Menu
Valokuvaus

Matkavalokuvaus – vinkit manuaaliasetuksilla kuvaamiseen

Otin aiemmin valokuvat varsinkin matkoilla ollessa kameran automaattiasetuksilla, sillä en oikein tiennyt mitä nappia olisi pitänyt tilanteen tullen painaa ja mitä arvoja muuttaa kameran asetuksista. Matkavalokuvaus meni aikalailla näppituntumalla, kuvat joskus onnistuen ja sitäkin useammin epäonnistuen. Kotona kuvia ottaessa luotin taas puoliautomaattiasetuksiin, eli niihin, joissa muutin yhtä arvoa ja muut kamera arpoi puolestani kohdalleen. Aloin pikkuhiljaa oppimaan mitä arvoa muuttamalla voin vaikuttaa kuvan lopputulokseen, mutta siltikin puheet ISO- ja f-arvoista, suljinajasta puhumattakaan, olivat minulle hepreaa – varsinkin jos yritin niitä kaikkia säätää kamerastani samaan aikaan. Ja toisaalta niiden oppiminen ei tuntunut siinä vaiheessa tärkeältä.

Kun hankin vuonna 2015 ensimmäisen täysikennoisen järjestelmäkameran, päätin, että nyt on korkea aika opetella valokuvaamaan manuaaliasetuksilla, jotta saan kamerasta kaiken hyödyn irti. Ensimmäinen matkani tämän ison järkkärin kanssa Interrailillä Itä-Euroopassa ja roadtripillä Balkanilla sujui ihan kivasti, mutta valokuvien lopputulos ei siltikään aina ollut sitä mitä olin tavoitellut. En kuitenkaan lannistunut, vaan päätin vain rohkeasti kuvata yhä enemmän ja enemmän kamerani manuaaliasetuksilla. Ja pikkuhiljaa aloin ymmärtämään, mitkä asiat matkavalokuvaamisessa on hyvä hallita, jotta kuvien onnistumisprosentti on suurempi. Ja oikeastaan vasta maailmanympärimatkan aikana palaset valokuvaamisen suhteen alkoivat loksahdella paikoilleen.

Päätinkin koota tähän omin sanoin vinkkini noiden maagisten lukujen asetuksiin kamerassa ennen kaikkea matkavalokuvaamista silmällä pitäen. Pahoittelen jo nyt ammattivalokuvaajille kielenkäyttöäni, jos ja kun termini tai kuvailuni eivät täytä teidän tarkkoja teknisiä kriteereitä – pääasia kuitenkin itselleni on, että ohjeeni ovat yksinkertaiset ja kaikkien ymmärrettävissä, sillä ainakin itse aikoinaan ohjeita googlaillessa olin usein sormi suussa liian teknisten tekstien kanssa.

Miksi tietää mitä ISO, F ja suljinaika tarkoittaa

Valokuvaamisessa kaiken a ja o on kuvan valotus. Jos kuva on ylivalottunut, on se liian kirkas ja valkoisin läikin puhkipalanut, kun taas alivalottunut kuva on pimeä ja jopa tunkkaisen näköinen. Kummassakin tapauksessa yksityiskohdat eivät pääse kuvasta esiin. Valokuvaamisessa tavoitellaankin usein sitä täydellistä tilannetta, jossa valaistus on juuri eikä melkein kohdallaan. Toki tässäkin on eroja valokuviaajien kesken – toiset tykkäävät tummemmista kuvista ja toiset valoisammista. Tärkeää kuvan onnistumisen kannalta on kuitenkin tietää mitä ISO- ja F-arvo sekä suljinaika tarkoittaa, sillä ne säätelevät ennen kaikkea sitä, kuinka onnistunut kuva on valon suhteen. Kun nämä arvot ovat kohdillaan, on kuvakin todennäköisemmin onnistunut.

ISO-arvo

Manuaaliasetuksilla kuvatessa valitsen aina ensimmäisenä kuvausolosuhteisiin sopivan ISO-arvon. ISO tarkoittaa sitä, kuinka herkkä kameran kenno on valolle. Suuri ISO-arvo tekee kennosta herkemmän valolle ja pieni ISO-arvo vähemmän herkän. Tämä tarkoittaa sitä, että suuri ISO-arvo sopii parhaiten hämärämpiin kuvausolosuhteisiin, kun taas pieni ISO-arvo toimii parhaiten, kun valoa on enemmän.

