Menu
Iso-Britannia

Viikonloppu Lontoossa – 5 vinkkiä

1. Tee täsmäisku  must see -nähtävyyksille

Jos Lontooseen suuntaa pelkäksi viikonlopuksi, voi olla varma, että pari päivää hujahtaa ohi silmänräpäyksessä. Niin paljon nähtävää tuosta suurkaupungista löytyy! Omasta kokemuksesta sanonkin, että Lontooseen suunnatessa kannattaa jo ennen matkaa selvittää, mitä nähtävyyksiä haluaa ehdottomasti nähdä. Kaikkea ei vain millään ehdi yhdessä viikonlopussa kokemaan, joten priorisointia on pakko tehdä. Yhden reissun aikana voikin olla järkevintä keskittyä vain muutamaan nähtävyyteen tai alueeseen, ja jättää jotain seuraavallekin kerralle (Lontooseen kun on Suomesta tälläkin hetkellä superedullisia lentoja).

Jos aikaa on vähän kannattaa täsmäisku ehdottomasti kohdistaa Thames-joen tuntumaan Westminster-kaupunginosaan. Siellä komeilevat niin raamikas parlamenttitalo ja sen ikoninen Big Ben -kellotorni (joka tosin tällä hetkellä on remonttisuojien alla) kuin London Eye -maailmanpyörä. Westminster Bridge -sillalta näitä näkymiä pääsee ihastelemaan kaikessa komeudessaan säkkipillimusiikkia kuunnellen. Sillan kulmilta voi napata vaikkapa lyhyen risteilyn Thames-jokea pitkin ja nähdä muitakin kuuluisia nähtävyyksiä, kuten Tower Bridge -sillan. Big Benin kulmilta on lyhyt kävelymatka niin kunininkaalliselle Buckinghamin palatsille, vilkkaalle isoin valomainoksien koristetulle Piccadilly Circus aukiolle kuin tunnelmalliseen St. Jamesin puistoon rentoutumaan vaikkapa oravia ruokkien.

Jos lyhyessä ajassa haluaa nähdä enemmän, voi silloin kävelyn sijaan napata alle hop on – hop off -turistibussi ja hurauttaa sillä kätevästi nähtävyydeltä toiselle sekä samalla päästä ihmettelemään Lontoon katujen vilinää.

2. Majoitu hyvien kulkuyhteyksien varrella

Lontoo on laajalle alueelle levittynyt suurkaupunki ja vanhan kaupungin pienet kadut ruuhkautuvat helposti. Lontoosta majapaikkaa valitessa kaiken a ja o onkin mielestäni valita majoitus hyvien julkisten liikenneyhteyksien varrelta, erityisesti metropysäkki kannattaa löytyä majapaikan kulmilta. Näin pääset kätevästi tutustumaan kaupungin eri osiin, kun hyppäät vain metron kyytiin. Majoituin itse Lontoossa tällä kertaa Hyde Parkin rauhallisilla kulmilla Westbourne Hyde Park -putiikkihotellissa*, jonka lähistöltä löytyi niin isompi Paddingtonin metroasema kuin pienempi Lancaster Gate. Gatwickin lentokentältä pääsi junalla Victorian asemalle ja sieltä junasta metroon vaihtamalla suoraan Paddingtonin asemalle.

Toinen seikka mihin hotellia Lontoossa valitessa valitettavasti törmää, on suurkaupungin korkea hintataso. Jo piskuisista ja paremmat päivänsä nähneistä hotellihuoneista saa huonolla tuurilla pulittaa pitkälti päälle 100 euron. Olikin huojentavaa löytää omalle matkalle vaihtoehdoksi tämä modernin tyylikäs ja ennen kaikkea vain vähän aikaa sitten uudistettu hotelli, jonka viihtyisät huoneet olivat kaiken lisäksi varustettu näppärillä minikeittiöillä. Neljän tähden putiikkihotelli Westbourne Hyde Parkista huone irtoaa edullisimmillaan 102 punnalla tammikuussa, ja koodilla B51 saa varausta tehdessä -10 % alennuksen!

