, joissa viinien saloihin pääsee myös tutustumaan. Monet sanoivat, että viime vuosina erityisesti Montalcinon alueelta on tullut useita Toscanan parhaimpia viinejä.

Oman matkani kohokohta oli kokkauskurssi Il Vicario -majatalossa. Illan aikana pääsin opettelemaan pastan valmistusta, valmistin emännän johdolla niin alkupaloja, pari pasta-annosta kuin pääruuankin, ja kaiken päätteeksi omista herkuista pääsi nautiskelemaan pitkän kaavan kautta majatalon kauniilla sisäpihalla. Toscanalaisen viinin kera, tottakai. Kurssista sai myös kotiin matkamuistoksi reseptit mukaan. Suosittelen ehdottomasti kyselemään omasta majoituspaikasta vastaavia kursseja tai oman majapaikan sijainnin mukaan yrittää googlailla sopivia kursseja lähialueelta.

Maaseutujen ja kulinarististen elämysten lisäksi Toscanassa kannattaa kokea sen keskiaikaisten kylien historian havina. Niin pienemmät kylät, kuten San Gimignano ja Montalcino, kuin myös isommat kaupungit, kuten Siena ja Firenze, tarjoavat mielenkiintoista arkkitehtuuria ja historiallisia paikkoja – unohtamatta tietenkään ravintolatarjontaa ja italialaista elämänmenoa. Myös Pisan tornia kannattaa käydä ihmettelemässä.

IMG_9571_Toscana IMG_9533_Toscana IMG_9412_Toscana

Milloin Toscanaan kannattaa mennä ja kuinka pitkäksi aikaa?

Touko-kesäkuun vaihde on varmasti maisemiensa puolesta parasta aikaa Toscanassa, sillä silloin joka paikka vihertää ja kukat kukkivat kilpaa. Tällöin alueella on myös usein miellyttävä sää ilman superhelteitä. Keskikesällä ja loppukesää kohti mentäessä sää voi välillä olla kuumaakin kuumempi, mikä myös näkyy kuihtuvassa ja kellastuvassa kasvillisuudessa. Toisaalta syksyn tuoma sadonkorjuu on varsinkin viininystävien kulta-aikaa, kun viinitiloilla voi päästä seuraamaan viinirypäleiden poimintaa ja viininvalmistusta.

Olin Toscanassa yhteensä 5 päivää, minkä aikana ehti hyvin nähdä ja kokea lähialueen parhaimpia paloja. Koin yhden majapaikan ratkaisun olevan näin lyhyelle matka-ajalle paras valinta, sillä yhdestä ja samasta majapaikasta oli kätevä tehdä päiväretkiä. Jos lähtisin nyt uudestaan Toscanaan varaisin varmastikin ainakin 7 päivää matkalle, jolloin voisin viettää muutaman ekstrapäivän kaupungissa, erityisesti Siena vaikutti varsin kiinnostavalta paikalta. Sanoisinkin, että 1-2 viikkoa Toscanassa on varma valinta, toisaalta seudulla voisi hyvin viettää vaikka koko kesänkin. 🙂

Jos sinulla tulee mitä tahansa muuta kysyttävää Toscanan matkaan liittyen, niin laita ihmeessä kysymyksiä tulemaan. Vastailen mielelläni!

About Author

Seikkailumatkailija ja palkittu matkailuvaikuttaja. Suomen ensimmäinen kaikissa maailman maissa käynyt nainen. Käytynä 197/197 maata ja kaikki maanosat.

1 Comment

 • Pippo Rossi
  20.1.2018 at 11:18

  Ciao Adalmina
  Toscana, FI
  Millä aikavälillä Finnairin lennot Firenzeen onnistuu kesällä ? Toscanassa toki Pisaan Finnair lentää kyllä joo mutta nekin loppuvat jo todella hyvissä ajoin. Normaalisti on lennettävä Roomaan ja Autostrada Azzurroa pitkin Toscanaan. Buon viaggio! Tante belle cose!

  Reply

Leave a Reply