Menu
Lifestyle

Käytynä 130 maata – mitä vielä jäljellä

Minulla on aina ollut jonkinlainen sisäinen palo nähdä maailmaa mahdollisimman paljon. Aluksi sanoin puolitosissani, että olisipa hienoa päästä vierailemaan kaikissa maailman maissa elämäni aikana. Tuo lause jäi kuitenkin elämään mieleeni, ja viime vuosina olen alkanut tosissaan miettimään, olisiko minun ihan oikeasti mahdollista päästä käymään kaikissa niissä lopuissakin maissa, jotka minulla on vielä näkemättä?

Pelkän maabongauksen sijaan haluan kuitenkin aina matkoillani tutustua matkakohteeseen mahdollisimman paljon – nähdä sen erikoisimmat paikat sekä kokea kulttuuriset ihmeet. Yhä enemmän olen myös alkanut arvostamaan maata pitkin matkustamista, jolloin ideaalitilanteessa pääsisi junalla tai autolla seikkailemaan läpi useamman maan niiden kiehtovissa kohteissa ajan kanssa pysähdellen. Tietenkään tämä ei aina ole esimerkiksi ajan, rahan tai turvallisuuden puitteissa mahdollista, mutta näitä roadtrip-matkoja mielelläni selvittelen tulevaisuudenkin varalle.


Anna-Katri

Montako maata maailmassa on?

Tähän mennessä olen vieraillut yhteensä 130 maassa ja kaikissa seitsemässä maanosassa. Maailmassa on YK:n listauksen mukaan yhteensä 193 virallisesti tunnustettua maata. Lisäksi on yhteensä 4 maata, joilla ei ole täyttä jäsenyyttä tällä listalla. Vatikaani ja Palestiina ovat YK:n tarkkailijamaita, joilla ei ole vielä täyttä kansainvälistä tunnustusta. Vatikaanin on tunnustanut 180 maata, ja Palestiinan 137 maata. YK:n viralliseksi maaksi päästäkseen, tulee tunnustus siis olla kaikilta maailman mailta. YK:n listalla on lisäksi kaksi osittain tunnustettua maata, Taiwan ja Kosovo. Taiwanin on tunnustanut 14+1 maata ja Kosovon 96 maata.

Oma laskentatapani perustuu siis tähän YK:n listaukseen, jonka mukaan maailmassa on yhteensä 197 maata. Mutta mitä maita minulla on vielä kokematta? Jäljellä on siis vielä tämän listauksen mukaan käymättä 197-130=67 maata. Mitä nämä jäljellä olevat maat sitten oikein ovat?

Eurooppa

Käytyjä maita 46 kpl: Albania, Armenia, Azerbaijan, Belgia, Bosnia-Hertsegovina, Bulgaria, Espanja, Georgia, Hollanti, Irlanti, Islanti, Iso-Britannia, Italia, Itävalta, Kosovo, Kreikka, Kroatia, Kypros, Latvia, Liechtenstein, Liettua, Luxemburg, Makedonia, Malta, Monaco, Moldova, Montenegro, Norja, Portugali, Puola, Ranska, Romania, Ruotsi, Saksa, Serbia, Slovakia, Slovenia, Suomi, Sveitsi, Tanska, Tsekki, Turkki, Ukraina, Unkari, Valko-Venäjä, Vatikaani, Viro

Jäljellä olevia maita 2 kpl: Andorra ja San Marino

Kuten listauksesta näkyy, Eurooppa alkaa olla jo aikalailla vierailtu maiden osalta. Loput 2 maata tulen varmastikin käymään lähitulevaisuudessa, kun tämä k-rona tilanne hellittää. Andorraan pääsee matkustamaan kätevästi Barcelonasta ja San Marinon voisi yhdistää vaikkapa Italian roadtripiin.

Aasia

Käydyt maat 36 kpl: Arabiemiraatit, Bangladesh, Bhutan, Brunei, Etelä-Korea, Filippiinit, Indonesia, Intia, Israel, Itä-Timor, Japani, Jordania, Kambodza, Kazakhstan, Kiina, Kirgisia, Laos, Libanon, Malediivit, Malesia, Mongolia, Myanmar, Nepal, Oman, Pohjois-Korea, Qatar, Singapore, Sri Lanka, Syyria, Tadzikistan, Taiwan, Thaimaa, Turkki, Uzbekistan, Venäjä, Vietnam

Jäljellä olevia maita 9 kpl: Afganistan, Bahrain, Iran, Irak, Kuwait, Pakistan, Palestiina, Saudi Arabia, Turkmenistan ja Jemen.

