Menu
Matkainspiraatio

5 erikoista matkakohdehaavetta

Jos todellisille seikkailumatkoille ei pääse, voi onneksi aina haaveilla seuraavista maailmanvalloituksista. Itselläni on aina ollut matkasuunnittelu-excelissä matkakohde jos toinenkin valmiina seuraaville reissuille, mutta nyt viimeisen vuoden (?!) aikana lista on ammottanut tyhjyyttään. Ajattelin kuitenkin, että tämän kotona nököttämisen vastapainoksi voisin sentään selailla Google Mapsissa virtuaalimatkalle ja kartoittaa itseäni kiehtovia reissukohteita tulevaisuuden varalle. Tässäpä siis viisi erikoista matkakohdehaavetta listaltani:

Kongon demokraattinen tasavalta

Tiesitkö, että Keski-Afrikassa Kongoja on kaksi – Kongon demokraattinen tasavalta ja Kongon tasavalta. Kongon demokraattinen tasavalta on näistä maapinta-alalta valtavan paljon suurempi ja se kätkee sisäänsä lukuisia luonnonihmeitä. Tosin uutisotsikoihin demokraattinen tasavalta on päätynyt sisällisotiensa vuoksi toisin kuin rauhallisempi Kongon tasavalta.

Kun vuonna 2014 reissasin Ugandassa ja Ruandassa vuorigorillojen luona, haaveilin jo tuolloin liittäväni matkaan myös naapurimaa-Kongon. Mutta maan tilanteesta johtuen se ei silloin ollut mahdollista. Tuo jälkeen olen silloin tällöin selvitellyt matkareittiä syvälle Kongon sademetsiin. Jos ja kun joskus maahan suuntaan, haluaisin ehdottomasti päästä vierailemaan Virungan kansallispuistossa. Gorillavaellus toki yhtenä aktiviteettinä, mutta sitäkin kiehtovammaksi kohteeksi olen nostanut Nyiragongon tulivuori. Se on nimittäin yksi maailman kolmesta paikasta, jossa pääsee näkemään tulivuoren sulaa laavaa tulivuorikraaterin reunalta. Nyiragongon huippu sijaitsee 3470 metrin korkeudessa ja sinne kulkee raskas patikkareitti. Patikoinnin päätteeksi yö tulee viettää kraaterin reunalla teltassa tai mökissä, ja aamulla suunnataan takaisin alas. Ainakin mitä olen tarinoita ja kuvia sieltä löytänyt, vaikuttaa koko vaellus maisemineen huikealta kokemukselta. (Kuvat: 1, 2 ja 3)

Afganistan

Vuosia sitten luin Khaled Hosseinin kirjaa Tuhat loistavaa aurinkoa, joka kertoo kahden naisen elämästä sotien runtelemassa Afganistanissa. Kirjassa toinen naisista vierailee Bamyan-laaksossa ja näkee upeat vuoren seinämään kaiverretut jättikokoiset Bamyan buddha-patsaat. Myöhemmin Taliban räjäyttää nuo historialliset patsaat. Kirjaa lukiessani minun oli samantien kaivettava esille lisää tietoa ja kuvia näistä Bamyanin buddha-patsaista, ja tuntui jotenkin tuskalliselta, että jotain näin hienoa (ihmiselämistä puhumattakaan) on tuolla maassa hirmuhallinnon aikaan tuhottu.

Kunhan Afganistanin tilanne on sellainen, että sinne voisi matkustaa, haluaisin päästä näkemään Bamyanin ja sen jättikokoisten patsaiden aukot kallionseinämässä. Nykyisin patsaat on myös nimetty Unescon kohteeksi ja ehkäpä joku päivä niiden tilalle tehdään uudet upeat patsaat muistuttamaan maan menneestä historiasta kun Silkkitien varrella aikoinaan komeili nämä maailman korkeimmat buddha-figuurit. Muutenkin Afganistanista näyttää löytyvän erilaisia kulttuurikohteita ja upeita vuoristomaisemia, ja maalla uskotaankin olevan paljon annettavaa matkailulle tulevaisuudessa. (Kuvat: 4, 5, 6)

