Menu
Lifestyle

10 random faktaa minusta matkoilla

Kesällä reissussa ollessa päätin viimeisenä matkapäivänä lentokentällä myöhässä olevaa lentoa odotellessa listailla ylös muutamia havaintoja itsestäni matkalla: niitä pieniä yksityiskohtia, outoja tai hauskoja, hyviä tai huonoja juttuja, joihin en varmastikaan arjessa kiinnitä niinkään huomiota itsessäni, mutta reissussa ollessa ne omalla tavallaan korostuvat. Eli tässä ne tulevat – 10 paljastusta matka-minästäni:

Rinkan räjähdys

Olen kotona varsin siisti ihminen ja inhoan epäjärjestystä. Reissussa ollessa tämän piirteen huomaa siinä, että rinkassani vallitsee aina kurinalainen järjestys ja tiedän tasan tarkasti mikä kuuluu minnekin rinkan uumenissa. Mutta annahan olla kun pääsen dormin tai jaetun huoneen sijaan omaan huoneeseeni – rinkkani räjähtää ympäriinsä muutamissa minuuteissa. Hetken päästä katson epäuskoisena ympärilleni ja mietin, mitä ihmettä tapahtui. Nimittäin jostakin syystä kuin vahingossa levittelen tavaroita joka paikkaan. Ehkä yritin kaivaa jotakin esiin rinkastani tai aloin siivoamaan sitä, mutta lopputulos on useimmiten se, että tavaroita lojuu siellä täällä. Ja lähtöä ennen joudun suorittamaan massiivisen uudelleen pakkaamisen.

Nettikiukku

Reissussa ollessa pärjään hyvin ilman nettiä useita päiviä ja viikkoja, ja välillä jopa toivon, että nettiyhteyksiä ei olisi joissakin kohteissa ollenkaan – silloin voin todella irtautua kaikesta siitä arjesta, jonka jätin reissulle lähtiessäni taakse sekä ottaa aikalisän siihen kaikkeen kommunikaatioon, johon sosiaalinen media tuo välillä omat paineensa. Joten saatankin myhäillä tyytyväisenä kun majapaikka kertoo pahoitellen heidän nettinsä olevan rikki tai kun matkaopas ilmoittaa, että seuraavien päivien aikana emme olisi nettiyhteyksien äärellä. Mutta auta armias, jos minulle on sanottu, että “juujuu täällä on netti ja tässä salasana ole hyvä vain” ja sitten epätoivoisesti yritän hakkeroitua verkkoon usean kymmenen minuutin ajan vain todeta sen toimimattomuuden. Tai alan lataamaan kuvia verkkoon odotellen kärsimättömänä yhden kymmenesosan kuvasta latautuessa eetteriin 1 tunnin aikana. Pahimmillaan refresh-painalluksista kumpuaa aivan jäätävä sisäinen nettikiukku ennen kuin tajuan lopettaa koko homman ja vetää puhelimen takaisin offlineen. Näissä tilanteissa en sentään ole vihainen kenellekään muulle kuin itselleni, että tuhlasin omaa aikaani nettiyhteyden metsästämiseen.

Tippausjännitys

Useimpiin kohteisiin matkatessani otan useista käytännönjärjestelyistä ja yksityiskohdista selvää, mutta yksi hyvin tärkeä asia minulta liian usein unohtuu. Nimittäin paikalliseen tippauskulttuuriin perehtyminen summineen päivineen. Toisaalta joissakin kohteissa olen sitä kyllä yrittänyt selvittää etukäteen, mutta mennyt vain entistä enemmän sekaisin siitä, miten kuuluisi toimia.