Matkalla ollessa ISO-arvon säätäminen riippuukin paljon siitä kuvaanko sisä- vai ulkotiloissa, ja millaiset valaistusolosuhteet kuvauspaikassa on. Nyrkkisääntönä voi pitää sitä, että pieni ISO-arvo (esim. 100) valitaan kirkkaassa päivänvalossa ulkona ollessa ja suurempi ISO-arvo (esim. 800) valitaan hämärämpiin kuvausolosuhteisiin sisätiloissa tai varjossa. Matkalla valokuvatessa ISO-arvoa kannattaakin kokeilla säätää 100-800 välillä sen mukaan kuinka kirkasta tai hämärää on.

Jos ISO-arvoa nostaa kovin paljon arvon 800 yli, tulee kameraan enemmän kohinaa, sellaista pienten yksityiskohtien “puuroutumista” pikselimössöksi, eikä kuva välttämättä ole enää niin laadukas. Jos hämärämmät olosuhteet kuitenkin vaativat ISO-arvon nostamisen yli 800, kannattaa ensin kokeilla muiden arvojen säätämistä siten, että kuvaan tulee enemmän valoa. Useimmiten paremmissa järjestelmäkameroissa ISO-arvon voi hyvin nostaa 1200-1600 ilman että kohina on merkittävää.

Kokeile kotona: Laita kamerassasi manuaaliasetus päälle. Ennen kuin testaat mitään muuta, kokeile ensin muuttaa ISO-arvoa ja katso, miten ISO-arvon muutos vaikuttaa kuvan valoisuuteen esimerkiksi asetuksilla ISO 100, ISO 800 ja ISO 1600.

Pieni ISO-arvo: Kuva kirkkaassa päivänvalossa Madagaskarilla paikassa, jossa ei varjopaikkoja.


Suuri Iso-arvo: Kuva Madakaskarilta sisällä luokkahuoneessa, jonka ikkunaan pienet koululaiset kerääntyivät kurkkimaan.


Pieni ISO-arvo: Kuva lähes keskipäivän kirkkaassa auringossa Etelämantereella.


Suuri ISO-arvo: Kuva hytin ikkunasta ulos Etelämantereen risteilyllä Drake’s Passagen ylityksestä.

F-arvo

Kun olen päättänyt valaistusolosuhteiden perusteella ISO-arvon, siirryn seuraavaksi säätämään kameran F-arvoa.

F-arvo eli aukko tarkoittaa sitä, kuinka paljon valoa pääsee kameran aukon läpi kennoon. Mitä isommaksi aukko säädetään, sitä enemmän valoa kennoon pääsee ja sitä valoisampi kuvasta tulee. MUTTA: jotta asia ei olisi niin looginen, tulee muistaa, että pieni F-arvo tarkoittaa suurta aukkoa (enemmän valoa) ja iso F-arvo pientä aukkoa (vähemmän valoa). Lisäksi F-arvo säätelee kuvan syväterävyyttä, eli sitä onko kuvassa kaikki yksityiskohdat kauempanakin tarkkoja vai onko tausta epätarkempi eli blurrautunut, ja edessä oleva kuvauskohde tarkka, ikään kuin korostuen kuvasta taustaa vasten.

Matkalla ollessa pidän F-arvoa säätäessä ensimmäisenä mielessä, haluanko kuvan taustan olevan blurrautunut vai en. Näin ollen esimerkiksi maisemakuviin valitsen usein ison F-arvon (esim. F 10), jolloin kuva on tarkka kauttaaltaan, ja taas henkilö- tai yksityiskohtakuviin pienen F-arvon (esim. F 2.8), riippuen siitä haluanko vain tietyn osan kuvasta olevan tarkka ja muun taustan blurrautunut. F-arvo on objektiivin ominaisuus, eli kaikilla objektiiveillä F-arvoa ei saa yhtä pieneksi (F 2.8) kuin omassani.

