Ja niin matka alkoi! Cape Townissa hyppäsin parin kymmenen muun seikkailijan kanssa kulkuneuvoomme Landoon kohti Nairobia. Lando, se ei ole auto, ei bussi, ei mikään muukaan – se on vartavasten tehty maiden läpiajoon Afrikan vaativissa olosuhteissa. Se säilöö sisäänsä matkustajien lisäksi leiritarvikkeemme teltoista ja patjoista keittiötarvikkeisiin, sillä matkan aikana tulemme kokkaamaan lähes joka päivä omat ateriamme. Välillä leirintäalueillä, välillä kirjaimellisesti keskellä ei mitään. Lando taipuu monstrerimaisesta ulkonäöstään huolimatta kettärästi myös Afrikan pomppuisille teille, joten sillä pystyy taittamaan myös pieniä off road – osuuksia. Joita tällä 40 päivän seikkailulla varmasti riittää!
Tosin jo heti ensimmäisenä päivänä Lando näytti oman tahtonsa ja pysähtyi tien sivuun. Yritimme työntää sitä liikkeelle kohti alamäkeä, mutta turhaan. Ei auttanut muu kuin leiriytyä tienposkeen hakien varjopaikkaan Landon sivulta, samalla kun pari tyyppiä yritti selvittää vikaa. Onneksi alkumatkasta kaikilla vielä riitti hermoja lähes neljän tunnin odotteluun 35 asteen helteessä – joku kaivoi esille ukulelen, toinen huuliharpun ja loput osallistuivat laulukuoroon reggaebiiseistä ikivihreisiin. Ja kun Afrikassa ollaan, täytyy vain tottua tähän African time käsitteeseen, asiat nimittäin tapahtuvat sitten kuin tapahtuvat, eivät välttämättä kellon mukaan. Lopulta vara-auto tuli meidät noutamaan tienposkesta, kohti leirintäaluetta, samalla kun Lando sai korjaajat paikalle.
Pidetään peukut pystyssä, että Landon kunto kestää koko 40 päivän matkan – ainakin seuraavalla osuudella Namibian aavikolla tulee olemaan aika extreme-olosuhteet. Viime viikolla helle oli lähennellyt 45 astetta, joten auton toimiva ilmastointi tulee varmasti tarpeeseen!
13 Comments
Pirkko / Meriharakka
6.11.2016 at 20:54Overland -matkoille en ole osallistunut, enkä usko enää lähes eläkeikäisenä osallistuvanikaan, mutta pari vuotta sitten Traveler’s Century Clubin kokouksessa Frankfurtissa kuuntelin naista, joka oli tehnyt näitä paljon. Aika huikeita tarinoita! Kirjoitin esityksestä “kalpean” yhteenvedonkin, kalpean verrattuna esitykseen, joka tietysti taas puolestaan oli kalpea verrattuna kokemuksiin. Afrikassa tuntui olevan aika tavallista, että auto työnnettiin tai korjattiin, eli toivotaan, että teidän reissunne menee sentään suhteellisen hyvin. Kuten itsekin totesit, niin Afrikka on Afrikka ja täysin ongelmitta tuskin pääsette.
http://meriharakka.net/2014/09/10/maailma-overland-matkoilla/
Mekin muuten olemme kohta taas Afrikassa, no oikeastaan Intian valtameren risteilyllä, mutta poikkeamme me paitsi Mauritiuksella, Seychelleillä ja Reunionilla myös Madagaskarin pohjoispäässä kolmessa paikassa.
Anna-Katri
30.1.2017 at 02:42Tuolla reissupätkällä leirintäalueilla tuli vastaan monia erilaisia Overland Truck -ryhmiä, joista osa vanhempia ja osa nuorempia porukoita. Uskoisin siis, että tarjonnasta löytyy kaikille jotakin. 🙂 Ja seurasinkin tuota matkaasi Instan puolella aina nettiyhteyksien salliessa, itse haluaisin päästä Mauritiukselle ja Reunionille sitten joskus!
Maarit
6.11.2016 at 20:59Me oltiin viime viikolla noissa helteissä Namibiassa! Ihanaa matkaa, aivan mahtavalta kuulostaa. 🙂
Anna-Katri
30.1.2017 at 02:40Seurailinkin kuviasi Instan puolella, Namibia on kyllä upea paikka!
BeyondWildestDreams
7.11.2016 at 15:57Vitsi tykkään tästä sun blogista ihan hirmu paljon! Joka päivä käyn kurkkaamassa, onko tullu uusia postauksia. 😀 Afrikka on ihan paras maa, mutta välillä meinaa mennä hermot tohon “African time” -käsitteeseen. Täytyy vaan muistaa hakuna matata! 😀
Anna-Katri
30.1.2017 at 02:40Ihana kuulla, että tykkäät blogistani! Iso kiitos! <3 Ja näitä matkajuttuja yritän kyllä säännöllisesti tänne suoltaa, välillä tosin olemattomat nettiyhteydet "hieman" haittaavat tai ainakin hidastavat tätä postaustahtia. 🙂
Tanja
27.6.2017 at 09:12Hei,
Kiitokset kovasti ihanasta ja tosi hyödyllisestä matkablogista. Olen suunnittelemassa myös Afrikan kiertomatkaa ja mulla olisi muutama kysymyksiä, jotka askarruttavat. Olisin superkiitollinen, jos ehtisit vastata näihin alla oleviin kysymyksiin.