Joten kun siirryn lentokentältä majapaikkaan, saatan alkaa taksissa tai viimeistään majapaikassa hikoilemaan tippausvinkkien puutteessa – pitäisikö minun jättää tippiä, onko se suotavaa täällä vai loukkaavaa toimintaa, mikä olisi sopiva summa, sellainen joka ei ole liian tökerö tai överi. Niin, ja mikä se valuutta olikaan jossa tippi kannattaisi maksaa? Ja odotapa vain sitä pelonsekaista tunnetta, kun väsyneenä raahustat majapaikkaan keskellä yötä ja check-iniä tehdessäsi silmät puoli ummessa laukunkantaja nappaa laukun mukaansa ja lähtee sitä raahaamaan päättäväisesti huoneeseesi. Yritän usein vikistä että voisin sen tehdä itse, mutta useimmiten luovutan – ja huoneeseen päästessäni olen jälleen nolon tilanteen edessä kun en tiedä paljonko pitäisi tipata ja tietenkään paikallinen valuutta ei ole koskaan käden ulottuvilla. Ollapa jenkkituristi, jolle tippaaminen on arkipäivää.

Historiahöpinöiden ahdistus

Useimmissa matkakohteissa palkkaan mielelläni paikallisen oppaan tai kuskin mukaani kierrättämään minua vaikkapa päivän ajaksi ja kertomaan kiinnostavia asioita maasta, mutta myös paikallisten elämästä – sellaisia pieniä juttuja, joita ei matkaoppaista välttämättä voi lukea. Usein nämä oppaat tai kuskit ovat olleetkin aivan mahtava lisä koko reissuun,  kuten Azerbaijanin mutavuorien mies, Itä-Timorin orpopoika, Papua-Uuden-Guinean majapaikan isäntä tai ugandalaisen pikkukylän opettaja. Lähes aina jokainen paikallinen haluaa esitellä maataan ylpeänä sinne tulleelle turistille, mutta joskus huomaa, etteivät he taida olla unelma-ammatissaan, kuten vaikkapa yhdelle Romanian retkelle oppaakseni sattui…

Mutta yksi asia minkä olen vuosien kuluessa huomannut itsestäni reissaajana on se, etten vain pysty keskittymään montaa tuntia putkeen pelkkiin historiahöpinöihin ja kirkkokierroksiin. Oppaalta on kiva kuulla pääseikat, mutta mieluummin historialliset yksityiskohdat luen itse, joko paikan päällä tai sitten ennen tai jälkeen reissun, jos haluan syventyä aiheeseen enemmän. Mutta eniten ahdistun siitä, jos tahtomattani joudun jumittamaan vaikkapa museossa useamman tunnin oppaan jorinoita kuunnellessani. Näin kävi esimerkiksi Tadzikistanissa, jossa ensimmäisessä museossa kuuntelin kiinnostuneena yksityiskohtia maan historiasta ja löydöksistä, mutta kun seuraavassa pienemmässä paikassa jouduin kuuntelemaan uudelleen samat asiat, ahdistuin niin että hyvä etten hypännyt museon ikkunasta ulos tai piiloutunut vessaan ikuisiksi ajoiksi.

Aasialaisen jonon jatkoksi

Suomessa ollessa tiedän tasan tarkkaan mitä jono tarkoittaa ja kuinka siinä tulee käyttäytyä, ja mielelläni myös annan tilaa vaikkapa vanhemmille henkilöille jonossa. Mutta kun lähden reissuun ja huomaan matkakohteessa (useimmiten Aasiassa), että paikallisten jonotus on kaikkea muuta kuin peräkkäin oman vuoron odottamista, niin oma jonokäyttäytymisenikin muuttuu enemmän eläimellisemmäksi paikallisten tyyliin. Näissä maissa on nimittäin täysin normaalia punkea eteenpäin sieltä missä tilaa vähänkään on ja paikoilleen (jonoon) pysähtynyt henkilö tulkitaan usein odottavan jotakin muuta eikä pyrkivän eteenpäin. Niinpä itsekin olen oppinut coolisti vain etenemään tässä ihmismassassa sieltä missä on edes sentti tilaa.