Koska F-arvo vaikuttaa taustan blurrautumisen lisäksi kuvan valoisuuteen, testailen aina hieman F-arvoa eri luvuilla, jotta se olisi kyseisiin valaistusolosuhteisiin sopiva. Esimerkiksi joskus arvolla F 2.8 kuvasta saattaa tulla liian valkoinen eli puhkipalanut, jolloin nostan F-arvoa ylemmäksi. Joskus taas maisemakuvaan jopa arvo F 7 voi tuntua liian “pimeältä”, jolloin ennemmin kun lasken F-arvoa, yritän säätää ISO-arvoa tai seuraavaksi kuvailemaani suljinaikaa.

Kokeile kotona: Katso objektiivistäsi kuinka pieneksi voit F-luvun laittaa. Kokeile ensin säätää F-luku kaikista matalimmalle tasolle ja muuta sen jälkeen F-lukua suuremmaksi ja suuremmaksi kuvaten samaa kohdetta. Katso miten F-arvon muutos vaikuttaa valokuvan lopputulokseen. Huom. Muistathan säätää ISO-arvon ensin valaistusolosuhteiden mukaiseksi?

Pieni F-luku: Kuva Singapore Sling -cocktailista kattoterassilla Singaporessa.


Iso F-luku: Kuva Singaporen kaupunkimaisemasta.


Pieni F-luku: Kuva pienestä saniaisen nupusta Uudessa Seelannissa.


Iso F-luku: Kuva sademetsämaisesta Uudessa Seelannissa.

Suljinaika

Viimeisenä siirryn kamerani asetuksissa suljinajan säätämiseen, joka oli itselleni aluksi kaikista hankalin ymmärtää, saati sitten käyttää tositoimissa.

Suljinaika tarkoittaa, kuinka kauan kameran suljin on auki eli se toimii vähän kuin pitäisit huoneen ikkunaverhoja auki. Mitä pidempään se on auki, sitä enemmän sisään kameran kennolle pääsee valoa. Lyhyemmällä suljinajalla valoa pääsee vähemmän kameran kennoon. Lisäksi suljinaika vaikuttaa siihen, miten liike tallentuu kuvaan.

Omassa kamerassani suljinaika voi olla kaikkea väliltä 30” ja 1/4000. Arvo 30″ tarkoittaa sitä, että kamerani pitää suljinta auki jopa 30 sekuntia ja taas arvo 1/4000 sitä, että suljin on auki vain 1/4000 sekunnin murto-osan. Useimmiten kuvaan suljinajalla 1/60 – 1/125, riippuen hieman valaistusolosuhteista, jonka perusteella testailen suljinaikaa.

Esimerkiksi pimeässä kuvatessa vaikkapa tähtitaivasta tai kaupunginvaloja suljinajan voi asettaa hyvin pitkäksikin, mutta silloin kamera täytyy tukea jalustalla tai muuten kuvasta tulee tärähtänyt. Liikkeen osalta pitkä suljinaika tallentaa kuvaan koko sulkimen aukioloajan aikana tapahtuneen liikkeen. Esimerkiksi veden solinan tallentamiseen se toimii, mutta vaikkapa juoksevien lasten kuvaamiseen ei, sillä silloin kuvauskohteesta tulee epätarkka. Lyhyt suljinaika taas ikään kuin pysäyttää liikkeen kuvaan.

Kokeile kotona: Kokeile mitä lukuarvoja kamerasi tarjoaa suljinajan osalta. Ota ensin kuva suljinajalla 1/60 – 1/125. Testaile sen jälkeen, miten suljinajan pienentäminen ja suurentaminen vaikuttaa kuvaan, kun pidät ISO- ja f-arvot samoina. Valaistuksen osalta kokeile kuvata vaikkapa kaupunkisilhuettiä pimeällä ja liikkeen osalta vaikkapa ohi ajavia autoja.

Pitkä suljinaika: Kuva vesiputouksesta Uudessa Seelannissa.


Lyhyt suljinaika: Kuva delfiinin hypystä Uudessa Seelannissa.


Pitkä suljinaika: Kuva jalustaa käyttäen kaupungin iltavaloista Kastoriassa Kreikassa.