Turkmenistan

Kesälle 2019 olin varannut reissun Keski-Aasian useampiin Stan-valtiohin, mutta lopulta lyhensin reissun päättymään Uzbekistaniin sen sijaan, että olisin jatkanut matkaa Turkmenistaniin ja sieltä vielä omatoimisesti Iraniin. Ja uskotteko, että nyt harmittaa! Turkmenistanissa olisin ehdottomasti halunnut päästä näkemään erikoisen Darvazan kaasukraatterin, joka tunnetaan myös nimellä Door to hell. Karakumin aavikon keskellä sijaitseva kaasukraateri sai alkunsa vuonna 1971 kun kaasunporaushanke epäonnistui. Kaasua pääsi valtoimenaan ilmakehään ja se päätettiin saada aisoihin sytyttämällä kaasuesiintymä tuleen. Geologit arvelivat, että esiintymä palaisi loppuun muutamassa päivässä, mutta toisin kävi ja Helvetin portti roihuaa edelleen Turkmenistanissa.

Turkmenistan on muutenkin yksi erikoinen matkakohde, sillä se on varsin suljettu maa, eikä turistiviisumeja ihan noin vain myönnetä. Pääkaupungista Ašgabatista on matkaa Darvazan kylään noin 260 kilometriä ja yleensä sinne matkustavat yöpyvät aavikolla teltoissa kraaterin lähistöllä, jotta sen punainen roihu näkyisi parhaiten yön pimeydessä. (Kuva 7, 8, 9)

Mauritania

Mauritaniasta luin muutama vuosi sitten kiehtovan matkatarinan, kun eräs Afrikan seikkailumatkailla ollut mies reissasi Mauritanian halki rautamalmia kuljettavan junan kyydissä. Hän oli vetänyt kasvojensa suojaksi hatun, huivin ja lasit, istuen junavaunussa rautamalmikasan päällä. Jos matkustusmuoto oli jo erikoinen, olivat sitäkin ihmeellisemmät tuon junareitin maisemat. Mauritanian Train du Desert junarata kulkee Atlantin rannikolla sijaitsevasta Nouadhibousta Mauritanian luoteisosaan Zoueratin rautamalmikaivoksiin. Koko matka, joka kulkee Saharan autiomaan läpi, on noin 700 kilometriä pitkä ja kestää noin 20 tuntia.

Mauritaniasta en tuota ennen ollut tiennyt oikeastaan mitään, mutta sen jälkeen aloin selvittelemään tarkemmin mitä kaikkea maa kätkee sisäänsä. Toki maan epävakaus asettaa haasteita matkailulle, mutta maasta löytyisi rautatien lisäksi muitakin erikoisia kohteita kuten Chinguettin muinainen rauniokaupunki ja sen läheisyydessä keskellä autiomaata sijaitseva keidas palmupuineen. (Kuva 10, 11, 12)

Venezuela

Ennen reissaamista Panamaan ja Kolumbiaan, selvittelin hieman vaihtoehtoa päästä matkaamaan myös Venezuelaan. Maa on kuitenkin ollut vuosia niin kaaottisessa tilanteessa ja humanitäärisessä kriisissä, että se on toistaiseksi poissuljettu matkakohde monen listalta. Valtavan kokoinen Venezuela kätkee kuitenkin sisäänsä lukuisia upeita paikkoja, joiden näkemisestä voi haaveilla. Yksi niistä on maailmanluokan luonnonihme – Angel Falls, joka on maailman korkein vesiputous. Se sijaitsee Canaiman kansallispuistossa, jossa järkälemäiset kallionseinämät kohoavat keskeltä tiheää viidakkoa.

Angelin vesiputouksenn näkemiseen moni suosittelee vaellusta Roraima-vuorelle, josta vaelluksen päätteeksi vuoren huipulta näkee myös Angelin vesiputoukset hyvällä säällä. Roraima on myös siitä erikoinen, että sen huippu on aivan tasainen. Vaellus kestää noin 6-8 päivää, eikä sen pitäisi olla vaativimmasta päästä, toki sademetsäolosuhteet asettavat vaellukselle omat haasteensa. Mutta miltä tuntuisikaan herätä tuon pöytävuoren huipulta omasta teltasta pilvien yläpuolelta ja ihailla noita maagisia maisemia! (Kuvat: 13, 14, 15)

Miltä tällainen matkahaaveilupostaus vaikutti? Suunnitelmana olisi tehdä täällä blogin puolella tällaisia nojatuolimatkoja muihinkin maailman erikoisimpiin matkakohteisiin, joihin haaveilen tulevaisuudessa matkustavani. 🙂

About Author

Seikkailumatkailija ja palkittu matkailuvaikuttaja. Tavoitteena olla Suomen ensimmäinen kaikissa maailman maissa käynyt nainen. Käytynä 186/197 maata ja kaikki maanosat.