3. Viipyile iltapäiväteellä – mutta varaa ajoissa

Yksi legendaarisimpia asioita, mitä Lontoossa voi tehdä, on poiketa vanhaan yläluokkaiseen tyyliin iltapäiväteellä. Eikä missä tahansa paikassa, vaan Lontoon upeimmissa teesaleissa. Ykköspaikkaa tällä listalla pitää ehdottomasti luksushotelli Ritzin iltapäivätee, mutta se on saanut rinnalleen lukuisia kilpailijoita, jotka laittavat pöytään parastaan asiakkaita houkutellakseen. Mutta sen verran suosittuja suurinosa paikoista on, että varsinkin viikonlopuiksi pöytävarauksen joutuu tekemään useita kuukausia etukäteen. Kannattaa siis olla hyvissä ajoin liikkeellä, jos teepöytien ääreen mielii Lontoon reissullaan!

Alkuperäinen haaveeni oli päästä tietenkin Ritziin iltapäiväteelle, mutta fully booked -viesteistä toivuttuani löysin hyvän vaihtoehdon: Viiden tähden The Langham -hotellin ylellisen Palm Court -teesalin. Siellä upeita puitteitakin suuremman vaikutuksen teki lopulta kuitenkin paikan kattava (ja maistuva) tee-valikoima ja tee-sommalier, joka osasi ohjeistaa aloittelevankin teenautiskelijan oikeiden herkkujen äärelle. Iltapäivätee-setti kustansi 65 puntaa ja siihen kuului rajaton määrä teetä, niin suolaista kuin makeaakin pikkupurtavaa sekä kuplajuoman ystäville lasillinen Perrier Jouet -samppanjaa. Teepöydässä tulikin lopulta istuttua yli pari tuntia kaikessa rauhassa herkkuja nauttien.

4. Unohda ostoskadut ja suuntaa markkinoille

Mitä olisi Lontoo ilman ostoskatuja? Shoppailijan paratiisejä ovat erityisesti ketjuliikkeiden kansoittama Oxfort Street sekä luksusmerkkien huipentuma Bond Street. Mutta koska näiden katujen tarjontaa voi shoppailla lähes missä tahansa maailman suurkaupungeissa, kannattaa lyhyellä Lontoon visiitillä lähteä ostoksille hieman toisenlaisiin maisemiin, jossa ostoslöytöjen lisäksi saa nauttia perinteisen lontoolaisen naapuruston rauhallisemmasta tunnelmasta.

Kokemisen arvoinen on ehdottomasti kauniissa Notting Hilling -kaupunginosassa sijaitseva Portobello Road. Sen varrelta löytyy niin pastellinvärisiä pikkutaloja kuin antiikkia, astioita, teetä ja muuta erikoista tavaraa myyviä pikkuliikkeitä. Lauantai on vilkkain markkinapäivä, jolloin perusputiikkien lisäksi alueelle levittäytyy mm. suositut antiikkimarkkinat. Toinen piipahtamisen arvoinen paikka on Gamden Market, jonka alueelta löytyy enemmän hipster-tyylisiä kahviloita ja pieniä ruokapaikkoja, sekä toki supercooleja putiikkeja second handia unohtamatta.

5. Pukeudu lämpimästi ja poikkea pubissa

Poikkeuksellisesti Lontoossa paistoi koko viikonlopun aurinko, kun olin siellä. Siitä huolimatta ulkona oli hyytävän kylmä, varsinkin tuulisilla kadunkulmilla ja auringon laskiessa. Matkalle Lontooseen kannattaakin ottaa lämmintä ulkovaatetta mukaan ja suosia kerrospukeutumista. Jos ja kun vilu kaupungilla kiertelyn lomassa yllättää, ei hätää. Lähes joka kadun kulmasta löytyy perinteisiä pubeja, joiden tunnelma on vertaansa vailla. Pubissa käyvät lähes kaikki – pariskunnat ja ystäväporukat, yksin lehteä lukevat paikalliset ja matkalaiset, nuoret ja vanhat. Sinne vain sekaan ja brittiläistä olut- tai siiderivalikoimaa maistelemaan! Joissakin pubeissa on myös ruokaa tarjolla, ja silloin kannattaa ehdottomasti tilata eteen legendaarinen Fish&Chips -annos. Ei ole pubien voittanutta Lontoon kolean sään karkoittamiseksi!

* Yhteistyössä Westbourne Hyde Park Hotel

About Author

Seikkailumatkailija ja palkittu matkailuvaikuttaja. Suomen ensimmäinen kaikissa maailman maissa käynyt nainen. Käytynä 197/197 maata ja kaikki maanosat.