Normaali suljinaika: Kuva käsivaralla kaupunginvaloista Singaporessa.

Manuaali vai puoliautomaatti

Manuaaliasetuksilla kuvaamisessa on se etu, että kun tiedät kamerasi asetukset ja osaat vaihtaa niitä lennosta, saat matkoiltasi juuri sellaisia kuvia kuin haluat. Tosiasia matkalla ollessa on kuitenkin usein se, että kuvaustilanteet voivat tulla yllättäen ja nopeasti vastaan, jolloin kameran asetuksilla ei ehdi paljoa leikkimään. Hyvä vaihtoehto varsinkin aloittelijoille on aloittaa matkakuvaamisen opettelu kameran puoliautomaattiasetuksilla. Näitä ovat esimerkiksi aukon esivalinta (AV tai A) ja suljinajan esivalinta (Tv tai S). Se kumman näistä valitset, riippuu siitä, millaista lopputulosta kuvaltasi haet. Aukon esivalinnalla vaikutat valaistuksen lisäksi syväterävyyteen ja suljinajan esivalinnalla valaistuksen lisäksi liikkeen tallentamiseen.


Kameralaukussa on postaussarja, jossa kurkistetaan kameralaukkuuni ja kuvauskaluston lisäksi tutustutaan matkavalokuvaamiseen varsinkin yksinmatkailevan näkökulmasta. Näistä postauksista aloittelevakin kuvaaja saa helppoja valokuvausvinkkejä sekä inspiraatiota onnistuneiden matkavalokuvien ottamiseen.

About Author

Seikkailumatkailija ja palkittu matkailuvaikuttaja. Tavoitteena olla Suomen ensimmäinen kaikissa maailman maissa käynyt nainen. Käytynä 186/197 maata ja kaikki maanosat.

42 Comments

 • Suvi / suvinmatkassa
  27.11.2017 at 20:55

  Ihanaa, tämä tuli niin tarpeeseen. Hankin juuri ensimmäisen järkkärikameran ja mietin että opinkohan koskaan ymmärtämään näitä manuaali asetuksia. Loit minuun uskoa että opin 🙂 Kiitos!!

  Reply
  • Anna-Katri
   3.12.2017 at 19:56

   Mahtavaa, että tuli juuri oikeaan saumaan tämä postaus! Ei tämä mitään rakettitiedettä onneksi ole, mutta pientä harjoittelua toki vaatii. Tsemppiä uuden kameran kanssa, nyt vain paljon kuvia räpsimään! 🙂

   Reply
 • Tiia A.
  27.11.2017 at 21:25

  Siis kiitos! Ihan huippu postaus ja ensimmäistä kertaa musta tuntui, että ymmärsin oikeasti mistä puhutaan. Olen käynyt valokuvauskurssilla, lukenut itse netistä ja kameran opaskirjan, yrittänyt säätää ja kokeilla onnistumatta. Kuvaan Olympuksen PEN-kameralla ja olen jo monta vuotta halunnut tulla paremmaksi kuvaajaksi, mutta oppiminen on kaatunut tuohon liian tekniseen tekstiin. Joku kamerakurssi for dummies (tai blondies :D) olisi loistava. Kiitos siis tästä! 🙂

  Reply
  • Anna-Katri
   3.12.2017 at 19:54

   Jee, tämä oli kyllä paras palautetta mitä tästä voi saada! Yritin nimittäin kirjoittaa tekstin kieli keskellä suuta siten että aloittelijakin siitä ymmärtäisi. Mietin jo että ammattikuvaajat varmasti nauravat verhot auki -kuvaukselleni, mutta heistä viis – teitä vartenhan tämän jutun kirjoitin. ♥ Ehkäpä tästä rohkaistuneena voisin kirjoitella näitä enemmänkin. 🙂

   Reply
 • Carolyn
  27.11.2017 at 21:35

  Kiitos taas kun jaat vinkkejä! ?