Kokemuksen kautta minua ei niinkään enää vaivaa tämä paikallisten rynniminen sinne sun tänne – maassa maan tavalla – mutta sen sijaan länkkärituristien jonokooma saa minut näkemään punaista. Kun aasialaisia sykkii eteenpäin vasemmalta ja oikealta, melkein ylä- ja alapuoleltakin, niin en voi ymmärtää, miksi ihmeessä jotkut ihmiset yrittävät odottaa kärsivällisesti paikoillaan, että ehkä heidän vuoronsa kohta tulee.  Joskus olen jopa päätynyt ohjeistamaan liikennepoliisin tavoin näitä länkkäreitä miten heidän tulee “jonossa” edetä. Reissusta kotiin tullessa minua usein ihmetyttää Helsinki-Vantaan lentokentällä miten paljon tilaa lentokenttäbussissa ihmisten ympärillä ja ulos sieltä astuessa on, onneksi sentään ainakin toistaikseksi Alepaan suunnatessa mieleen on muistunut kuinka jonottaa suomalaisittain.


Peruna-fani täällä moi

Minulta on joskus kysytty, että kaipaanko reissussa ollessa jotain erityistä ruokaa Suomesta ja vuosikausia vastaukseni on ollut, etten kaipaa oikeastaan mitään. Mutta nyt olen sen ultimate-Suomi-suosikkini tajunnut – nimittäin perunat! Ihan sama missä muodossa niitä reissussa ollessa on tarjolla, otan ne aina yhtä tyytyväisenä vastaan. Tämä korostui erityisesti stan-valtioiden kierroksella, jossa olin melkeinpä viikon päivät syömättä mitään kiinteää ruokaa vatsataudista johtuen. Yhtenä päivänä kuitenkin huomasin kaipaavani perunoita, ja kun sain ranskalaiset potut eteeni, olo oli kuin taivaassa. Ja kun Aasia-turneeni päätteeksi sain Bhutanissa lautaselleni juusto-chili-perunoita olin vakuuttunut siitä, että perunat pelastavat reissaajan elämän. Perhe taisi katsoa vähän ihmeissään kun lapoin menemään pelkkiä pottuja.

Sleeping beauty seikkailemassa

Laita minut sitten lentokoneeseen, autoon, junaan, laivaan, härkävankkuriin tai mihin tahansa kulkuneuvoon joka heiluu ja pitää ääntä, niin tasan varmasti vaivun sikeään uneen. Mitä kovempi meno ja rynkytys, sitä varmemmin nukahdan. Joskus olen jopa toivonut turbulenssin kestävän koko lentomatkan, sillä silloin nukun lähes taju kankaalla vaikka kuinka monta tuntia putkeen. Ja joskus olen lennolla herännyt säikähtäen, että miten ihmeessä voidaan jo nyt laskeutua, sillä vastahan koneeseen astelin, vain huomatakseni nukkuneeni koko matkan siitä lähtien kun kone on lähtenyt rullaamaan kentällä.

Ja esimerkiksi reissatessani  viikkotolkulla Kapkaupungista Nairobiin rekasta bussiksi tehdyssä overland truckissa, sain reissukavereiltani lempinimen sleeping beauty – kaikki olivat ihmeissään siitä, miten pystyin nukkumaan tuntitolkulla siinä rekan höykkyytyksessä Afrikan pomppuisilla teillä. Ja kieltämättä, joskus itseänikin varsinkin autoreissuilla ärsyttää nukahtamiseni – maisemien katselu kun olisi mitä mahtavinta puuhaa. Yksi erikoisimpia nukkumapaikkojani on muuten tainnut olla Panamasta Kolumbiaan suunnanneen purjeveneen kannen penkillä joogamattoon kääriytyneenä. Kun muiden matkalaisten kanssa taistelimme merenkäynnissä penkeissä pysymisestä, huomasin pian ainoan ratkaisun itselleni olevan itseni joogamatolla penkkiin köyttäminen burrito-tyyliin, sillä nukahtelin tämän tästä enkä halunnut kierähtää yli laidan.