10 Comments

 • Susanna
  30.11.2017 at 22:08

  Hop on hop off bussit ovat aika käteviä jos haluaa nähdä kerralla useita nähtävyyksiä. Voin suositella Ateenan hop on hop off bussia, sillä pääsi satamasta Akropolille ja muille nähtävyyksille ja myös takaisin satamaan helposti. Barcelonassa olen myös ollut vastaavassa kyydissä, mutta se oli epäselkeä kun parc Güelliin piti silti kiivetä suuri mäki ylös kauempaa. Lontoo on hyvä kohde myös joulu tai aleostosten tekoon jos tarvitsee jotakin

  Reply
  • Anna-Katri
   3.12.2017 at 19:41

   Ne on kyllä helpoin tapa ottaa kaupunki haltuun lyhyessäkin ajassa, kun menevät kaikille pääkohteille! Voi olla, että jos Lontooseen uudelleen suuntaan niin hyppään yhtenä päivänä sellaisen kyytiin jotta pääsen pidemmälle kierrokselle. 🙂

   Reply
 • Laur
  30.11.2017 at 22:32

  Oon menossa tammikuun puolivälissä äitini kanssa Lontooseen – toivottavasti sää suosii meitä yhtä lailla! Olin 9 vuotta sitten itse vaihdossa Oxfordissa ja tein useita päiväreissuja Lontooseen, mutta en ole koskaan ollut siellä yötä. Olen niin jännittynyt ja innnoissani päästessäni vanhoille kulmille ja näyttämään äidilleni kaupunkia – olisi varmaan pitänyt varata matkat jo aiemmin! 🙂

  Reply
  • Anna-Katri
   3.12.2017 at 19:38

   Olen myös miettinyt, että olisipa ihana viedä äitini Lontooseen matkalle! Ihanaa matkaa teille, pidän peukkuja että sää suosii! 🙂

   Reply
 • Susanna
  2.12.2017 at 20:54

  Oletko muuten tehnyt joskus jo jutun miten löytää edullisia lentoja? menetkö yleensä vaihtolennoilla kaukokohteisiin? kiinnostaisi

  Reply
  • Anna-Katri
   3.12.2017 at 19:33

   Enpä ole tainnut tehdä, mutta täytyy ehdottomasti tähän tarttua sillä niin paljon halpoja lentoja netistä kyttään. Kiitos siis vinkistä. 🙂

   Reply
 • Anna | Tämä matka -blogi
  3.12.2017 at 12:59

  ”Kaiken a ja o onkin mielestäni valita majoitus hyvien julkisten liikenneyhteyksien varrelta, erityisesti metropysäkki kannattaa löytyä majapaikan kulmilta.” – Tästä olen niin älyttömän samaa mieltä. Mikään ei pilaa pikaista Lontoon visiittiä, kuin asuminen jossain huitsin kuikassa.
  Lontoon hintataso on sikamainen. Sama ”tauti” on levinnyt Dubliniin ja Edinbughiin. Järkyttävistä läävistä pyydetään törkeitä hintoja. Kannattaa tosiaan katsoa, että hotelli olisi edes uusi. Silloin se ei ehkä vielä olisi homeessa ja kokolattiamatotkin saattaavt olla ilman ylimääräistä elämää.

  Reply
  • Anna-Katri
   3.12.2017 at 19:32

   Jep, tuo on niin totta! Mieluummin maksaa uudesta hotellista kuin vanhasta ja nuhjuisesta!

   Reply
 • Hop-on-hop-off busseissa on Lontoossa vielä ihanasti valinnanvaraa. Itse olen kiertänyt nyt yhden reitin, ja seuraavalla reissulla taidan kokeilla jotain toista. Minä kävin tänä syksynä eka kertaa kaupungissa, ja minun visiittini sujui tuota bussikiertoa lukuunottamatta aika tiukasti Westminsterin tienoilla. Hotelli tosin oli Pimlicossa, mutta sieltä ei ollut montaa pysäkinväliä bussilla tai metrolla noille itseäni eniten kiinnostaneille nähtävyyksille. Seuraavilla reissulla voikin sitten ottaa haltuun jonkun muun kaupunginosan!

  Reply
  • Anna-Katri
   5.12.2017 at 08:10

   Tuo onkin hyvä taktiikka, että yhdellä kertaa keskittyy yhteen alueeseen – näin ei tarvitse turhaan kiirehtiä ja voi enemmän fiilistellä. 🙂

   Reply

Leave a Reply