Aasian maista minulla on käytynä jo 78 %, mutta jäljellä on vielä 10 maata, joista osa helpompia reissukohteita ja osa haastavampia. Pakistan, Turkmenistan ja Iran ovat kiehtovia reissukohteita, joissa ennen epidemiaa yhä useampi reissaaja vieraili – toki Turkmenistanin viisumin saamisen haastavuus hieman jarrutti sinne suuntaavia matkailijoita. Niihin jokaiseen maahan olin jo alustavat matkasuunnitelmat tehnyt vuodelle 2020, mutta sattuneesta syystä reissuja en silloin päässyt toteuttamaan.

Listalta löytyvistä Lähi-Idän maista Bahrain, Kuwait ja Saudi-Arabia ovat taas olleet ehkä hieman pidättyväisempiä ulkomaailmalle matkailumielessä, mutta ovat silti olleet matkailijoille avoimia. Varsinkin Saudi-Arabia on panostanut viime vuosina maineensa kirkastamiseen myös matkailurintamalla. Näihin maihin voisin suunnata myös milloin vain pienillä etukäteisjärjestelyillä. Lisäksi Palestiinaan pääsisi tutustumaan Israelista käsin järjestelyllä reissulla.

Aasian maiden listalta löytyy sitten myös tällä hetkellä sotatilassa olevat tai osittain sodasta toipuvat maat Irak, Afghanistan ja Yemen. Irakin Kurdistanin alue on ollut jonkin aikaa sodasta toipuvan Irakin rauhallisimpia paikkoja, jonne kokeneemmat reissaajat ovat alkaneet suuntaamaan. Häntäpäätä näistä jäljellä olevista maista pitää sitten Afghanistan ja Jemen, joiden sotatila ja epävakaus ei tällä hetkellä houkuttele kuin äärimmäisiä extreme-reissaajia. Jemenistä kuitenkin löytyy erillään oleva Socotran saari, jonne hyvillä etukäteisvalmisteluilla voisi lähitulevaisuudessa suunnata.

Afrikka

Käydyt maat 20 kpl: Botswana, Etelä-Afrikka, Egypti, Gambia, Guinea-Bissau, Kenia, Lesotho, Madagaskar, Malawi, Marokko, Mozambik, Namibia, Ruanda, Sambia, Senegal, Seychellit, Swazimaa, Tansania, Uganda, Zimbabwe

Jäljellä olevia maita 34 kpl: Algeria, Angola, Benin, Burkina Faso, Burundi, Kamerun, Cape Verde, Keski-Afrikan tasavalta, Chad, Komorit, Kongo, Kongon demokraattinen tasavalta, Djibouti, Päiväntasaajan Guinea, Eritrea, Etiopia, Gabon, Ghana, Guinea, Norsunluurannikko, Liberia, Libya, Mali, Mauritania, Mauritius, Niger, Nigeria, Sao Tome ja Principe, Sierra Leone, Somalia, Etelä-Sudan, Sudan, Togo ja Tunisia

Afrikasta käytyjä maita on 37 %, mutta sieltä löytyy lukumäärällisesti eniten käymättömiä maita, peräti 38 maata. Tuo maanosa on kuitenkin sieltä haastavimmasta päästä reissata, sillä vaikka jäljellä olevien maiden listalla on vielä suhteellisen helppoja reissukohteita, kuten vaikkapa Tunisia, Cape Verde ja Mauritius, löytyy Keski-Afrikasta ja Saharan eteläpuoleisista maista sellaisia maita, joihin ei tällä hetkellä vain kannata matkustaa. Lisäksi joidenkin Afrikan maiden poliittinen tilanne ja sitä kautta turvallisuus matkailijalle voi muuttua hetkessä, kun maan sisäiset levottomuudet voivat puhjeta yhdessä yössä.