  Reply
  • Anna-Katri
   3.12.2017 at 19:53

   Kiitos kommentista, mahtavaa kuulla! ♥

   Reply
 • Petra / Journey by Petra
  28.11.2017 at 04:52

  Olen samaa mieltä TIIA A.:n kanssa, tämä postaus todellakin selvensi käsitteet! Olen omistanut järjestelmäkameran vuosia, mutta alun innokkaiden kokeilujen jälkeen kuvannut pelkästään automaattiasetuksilla, sillä niilläkin kuvat ovat olleet “ihan kivoja”. Tämä postaus tuli juuri oikealla hetkellä, sillä kännykkäkameraan tuskastuneena päätin ottaa järjestelmäkameran asetukset uuden vuoden myötä uuteen kokeiluun. Kiitos todella hyvistä vinkeistä, blogisi on ihana!

  Reply
  • Anna-Katri
   3.12.2017 at 19:52

   Mahtavaa kuulla! Halusinkin nimenomaan kirjoittaa postauksen juuri aloittelijan näkökulmasta, netti kun on täynnä ammattilaisten vinkkejä hienoine valokuvaajien slangisanoineen. 🙂

   Reply
 • Venla / Breezes from my Atlas
  28.11.2017 at 17:12

  Hyvin selitit manuaalin käytön ja miten mikäkin vaikuttaa kuvaan! En olis varmaan itse näin hyvin osannut selittää, vaikka manuaalilla oonkin kuvaillut useamman vuoden. Varsinkin se, että aukon koko on pitkälti objektiivista riippuvainen on varmasti monelle aivan uutta. 🙂

  Reply
  • Anna-Katri
   3.12.2017 at 19:51

   Kiva kuulla, että tämä oli hyödyllinen! Yritinkin kertoa jutut auki mahdollisimman ymmärrettävästi ja omin sanoin, jotta ne avautuisivat aiheeseen perehtymättömällekin. Eihän tämä mitään rakettitiedettä ole, mutta hieman opettelua toki vaatii. 🙂

   Reply
 • Johanna / Fin Nomads
  28.11.2017 at 21:21

  Kiitos tästä! 🙂 oon lukenut useita valokuvausvinkkejä aloittelijoille ja vaikka niissä selitetään nuo eri asetukset, niin missään ei kerrota käytännössä että millaisilla arvoilla kannattaa lähteä liikkeelle. Tämä oli tosi selkeästi selitetty ja auttoi tosi paljon 🙂

  Reply
  • Anna-Katri
   3.12.2017 at 19:49

   Ajattelinkin juuri kirjoittaa tämän postauksen nimenomaan niin ymmärrettävällä tavalla kuin mahdollista, jotta siitä olisi hyötyä monelle. Joten kiva kuulla, että onnistuin! 🙂

   Reply
 • Susanna
  28.11.2017 at 21:25

  Hyvät vinkit, harkitsen juuri uutta kameraa mutta taidan odottaa alennusmyyntejä. Canon tippui ja hajosi, joten voisin kokeilla jotain toistakin merkkiä

  Reply
  • Anna-Katri
   3.12.2017 at 19:48

   Itse olen käyttänyt Canonia jo useamman vuoden ajan ja sen rinnalla Olympus sekä GoPro on toiminut myös hyvin. 🙂

   Reply
 • Anne / FinnsAway
  29.11.2017 at 23:48

  Huippu postaus, tämän avulla voisi itsekin viimein alkaa perehtymään järkkärin sielunelämään. Tähän saakka mukana matkustava puoliso on hoitanut kuvaamisen tai vähintäänkin laitellut mulle valmiiksi arvot noin suunnilleen kohdalleen. Ja niin totta, että “for dummies” -tyyppisiä oppaita on harvassa, monta kertaa olen aloittanut lukemaan ja kummasti sitten jäänyt kesken kun menee hankalaksi…

  Reply
  • Anna-Katri
   3.12.2017 at 19:43

   Mahtavaa kuulla, jos näistä omakohtaisista vinkeistäni oli hyötyä! Saman olen itse huomannut, että ammattilaisten tekemät tekstit pyyhkivät usein yli ymmärryksen ja tällaisille käytännönläheisemmille vinkeille on käyttöä. 🙂

   Reply
 • Marjut
  3.12.2017 at 11:28

  Kiitos paljon, todella loistava postaus! Ja kiitos erityisesti, että mainitset esimerkkiarvoja?