1. Suositteletko tuota G Adventuresia matkanjärjestäjänä? Eli hoituiko heidän kanssaan asiat ja oliko matkustaminen sinusta turvallista? (Afrikassa on muitakin matkanjärjestäjiä, jotka järjestävät vastaavia, ja pohdin parhaillaan, että mihin päädyn).
2. Minkä ikäistä porukkaa tuossa bussissa oli? Olen itse matkustanut vastaavalla Uudessa-Seelannissa (Stray-bussi) ja silloin samaan bussiin osui tosi hyvä porukka, joka oli iältään 28-45. Olen itse jo 38-vuotias ja haluaisin mieluusti matkustaa 30-40 vuotiaiden seurassa. Tärkeää olisi myös, ettei porukka olisi niinkään biletysmielellä matkassa mukana.
3. G Adventures on sivuillaan ehkä vähän kryptisesti ilmoittanut, että osa nähtävyyksistä kuuluisi kiertomatkan hintaan. Oliko kuitenkin niin, että he tarjoavat bussikyydin, telttamajoituksen ja ateriat ja kaikki muu oheistarjonta, kuten safarit tulevat lisäkustannuksina?
4. Oliko tuo marraskuu sinusta hyvä lähtöajankohta kiertomatkalle? Mulla voisi olla mahdollista lähteä myös joulukuussa.
Yst,
Tanja
Anna-Katri
30.6.2017 at 06:02Hei Tanja, ja kiva kuulla että olet löytänyt blogini pariin. Ja vieläkin ihanampaa kuulla, että olet suunnittelemassa matkaa Afrikkaan – se on ehdottomasti suosikkimaanosani matkakohteena, niin paljon nähtävää ja koettavaa siellä riittää!
Tässä vastauksia kysymyksiisi, ja kysele toki lisää jos jokin jää askarruttamaan:
1. Olen ollut G-Adventuresin matkoilla nyt 6 kertaa eli varmasti sekin jo puhuu puolestaan – voin todellakin suositella heitä matkanjärjestäjänä. Toki eroja eri maanosien välillä on, miten asiat on järjestetty, koska käyttävät aina paikallisia oppaita, mutta kaikkialla asiat on hoitunut niin hyvin ettei sinun matkalaisena tarvitse oikeastaan huolehtia mistään. Ja aina saa apua! Afrikassa tällä kiertomatkalla meillä oli 2 opasta mukana, ja välillä he tulivat mukana pankkiautomaatillekin, jotta varmistivat turvallisuutemme. He myös kertoivat joka päivä tarkasti mitä tehdään ja missä, ja jos oli jotain erityistä esim. turvallisuuteen liittyen, niin siitäkin kuuli varmasti heiltä. Ja aina pystyi kysymään lisää, jos jokin asia jäi askarruttamaan. Eli sanoisinkin, että G-Adventuresin mukana en ainakaan itse kokenut kertaakaan turvattomuutta tuolla reissulla.
2. Olin itse G-Adventuresin yolo-tourilla, jotka on usein enemmän reppureissuhenkisiä, hieman nuoremmalle porukalle suunnattuna budjettimatkoja. Heillä on erikseen classic-tourit, jotka on taas suunnattu hieman mukavampaa matkustustyyliä arvostaville. Omalla reissullani mukana oli porukkaa ikäväliltä 20-37, pääpaino oli siinä 30-vuotiaissa. Toki biletimme useana iltana, mutta silti kaikki olivat tulleet reissuun tutustumaan ensisijaisesti Afrikkaan, ei niinkään bilettämään. Classic-toureilla olen kuullut olevan hieman vanhempaa porukkaa, siinä 30-45 vuotiaita pääosin. Iän lisäksi suosittelen perehtymään matkaohjelmaan kun vertailet noita yolo- ja classic-toureja. Yolossa usein joutuu kokkailemaan ja siivoamaan ryhmän kanssa, classicissa teltatkin saatetaan pystyttää sinulle valmiiksi.
3. Tällä omalla Afrikan kierroksellani suurinosa sisältyi matkahintaan, ainoastaan jotkin hyvin erityiset aktiviteetit, kuten kuumailmapalloilu Serengetissä, pienkonelento Okavangon Deltalla eivät sisältyneet hintaan. Eli omaan pakettiini kuului monen monta safaria. Kannattaa kurkata tourien tarkempi matkakuvaus, siellä usein kuvataan yksityiskohtaisesti mitä päiväohjelmaan kuuluu ja ilmoitettu tarkalleen hintoineen mitä vaihtoehtoisia lisäjuttuja voit halutessasi tehdä.