Sen mitä olen Afrikassa reissaamisesta huomannut, on tässä maanosassa välillä todella hankala myös reissata maasta toiseen maata pitkin, eli useamman maan reissun toteuttaminen vaatii todellakin aikaa, mutta myös rahaa, sillä turismin puuttuessa kaikki auton ja kuskin vuokrasta oppaaseen tai paikalliseen kontaktiin voi maksaa paljon. Lisäksi reissaaminen voi välillä olla todella hidasta kun kunnollisia teitä ei välttämättä ole. Oma ultimate-haaveeni Afrikan valloitukseen on kuitenkin ollut tehdä reissu overland truckilla Gibraltarilta aina Kapkaupunkiin saakka vieraillen sen aikana Afrikan länsirannikon ja Keski-Afrikan maissa.

Etelä-Amerikka

Käydyt maat 9 kpl: Argentiina, Bolivia, Brasilia, Chile, Ecuador, Kolumbia, Paraguay, Peru ja Uruguya

Jäljellä olevat maat 3 kpl: Guyana, Suriname ja Venezuela

Etelä-Amerikasta minulla on käytynä 75 % ja sieltä puuttuu vähiten maita Euroopan lisäksi (3 kpl). Nuo jäljellä olevat Etelä-Amerikan pohjois-koillisosassa sijaitsevat maat Guyana, Suriname ja Venezuela olisi joskus sopiva yhdistää samaan reissuun, kunhan vain Venezuelan tilanne tasoittuisi. Toisaalta Guyanaan pääsisi myös lentämään kätevästi joiltakin Karibian saarilta ja Guyanasta pääsisi sitten jatkamaan matkaa Surinameen, joten ei olisi poissuljettua yhdistää nämä maat Karibian valloitukseen vaikka Venezuelaan vielä silloin ei pääsisikään. Venezuela on kuitenkin näistä minulle se ykköshaave ja maan ihmeistä olen kirjoittanut mm. tässä postauksessa.

Pohjois-Amerikka

Käydyt maat 15 kpl: Antigua ja Barbuda, Bahama, Barbados, Belize, Costa Rica, El Salvador, Grenada, Guatemala, Haiti, Honduras, Meksiko, Nicaragua, Panama, Saint Lucia, Yhdysvallat

Jäljellä olevat maat 8 kpl: Kanada, Cuba, Dominica, Dominikaaninen tasavalta, Jamaica, Saint Kitts ja Nevis, Saint Vincent ja Grenadiinit, Trinidad ja Tobago

Pohjois-Amerikasta käytynä on 65 % maista, mutta valloitettavaa olisi vielä 8 maan verran. Näistä Kanada on ollut kärkikohteenani jo vuosia, mutten syystä tai toisesta ole sinne vielä matkustanut. Loput maat ovat Karibian saarivaltioita, osa tunnetumpia ja osa tuntemattomampia. Kuuba ja Dominikaaninen tasavalta on houkututtanut reissukohteina jo aiemmin, mutta näiden kaikkien maiden reissaaminen ainakin samaan matkaan yhdistettynä vaatisi hieman aikaa ja rahaa reittiselvittelyineen, muttei ne missään nimessä olisi mitenkään vaikeita reissukohteita. Päinvastoin mikäpäs tuolla olisi kaikessa rauhassa tehdä saarihyppelyä Karibian auringon alla.

Australia ja Oseania

Käydyt maat 4 kpl: Australia, Fidzi, Papua-Uusi-Guinea ja Uusi-Seelanti

Jäljellä olevat maat 10 kpl: Kiribati, Marshallin saaret, Micronesia, Nauru, Palau, Samoa, Solomonsaaret, Tonga, Tuvalu ja Vanuatu

Oseaniasta käytynä on prosentuaalisesti kaikista vähiten – vain 29 % maista. Sieltä siis löytyy vielä suhteellisen monta jäljellä olevaa maata, peräti 10. Näiden saarivaltioiden koluamiseen tarvittaisiin melkeinpä uusi maailmanympärimatka tai ainakin jonkin asteinen irtiotto saarihyppelyn toteuttamiseen noilla alueilla. Eipä sillä, etteikö vaikkapa Tongan tai Samoan paratiisirannat ja rento saarielämä kiehtoisi, mutta noin kauas matkustamiseen kannattaisi samalla kertaa varata kunnolla aikaa.

* editoitu: siirretty Palestiina Aasian alle.

About Author

Suomen ensimmäinen kaikissa maailman maissa käynyt nainen. Seikkailija, soolomatkailija, tiedostavan matkailun puolestapuhuja ja palkittu matkailuvaikuttaja. Kirja Menolippu kaikkialle nyt ulkona! Kirja Menolippu kaikkialle - yksinmatkaajan käsikirja nyt ulkona!