Korvatulpat

En edes enää muista, millä reissulla ensimmäistä kertaa käytin korvatulppia, mutta sen tiedän, että tuon kokemuksen jälkeen aloin käyttää niitä myös kotona ollessa. Ei sillä, että Suomi-kodeissa yöt olisivat olleet meluisia, vaan opin nopeasti, että kun laitan korvatulpat korviini nukahdan nopeammin ja nukun koko yön paremmin. Koukutuin siis korvatulppiin nopeasti, ja enää en pysty nukkumaan mitä hiljaisemmassakaan paikassa ilman niitä (pois lukien liikkuvat ajoneuvot, kuten yllä mainitsen). Kun reissussa tai kotona ollessa kuulen ihmisten valittavan huonosti nukutuista öistä, alan todennäköisesti paasaamaan korvatulppien elämää muuttavasta voimasta, ja voin kuvitella, ettei silloin hörhöleima ole osaltani kaukana. Parhaat korvatulpat löytyvät muuten Class Ohlsonilta neonväristä rasioista!

Kylmien ja kuumien juomien ällötys

Reissussa (tai kotonakaan) ollessa en voi sietää jääkylmää vettä, saati sitten vesilasista hampaita vasten paiskautuvia jääpaloja. Ihmettelen aina ja kaikkialla sitä, miksi ihmeessä pullovettä pitää myydä kylmäkaapeissa, kun se on sopivinta aivan huoneenlämpöisenä. Mitä kuumempi matkakohde, sitä varmemmin en ainakaan juo kylmää vettä. Ja sama toisinpäin. Nimittäin en voi sietää tulikuumia juomia, joita varsinkin teen muodossa joissakin maissa eteen tarjoillaan. Lähes aina miksaan niihin oman vesipulloni vettä lämpötilan tasoittamiseksi, ja puhaltelen kuppiin minuutin jos toisenkin, ja useimmiten saan kummastuneita katseita osakseni. Pahoittelut varsinkin paikalliselle tee-kulttuurille, mutta kuumaa juomaa sisältävää kuppia en voi laittaa lähellekään suutani! Sen sijaan voin kaikella antaumuksella nauttia lämpötilaltaan väljähtänyttä teetä tai kahvia, olinpa sitten matkoilla tai kotona Suomessa.


Ystävinä koirat, lapset ja mummot

Matkoilla ollessa huomaan useasti yhden yhteisen tekijän – nimittäin koirien, lapsien ja mummojen kiinnostuksen itseäni kohtaan. Tiedän, että eläinten, varsinkin hevosten ja koirien kanssa, olen omimmillani, joten ei ihme, että matkakohteissakin koirat mielellään ottavat minut ystäväkseen, olivatpa ne kuinka puolivillejä tahansa. Mutta sitä jaksan välillä ihmetellä, miten lapset eri puolilla maailmaa ovat aina niin iloisia, rohkeita ja luottavaisia minua lähestyessään – siitäkin huolimatta, etten ole paljoa tottunut lasten kanssa elämässäni olemaan, tuntuu näissä kohtaamisissa kaikki lopulta tosi luonnolliselta. Rakastan niitä kaikkia hymyjä, ujoja katseita, kädestä kiinni ottamisia, spontaaneita halaamisia, mitä lapset ympäri maailman ihan yllättäenkin saattavat minulle suoda. Vaikka heitä aluksi kuinka jännittäisi, lopulta heidän kiinnostus usein voittaa pelon, vaikken itse ainakaan tietoisesti yritä mitään tällaista saada aikaan. Ja niin, kolmantena on myös mummot, joiden kanssa bondaan useasti mitä erikoisemmissa paikoissa, sellaisissa, joissa yhteistä kieltä ei todellakaan ole olemassa – kuten vaikka Ugandan ja Ruandan rajalla.

About Author

Suomen ensimmäinen kaikissa maailman maissa käynyt nainen. Seikkailumatkailija, palkittu matkailuvaikuttaja ja naisten soolomatkailun puolestapuhuja. Kirja Menolippu kaikkialle - yksinmatkaajan käsikirja nyt ulkona!

10 Comments

  • Stacy Siivonen
    13.10.2019 at 18:35

    Minä olen kanssa lahjakas nukkuja. Ehkäpä se johtuu siitä, että se ainoa hetki, jolloin en saa unen päästä kiinni, on reissua edeltävä yö. Matkajännittäjä täällä, terve.
    Minulla on kanssa hyvä suhde eläimiin ja lapsiin ja ehkä mummoihinkin. Se on yllättävää, sillä minä olen todella ujo.
    En tykkää historiaesitelmistä, ei niistä jää mitään Mieleen.