  Reply
  • Anna-Katri
   3.12.2017 at 19:33

   Mahtavaa kuulla, että tämä postaus on otettu näin hyvin vastaan! 🙂

   Reply
 • Aamen tälle! <3 Ei olisi ehkä parempaan väliin voinut tulla tämä kirjoitus. Poikaystäväni on tähän mennessä ottanut suurimman osan kuvistani ja jopa editoinut ne. Ei ole kuitenkaan kiva olla "riippuvainen" toisen taidoista, joten viime lomalla aloitin opetteluprojektin. Pääsin jo vähän alkuun valotuksen kanssa, mutta ne "aukkoasiat" odottavat vielä autuaasti seuraavaa lomaa. Onneksi kirjoitit kaiken todella selkeästi, niin voin palata tänne hakemaan vinkkejä. Tänään latasin itsellenikin Lightroomin ja olen siitä ihan fiiliksissä. Pikkuhiljaa siis… 😉

  Reply
  • Anna-Katri
   3.12.2017 at 21:52

   Tästä vaan nyt blondin vinkit talteen! Verhot auki ja silleen! 😀 Ei mut, ihana kuulla, jos tästä on kannustusta kehittää omia taitoja valokuvaajana. Ja voin taata että kyllä ne edistysaskeleet alkavat pikkuhiljaa näkyä kun vain harjoittelee. 🙂

   Reply
 • Outi / Maa Quzuu
  5.12.2017 at 15:36

  Pitääpä laittaa tämä juttu kirjanmerkkeihin ja paneutua joku päivä paremmin. Lähituleivaisuuden projekteihin kuuluu nimittäin uppoutuminen kameraani paremmin 🙂

  Reply
  • Anna-Katri
   10.12.2017 at 13:34

   No niin, tästä vain vinkit talteen ja treenaamaan! 🙂

   Reply
 • Jonna
  5.12.2017 at 18:12

  Kaunis kiitos! Olen ollut liian laiska järkkärini kanssa ja käytän aina vaan automaattiasetuksia. Tämän postauksen loistavien ja selkeiden ohjeiden avulla uskallan aloittaa tutustumisen parempien kuvien maailmaan. Vaiakka automaarriasetuksilla usein olen saanut ihan kelpo kuvia, etenkin ylivalottumisen tailiian pimeiden kuvien kanssa tuppaa olemaan ongelmia juurikin matkakuvissa.

  Reply
  • Anna-Katri
   10.12.2017 at 13:33

   Jee, mahtavaa kuulla, että näiden vinkkien myötä homma avautui paremmin ja pääset eteenpäin valokuvaamisessa manuaaliasetuksin! 🙂

   Reply
 • Heidi / Fiiliksiä & hetkiä
  6.12.2017 at 19:11

  Komppaan kaikkia siinä, että olipa kyllä harvinaisen selkeät ja selkokieliset vinkit. Tuota valokuvaajaslangia on tosiaan netti täynnä 🙂 Well done!

  Reply
  • Anna-Katri
   10.12.2017 at 13:32

   Mahtavaa kuulla, että nämä vinkit oli ymmärrettäviä, sillä se oli juuri tarkoitukseni postausta kirjoittaessani. 🙂

   Reply
 • Pirkko / Meriharakka
  7.12.2017 at 13:02

  Osan tästä olenkin sisäistänyt ensin kauan kauan sitten kun järjestelmäkamerat tosiaan vaativat jokaisen asetuksen osaamisen ja sitten taas uudelleen siirryttyäni “takaisin” Olympus PENin kautta järjestelmäkameramaailmaan.
  Tuo syväterävyys on kyllä osittain hankala juttu – etenkin kun siihen kyllä vaikuttaa myös objektiivin taso aika paljon.
  Kittiobjektiivillani sitä on melkein turha hakea, selkeästi erottuvaa terävää aluetta vs. blurrattu alue, mutta taas (PEN-maailmassa) 45 millisellä se löytyy helposti!