11 Comments

  • Aika iso noista ns. helpoista maista sinulla on jo kasassa. Joskus on tullut pohdittua pidempää ”saarihyppelyä” Karibialla tai Tyynellämerellä siten, että tutustuisi valtioihin ja muihinkin saariin kunnolla. Esimerkiksi Karibian risteilyt päiväretkineen ei sen vuoksi kiinnosta, koska tutustuminen eri maihin tai muihin saariin jää niin ohueksi. Toisaalta matkustaminen saarten välillä ei näytä ihan helppoa olevan ja järkeviä yhteyksiä on aika nuikasti.

    Reply
    • Anna-Katri
      28.2.2021 at 15:38

      Joo helpot maat alkaa olla käytynä, ja edessä olevissa alkaakin sitten ”hankaluus” iskemään joiltakin osin. 🙂 Karibian saarilla tosiaan tuo matkustaminen saarten välillä muuten kuin lentäen/risteilyllä on vähän haastavaa, mutta toki tiettyjen saarten välillä niitäkin reittejä on kun selvittelee. Mutta kieltämättä mielelläänhän siellä saarilla rantaelämää viettäisi pidempäänkin. 🙂

      Reply
  • Peijainen
    28.2.2021 at 12:48

    Mielenkiinnosta haluaisin tietää, kun kirjoitit lopussa Samoasta ja Tongasta, että sinne pitäisi varata aikaa. Olen haaveillut myös noista kohteista ja mietinkin, että kuinka paljon olisi tarpeeksi aikaa. Onko sinulla mielipide asiasta? Paljon olisi fiksua varata aikaa? Suoria lentoja sinne ei ainakaan ole, eli siihen jo menee aikaa.

    Reply
    • Anna-Katri
      28.2.2021 at 15:37

      Lähinnä tarkoitin, että kun tuonne saakka Oseaniaan lähtee, kannattaisi samaan reissuun yhdistää useampi kohde ja näin ollen tarvitsee myös aikaa ”saarihyppelyyn”. En nyt ole varma mistä kaikkialta Samoalle ja Tongalle on lentoja, mutta ainakin sinne suunnalle mennessä moni yhdistää reissuun esim. Australian ja Uuden-Seelannin. Itse reissasin maailmanympärimatkalla reittiä Pääsiäissaari – Ranskan Polynesia – Uusi-Seelanti – Fidzi – Australia, mikä oli mielestäni oikein toimiva reitti, mutta toki tarvitsi aikaakin tuon pätkän tekemiseen. 🙂

      Reply
      • Peijainen
        28.2.2021 at 17:10

        Olen miettinytkin, että kuinka paljon on reittejä Osenian ja Etelä-Amerikan välillä ilman, että pitää kiertää Los Angelesin, Sydneyn tai (muistaakseni) Auclandin kautta. Onneksi niitä on ollut. Ennen tätä K-rona tilannetta olin katsellut, että noiden edellämainittujen ohella joskus jotain satunnaista olisi lähtenyt myös Hong Kongista.
        Vastauksestasi intoilen vielä sen verran, että olen aina ajatellut, että järkevin tapa tehdä maailmanympärysmatka olisi toiseen suuntaan, mutta näemmä selkeästi olin väärässä. Vaikuttiko jokin tietty syy, että päädyit kiertämään myötäpäivään maapallon?

        Reply
        • Anna-Katri
          3.3.2021 at 07:49

          Matkareitti valikoitui noin päin Etelämantereen risteilyn aikataulun vuoksi. 🙂 Lisäksi halusin loppuajan viettää Kaakkois-Aasiassa.