    Reply
  • Cilla
    13.10.2019 at 18:44

    Tää oli tosi hyvä postaus! Ja täällä myös toinen mummo-magneetti 😀 Tunnistin kyllä monta muutakin tuttua teemaa, esimerkiksi tippauksesta ahdistumisen. Muistan ikuisesti, kun olin ensimmäistä kertaa Meksikossa ja kävin pahasti palaneena aularavintolasta kysymässä, onko siellä mitään hedelmiä saatavilla. Tarjoilijat käski mennä takaisin huoneeseen, minne tuotiin kohta hedelmävati ja vettä. Otin ne vastaan hyvillä mielin, kun palvelusherra jäi seisomaan ovelle odottavan näköisenä. En tajunnut heti, että tippiä oli vailla. Kyllä hävetti ja tuli tosi moukkamainen olo.
    Myös tuo nettikiukku on tuttua. Ärsyttää suunnattomasti, jos netti ei toimikaan tai kuvat just latautuu sata vuotta. Silti voi tosiaan olla ihan hyvillä mielin vaikka koko päivän ilman nettiä esimerkiksi sähkökatkon aikana. Mutta osaisinpa nukkua yhtä hyvin kuin sinä. Mun on melkein mahdoton saada paria katkonaista tuntia enempää unta, vaikka olisi 12 tunnin yölento edessä. Ärsyttää.

    Reply
  • Sonja / Shining Journey
    14.10.2019 at 00:12

    Olipa kiva postaus! 🙂 Aika paljon löytyi myös yhteneväisyyksiä omaan reissuminääni. Myös mun matkoilla mummot ja lapset lyöttäytyvät seuraani, samoin olen saanut useita eläinystäviä niin kissoista, koirista kuin hevosista. Myös papparaiset ovat lähestyneet. Tykkään kyllä kuunnella vanhojen ihmisten juttuja. Tosin eihän niistä aina ymmärrä mitään. Esimerkiksi Mongolian maaseudulla istuin yksin katselemassa isoa vesiputousta aikaisin aamulla. Yhtäkkiä aivan täysin out of nowhere siihen ilmestyi vanha mongolialaismummo perinneasussa ihailemaan kanssani vesiputousta. Se oli hieno hetki, jonka muistan vieläkin elävästi, vaikka kyseinen reissu oli syksyllä 2008.
    Minua myös ärsyttää suunnattomasti, jos juomaan tungetaan jäitä, jotka putoavat naamalle, kun kallistat kuppia. Huoh. Huoneenlämpöinen vesi on ihan parasta janojuomaa. En ymmärrä, miksi siihen pitäisi tunkea jäitä. Kai se on monelle vain opittu tapa, jota ei ole osannut kyseenalaistaa. Jo ruoansulatuksenkin kannalta ajalteltuna huoneenlämpöiset juomat ovat kaikkein parhaita. Teetä kyllä tykkään itse juoda, mutta ei sekään saa olla kuumaa, vaan lämpöistä. Nukkujana olen joskus hyvä, toisinaan huono. Jos riittävästi väsyttää, pystyn kyllä nukkumaan lentokoneessa ja muissa liikennevälineissä. Aasialaiseen jonotuskulttuuriin törmäsin ensimmäistä kertaa aikoinaan Kiinassa. Muistan, miten kiltisti seisoimme taksijonossa exäni kanssa. Luulin silloin, että jono toimii, kuten Suomessa. Sitten porukkaa alkoi rynniä eteen oikealta ja vasemmalta. Hetken touhua katseltuamme päätimme, että rynnimme koko jonon ohi seuraavaan taksiin. Nopeasti opimme siis paikallisten tavoille. Kisahan meille sitten tuli kiinalaisten kanssa, kun muutama muukin oli rynnimässä. Saimme kuitenkin taksin. 😀
    Historiahöpötyksiä en kauaa jaksa kuunnella minäkään, mutta perunoista en kyllä koskaan ole pitänyt. Paitsi raakana suoraan puutarhasta. 🙂
    Hauska postaus kaiken kaikkiaan, tällaisia “paljastuksia” on aina mukava lukea! 🙂

    Reply
  • Reissu-Jani
    14.10.2019 at 18:37

    Jenkit ovat onnistuneet levittämään maailmalle vääränlaisen tippauskultuurin – valitettavasti. Itse maksan vain jos koen saavani todella hyvää palvelua — tosin USA kaikki on toisin siellä se kuuluu asiaan. Aasiassa jossain maissa tippaukseen suhtaudutaan kielteisesti.