4. Marraskuu oli mielestäni oikein hyvä ajankohta reissun aloitukselle ja koska reissuni kesti joulukuuhun saakka, en näe oikeastaan mitään eroja sille, kumpi noista kuukausista olisi paras. Sanoisinkin, että lähdet vain silloin kuin sinulle ajankohta on paras. 🙂
Tanja
27.7.2017 at 07:07Kiitos paljon vastauksistasi. On ollut tosi mukavaa jälleen seurata blogiasi. Päädyin lopulta Interpridin järjestämälle retkelle – heidän reittisuunnitelma on lähes identtinen G Adventuresin kanssa. Katselin aiempaa postaustasi liittyen matkatavaroihin ja minulla olisi vielä niihin liittyviä kysymyksiä. Miten kylmäksi yöt kävivät Afrikan kiertomatkalla? Mietin että pärjäänkö “kesämakuupussilla”. Lähden kiertomatkalle joulukuun alussa. Mietin myös silkkilakanan hankkimista, sillä se ilmeisesti säästä riippuen joko viilentää tai lämmittää ihoa. Kuinka hyödyllinen tuo silkkilakana oli sinusta?
Kiitokset jo etukäteen 🙂
– Tanja
Anna-Katri
30.7.2017 at 05:31Joo Intrepidin rekka kulkee lähes samaa reittiä, ja useimmilla leirintäaluilla hengailin myös heidän reissulaisten kanssa yhdessä. 🙂
Itselläni oli matkalla mukana sekä silkkimakuupussi ja kesämakuupussi. Useimmissa paikoissa pelkkä silkkimakuupussi riitti öisin, mutta välillä makuupussille tuli käyttöä kun yöt viilenivät. Todella kylmä (n. 0 astetta) oli Tansaniassa erityisesti Ngorongorossa, mutta G-Adventuresilta sai lainaan vilttejä halutessaan, joten niillä pärjäsin yön ihan mukavasti – tosin jouduin myös vetämään kaikki mahdolliset rinkasta löytyneet vaatteet päälleni. Sanoisinkin, että jos sinulla on vain mahdollisuus ottaa mukaan vähän järeämpi välimuotomakuupussi niin ota se kesäpussin sijaan. Ja silkkilakana on ihan ehdoton, se on myös helpompi pestä kuin iso makuupussi! Se myös suojaa ötököiltä.
Tanja
5.10.2017 at 20:38Hei Anna-Katri jälleen. On ollut kiva edelleen seurata seikkailujasi. Taisimme myös olla Italiassa, Amalfin rannikolla samanaikaisesti, sillä huomasin Instagramista myös sinun olleen siellä. Tosi kaunis paikka!
Minulla olisi vielä muutamia kysymyksiä liittyen tuohon Afrikan kiertomatkaan. Vähän tylsiä kyssäreitä tällä kertaa, sillä olen viisumeiden parissa ja kysyisin sinulta seuraavaa:
– Useiden kiertomatkalla olevien maiden kohdalla mainitaan (mm. Zimbabwe, Kaza, Zambia), että viisumin saa tarvittaessa myös rajalta. Haitkohan viisumeita ennakkoon näiden edellä mainittujen maiden kohdalla vai suoraan rajalta ja jos hankit rajalta, niin oliko se sinusta ihan mutkatonta?
– Malawin kohdalla tulee mitä ilmeisemmin hakea viisumiin oikeuttavaa “lupaa” ennakkoon ja vasta sitten sen voi saada suoraan rajalta. Muistatko miten itse toimit Malawin kohdalla?
– Tansanian ja Kenian viisumeihin mun tulee itsekin perehtyä paremmin ennen kuin voin edes esittää kysymyksiä, sillä vaikuttaa että näiden maiden kohdalla viisumit tulee hankkia ennakkoon, mutta jos sulla on näihinkin jotain kommentteja, niin otan ilolla vastaan.
Kiitokset jo näin ennakkoon avustasi,
-Tanja
Anna-Katri
6.10.2017 at 07:33Kuvani Instassa oli vuodelta 2016, manitsinkin siinä että mieli tekisi takaisin tähän kauniiseen paikkaan. Ehkä vielä joku kesä teen pitkän Italia-retken! Kaikkiin maihin kiertomatkan aikana hankin viisumin rajalta, eikä ongelmia ollut kun vain oli käteestä sopivassa valuutassa. Rajalla siis täytellään maahantulokorttiin erilaisia tietoja mm. majapaikka ja kuinka pitkään aikoo maassa viipyä jne. Sitten maksetaan maahantulomaksu ja leima isketään passiin. Jonotella saattaa joutua tovin jos toisenkin, mutta suomalaisella passilla ei kyllä ollut mitään ongelmia visan saannin kanssa rajalla. Kannattaa kuitenkin tarkistaa esim. kiertomatkan järjestäjältä etteivät käytännöt ole muuttuneet. Afrikan maissa ne kun voi aina elää.
Tanja
7.10.2017 at 17:52Kiitos Anna-Katri vastauksestasi, hyvä tietää. Olen ollut varmuuden vuoksi yhteydessä vielä kaikkien maiden konsulaatteihin ja sain myös sitä kautta vahvistuksen siitä, että rajalta saa viisumin kaikkiin kiertomatkan maihin.