          Reply
  • Reissu-Jani
    28.2.2021 at 17:41

    Minusta sinulta puuttuu Euroopan 51 valtiosta enää kaksi – San Marino ja Andorra eli 49/51. Mielestäni Palestiina lasketaan jo Aasian maihin kuten Israel ja Libanon. Karibian maat kävisin yhdellä kertaa läpi, kuten myös puuttuvat Oseanian maat — jos nyt jotain voisi käydä kerralla. Afrikan maihin pitänee käyttää useampi reissuja ja vuosi jotta ne voisi vierailla, mutta olet niin nuori että varmasti ehdit nekin käymään läpi. Itselläni on vasta 88 maata käytynä, ja jollei korona olisi ollut – olisin saavuttanut tavoitteen tänä vuonna 100 maata ennen kuin täytän maagisen 50 vuoden iän. Suunnitelmat on valmiina viiden maan käymiseen heti kun maailma taas aukeaa ja vuonna 2022-2023 tarkoitus olisi lähteä ensimmäistä kertaa Etelä-Amerikkaan ja Keski-Amerikkaan käyden lähes kaikki maat siellä – jolloin päästään jo yli 100 maan selvästi. Itse haluan matkustaa maassa vähintään viikon tai kaksi, koska muutaman päivän visiitti en anna kuvaa maasta tarpeeksi. Aloitin ”maabongauksen” vasta alle 10 vuotta sitten, jos olisin aloittanut sen 10-15 vuotta aiemmin, niin kaikki 193 olisi jo käytynä.

    Reply
    • Anna-Katri
      3.3.2021 at 07:48

      En tiedä miten tuo Palestiina oli excelissäni livahtanut Euroopan alle, tottakai se kuuluu tuonne Aasiaan kuten Israel ym. naapurimaat joten kiitos huomiosta! Vaihdoin sen postauksessa sinne. Nuo Euroopan maat ovat kyllä kokonaisuutena vähän haastavia listata, kun osa maista (Venäjä, Turkki) lasketaan kuulumaan sekä Eurooppaan että Aasiaan. Helpompi olisi vaan listata pelkästään maat ilman maanosia. 🙂

      Reply
  • Elina
    1.3.2021 at 00:01

    Mielenkiinnosta kysyn, että mitä vaadit että olet käynyt jossain maassa: pitääkö yöpyä, riittääkö visiitti lentokentällä vai kuinka pitkän ajan minimissään olet perillä laskeaksesi jonkun maan listalle?
    Itse olen aloittanut aktiivisemman reissaamisen vasta 2015 ja maita muistaakseni 45. Oli mielenkiintoista lukea listaasi, sillä itseltäni löytyi vähäisestä määrästä huolimatta juuri niitä, joita sinulta puuttuu: esim. Kanada, Kuuba ja Dominikaaninen tasavalta on tullut käytyä. Kahteen viimeiseen päästiin ihan Aurinkomatkojen pakettimatkalla, joten ei tarvinnut järjestelyjä. (Joskus nuo pakettimatkat ovat ihan paikallaan, vaikken niiden fani olekaan.)

    Reply
    • Anna-Katri
      3.3.2021 at 07:41

      Lentokentällä käyntiä en laske pisteeksi vaan täytyy tosiaan saada leimat passiin ja viettää aikaa maassa. Se kuinka paljon aikaa maahan tarvitsee / haluaa käyttää riippuu ihan kohteessa. Jossakin maassa voin olla viikkoja tai kuukausia, joihinkin pienempiin (esim. Monacoon tai Vatikaaniin) voi riittää myös päiväreissu. Ja useissa maissa olen vieraillut useamman kerran. 🙂
      Kuubaan ja Dominikaaniseen tasavaltaan olisi kyllä kiehtovaa päästä, ja tosiaan nuo pakettimatkat ovat välillä ihan paikallaan, varsinkin kohteisiin joihin suoria charter-lentoja voi saada pakettitarjouksen mukana todella edullisesti.

      Reply
  • Karri
    4.6.2021 at 18:55

    Wüüüü!
    Oon iloinen sun meriitistä. Oot käynyt 10 * Karrin käydyn maamäärän.
    Oon käynyt 13ssa maassa:
    Suomi, Britannia, Ruotsi, Viro, Saksa, Turkki, Latvia, Liettua, Espanjan autonominen Gran Canaria, Cap Verde, Marocco, Puola & Portugal.
    Mut jatketaan tästä matkailua olojen taas salliessa. Tavoitteeni oli käydä 20 maassa ennen 40-v päivii, mut sen täyttyminen siirtyy ainakin muutamilla vuosilla.
    Jüü mut mä arvostan matkakohteissa turvallisuutta & siksi mun on vaikea yltää laiffissani sun lukemiin, mut matkailu & uusien maiden näkeminen kyllä kiehtoo. Haluun sun tapaan tutustua eri maiden kulttuureihin. Onnea Katri sulle vaikeampien maiden valloitukseen. Oon kyllä vielä hengessä mukana! ?

    Reply

Leave a Reply