    Reply
  • Ihana postaus! Todella hauskaa ja virkistävää luettavaa ja samalla sai uppoutua näihin pieniin kokemuksiin mukaan. 🙂 Itse en myöskään jaksa kuunnella oppaiden lötinöitä kauaa, sillä minun on erittäin vaikea keskittyä sellaiseen. Puheen pitää olla lyhyttä ja ytimekästä ja mielellään myös huumorilla ja mielenkiintoisilla tarinoilla höystettyä, että pysyy keskittyminen asiassa. Ei sillä, etteikö historia olisi nimenomaan mielenkiintoista, mutta kun ei vain jaksa määrää enempää keskittyä monotoniseen ylipitkään tarinointiin.. 😉 Heh. Joka tapauksessa, ihana saada lueskella näitä juttuja ja blogistasi saa muutenkin inspiraatiota sooloreissuille, itselläni vasta sellainen ihan aluillaan!

    Reply
  • Susanna
    15.10.2019 at 21:12

    Bussimatkoilla olen ainakin huomannut siihen auttaa ettei nukahda kofeiini, eli limupullo tai kahvi mukaan myös sokerin pitäisi tehota ja musiikki. Näillä konsteilla en ole vielä nukahtanut bussiin, tosin kerran olin niin väsynyt kun limu loppui meinasin juoda hajuvesipullosta. Minusta tykkää matkoilla yleensä eriskummallisten selittäjien lisäksi myös pikkuvauvat pitävät minusta ja hymyilevät, yleensä myös kissat pitävät minusta. Kerran sain reissussa treffikutsun mieheltä pikaruokaravintolassa jolla oli repaleiset vaatteet yllään se jäi myös mieleeni

    Reply
  • Tuuli
    16.10.2019 at 19:48

    Olipa hauska! Siis tippaaminen on niin painajaista…tunnistan hyvin tuon epätoivoisen yrityksen pitää kiinni laukusta, ettei hotellin laukkupoika pääsisi viemään sitä huoneeseen. Pahinta, jos jää vielä esittelemään paikkoja huoneessa, eikä häivy. Eikä todella ole koskaan sopivaa rahaa, ja mikä se sopiva tosiaan edes olisi?
    Minäkin levittelen kamoja hotellihuoneessa, eniten yksin työmatkalla. Ehkä se on joku kotiutumisriitti?