  Reply
  • Anna-Katri
   10.12.2017 at 13:29

   Näinhän se on, että jokaisen kameran mukana alkaa kiinnittämään huomiota erilaisiin asioihin ja sitä myötä sitten ihan huomaamatta alkaa myös oppimaan uutta.

   Reply
 • Täydellisiä vinkkejä – juuri sopivasti rautalangasta väännetty munlaiselle amatöörille. :’D Periaatteessa ymmärsin etukäteen joten kuten mitä noi kaikki meinaa, mut noi sun kuvat havainnollisti ihan täydellisesti. Tähän postaukseen tuun varmasti palaamaan tulevaisuudessa, kiitos tästä. <3

  Reply
  • Anna-Katri
   10.12.2017 at 13:26

   Ajattelin juuri tätä kirjoittaessani, että pyrin kirjoittamaan tekstin niin yksinkertaisesti kuin mahdollista, jotta jokainen aiheeseen perehtymätönkin voi ymmärtää ilman ekstragooglailua mitä tarkoitan. 🙂 Toki ammattilaiskuvaaja käyttää varmasti erilaisia sanavalintoja, mutta tämä juttu istuu paremmin omaan blogiini ja nähtävästi siis on myös lukijoiden makuun. 🙂

   Reply
 • Simo Ikävalko
  9.12.2017 at 06:38

  Siistei reissukuvia! Mä ootan jo mielenkiinnolla sulta jotain Lightroom-postausta tai millä sitten käsitteletkään kuvia. 🙂

  Reply
  • Anna-Katri
   10.12.2017 at 13:21

   Sellainen täytyy ehdottomasti laittaa työlistalle! 🙂

   Reply
 • Emilia/Matkan varrella
  9.12.2017 at 11:04

  Superhyödyllinen postaus, jälleen kerran! Että tykkään tästä sun Kameralaukussa-postaussarjasta, näihin on hyvä palata kun menee sormi suuhun valokuvatessa.. 😀

  Reply
  • Anna-Katri
   10.12.2017 at 13:19

   Mahtavaa kuulla, että näistä konkreettisista postauksistani on hyötyä! Täytyy jatkaa samalla linjalla. 🙂

   Reply
 • Kiitos kattavasta jutusta! Valokuvaus on yksi intohimoistani ja sen saloihin on mahtavaa sukeltaa. Kuvaan yleensä manuaaliasetuksilla, saan enemmän nautintoa alusta alkaen tehdystä työstä. Oma välineistö vaatii tällä hetkellä parannusta, mutta nyt mennään näillä eväillä. Ps. Nähdään pian! <3

  Reply
  • Anna-Katri
   10.12.2017 at 13:16

   Valokuvaus on kyllä sellainen harrastus, että siihen uppoutuu ihan huomaamattaan täysillä. Ja kamerakaluston päivityksen yhteydessä jos milloin joutuu taas opettelemaan muutaman uuden kikka kolmosen asetuksien suhteen. Tsemppiä kameran valintaan! 🙂 Ja joo, nähdään pian! ♥

   Reply
 • Annukka
  9.12.2017 at 22:46

  Paljon hyviä vinkkejä kuvaamiseen. Ihailen sun instagram-feediä, olisi kiva lukea miten muokkaat niitä kuvia. 🙂

  Reply
  • Anna-Katri
   10.12.2017 at 13:15

   Kiva kuulla, että vinkit vaikuttivat hyödyllisiltä. 🙂 Ja toki voisin tehdä oman postauksen Instagram-kuvistani, laitanpa sen postauslistalle! 🙂

   Reply
 • Maria
  1.1.2018 at 19:10

  Olipa ihanan selkeä selostus! Sait kuulostamaan kaiken niin ymmärrettävältä, kiitos! Mielelläni lukisin lisää kuvaukseen liittyviä juttuja, esim. siitä miten muokkaat kuvia 🙂

  Reply
 • olipa ihanan selkeät ohjeet ja mukavasti kirjoitettu, niin että jää helposti mieleen! Kiitos tästä 🙂

  Reply
 • Henna
  24.3.2018 at 18:40

  Kiitos erittäinen hyvin tajuttavista selityksistä! Ja muutenkin aivan upeasta blogista!

  Reply

Leave a Reply