    Reply
  • Sonja Evita / Shining Journey
    18.10.2019 at 00:08

    Olipa tämä kiva postaus! 🙂 Aika paljon löytyi myös yhteneväisyyksiä omaan reissuminääni. Myös mun matkoilla mummot ja lapset lyöttäytyvät seuraani, samoin olen saanut useita eläinystäviä niin kissoista, koirista kuin hevosista. Myös papparaiset ovat lähestyneet. Tykkään kyllä kuunnella vanhojen ihmisten juttuja. Tosin eihän niistä aina ymmärrä mitään. Esimerkiksi Mongolian maaseudulla istuin yksin katselemassa isoa vesiputousta aikaisin aamulla. Yhtäkkiä aivan täysin out of nowhere siihen ilmestyi vanha mongolialaismummo perinneasussa ihailemaan kanssani vesiputousta. Se oli hieno hetki, jonka muistan vieläkin elävästi, vaikka kyseinen reissu oli syksyllä 2008.
    Minua myös ärsyttää suunnattomasti, jos juomaan tungetaan jäitä, jotka putoavat naamalle, kun kallistat kuppia. Huoh. Huoneenlämpöinen vesi on ihan parasta janojuomaa. En ymmärrä, miksi siihen pitäisi tunkea jäitä. Kai se on monelle vain opittu tapa, jota ei ole osannut kyseenalaistaa. Jo ruoansulatuksenkin kannalta ajalteltuna huoneenlämpöiset juomat ovat kaikkein parhaita. Teetä kyllä tykkään itse juoda, mutta ei sekään saa olla kuumaa, vaan lämpöistä. Nukkujana olen joskus hyvä, toisinaan huono. Jos riittävästi väsyttää, pystyn kyllä nukkumaan lentokoneessa ja muissa liikennevälineissä. Aasialaiseen jonotuskulttuuriin törmäsin ensimmäistä kertaa aikoinaan Kiinassa. Muistan, miten kiltisti seisoimme taksijonossa exäni kanssa. Luulin silloin, että jono toimii, kuten Suomessa. Sitten porukkaa alkoi rynniä eteen oikealta ja vasemmalta. Hetken touhua katseltuamme päätimme, että rynnimme koko jonon ohi seuraavaan taksiin. Nopeasti opimme siis paikallisten tavoille. Kisahan meille sitten tuli kiinalaisten kanssa, kun muutama muukin oli rynnimässä. Saimme kuitenkin taksin. 😀
    Historiahöpötyksiä en kauaa jaksa kuunnella minäkään, mutta perunoista en kyllä koskaan ole pitänyt. Paitsi raakana suoraan puutarhasta. 🙂
    Hauska postaus kaiken kaikkiaan, tällaisia “paljastuksia” on aina mukava lukea. Näitä lisää! 🙂
    Kokeilin jo aiemmin jättää kommenttia, mutta jostain syystä kommentti katoaa aina jonnekin bittiavaruuteen. Josko tällä kertaa onnistaisi.

    Reply
  • Paula - Viinilaakson viemää
    20.10.2019 at 00:49

    Tämä oli jotenkin hauska postaus, koska huomasin peilaavani itseäni näihin kohtiin ja aika moni pätee itseenikin. Ja jostain syystä aika monessa kohtaa mieleen tuli se, miten matkustaminen on muuttanut muotoaan lasten tulon jälkeen. Laukku on nyt entistä enemmän epäjärjestyksestä, kun sieltä pitää vähän väliä kaivaa lapsille jotain, ja netin käyttö on entistä vähäisempää matkoilla. Vaikka nettiin ehkä halausinkin joskus, niin usein en ehdi ja nyt kun lapset vanhenee, niin he haluaa tietenkin ipadin tai muun kun “äitikin on netissä”. Blaah! Valitettavasti tuo nukkuminenkaan ei enää päde minuun kun aina on joku lapsi hihasta vetämässä tai sylissä.
    Kahdessa asiassa olen ehdottomasti kanssasi samaa mieltä; Suomessa on maailman parhaat perunat ja aasialaiset jonot on painajainen! Perunoiden syönti on jäänyt lähes kokonaan kun olen muuttanut ulkomaille mutta Suomessa syön todella paljon, ja farmers marketille en voi mennä viikonloppuna kun kaikki aasialaiset on siellä. Tosin pikkuhiljaa olen oppinut, että lastenrattaiden avulla voi hivuttautua sinne etunenään ovelasti.. ha ha. Ehkä minusta on pikkuhiljaa se jenkkituristi, kun Suomessa tekee pahaa ravintolassa lähtiessä jos en tippaa. Aika kauan kyllä meni, että pääsin tähän tilaan enkä edelleenkään tykkää tippaamisesta muualla kuin ravintoloissa.

    Reply
  • Veera Bianca
    20.10.2019 at 09:48

    Haha potut, kohta maistetaan Macaolaisia pottuja sitten! 😀 Ja toi rinkan räjähdys on hyvä, koska jos joudutaan jakaa huone niin voidaan sitten molemmat heitellä tavaroita ympäriinsä, mun matkalaukku räjähtää aina välittömästi saapuessa kohteeseen! 😀

    Reply

Leave a Reply