18 Comments

 • Reissu-Jani
  30.1.2021 at 11:55

  Turkmenistanile peukkuja! Mä tein reissun Uzbekistanista Khivasta ylittäen Turkmenistanin rajan ja sieltä edelleen Kunya-Urgench kaupuingin kautta Darvazaan yöksi. Darvazanista Asghabatiin, – josta seuraavana päivänä lensin Maryyn ja edelleen autolla takaisin Uzbekistaniin Buharan kaupunkiin. Kesällä jos tuonne matkustaa, niiin kuin itse tein, niin eipä tarvitse palella yölläkään. Päiväisin oli lämpötilat +45 asteen tietämissä ja öisin yli +25 astetta. Niinpä teltassa nukkumisesta ei oikein tullut mitään, ja yövyin aavikolla Darvazan kaasukraaterin hehkuessa vieressä. Myöhemmin Uzbekistanissa lämpötila nousi sitten +54 asteeseen kun yövyin Kyzylkumin aavikolla, että ei siellä Turkmenistanissa niin kuuma ollut. Näistä sun kohteista mulla on bucket-listalla Afganistanin jonne ajattelin matkustaa Pakistanista käsin ehkäpä keväällä 2022. Muita kohteita mulla on suunnitelmissa 2-3 viikon matka Iraniin ja Namibiaan 2 viikoksi – jo tänä vuonna (jos korona suo…)

  Reply
  • Anna-Katri
   14.2.2021 at 09:45

   Joo harmittaa etten v. 2019 Turkmenistaniin reissannut vaikka matkan olinkin jo bookannut ja viisumi oli vetämässä. Mutta joskus vielä sinne! Mistä Pakistanista käsin pystyy ylittämään rajan Afganistaniin? Sitä joskus pari vuotta sitten googlailin, mutta silloin tilanne oli vielä se että maahan pääsi ainoastaan lentämällä.

   Reply
 • Minna
  30.1.2021 at 12:20

  Nyiragongo oli tosi kiinnostava nosto, piti heti googlailla siitä lisää! Siitä lähtien kun näin Werner Hertzogin dokumentin Into the inferno, mulla on ollut keskivakava pakkomielle Erta Alen tulivuoresta Etiopiassa. Parin vuoden takaisella Etiopian-reissulla tämä jäi välistä, mutta toisaalta maa teki muuten valtavan suuren vaikutuksen, joten sinne olisi ihanaa päästä matkustamaan takaisin sulaa laavaa katsomaan.

  Reply
  • Anna-Katri
   14.2.2021 at 09:43

   Kiva kuulla, että postaus sai googlailun käyntiin. 🙂 Etiopiaan reissusta olen myös haaveillut, ja tämän postauksen jatko-osaan voisin sieltä nostaa ainakin pari kohdetta heti kärkeen.

   Reply
 • Näistä itseäni Venezuela kiinnostaa kaikkein eniten. Se olisi taatusti ollut jo kohteena jollain Etelä-Amerikkaan suuntautuvalla matkalla, mutta maan tilanteen ollessa mitä on, se on jäänyt nyt toistaiseksi väliin. Mutta maan luontokohteet kuulostavat kyllä tosi kivoilta.
  Afganistanissa ja Kongon Demokraattisessa tasavallassakin kivoja kohteita varmasti riittää ja Virungan kansallispuisto on ollut mielessä ja Nyiragongon tulivuori tosiaan kiinnostaa. Kokemus Erta Alella Etiopiassa oli sen verran hieno, että niin olisi varmasti tuokin. Sen verran paljon turisteihin kohdistuvaa väkivaltaa (tappamista) tuollakin on ollut, että ihan lähiaikoina se ei omalla listalla kuitenkaan kohteen hienoudesta huolimatta ole. Afganistanissakin hienoja paikkoja varmasti on, mutta senkin maan tilannetta pidän vielä niin epävakaana, että sen vuoksi se ei omaksi matkakohteeksi valikoidu.
  Turkmenistan ja Darvazan kaasukraatteri olisi kiva päästä näkemään ja sinne voisin turvallisuustilanteen puolesta matkustaakin. Mauritania on turvallisuutensa puolesta omasta mielestäni vähän siinä ja siinä, mutta en pidä sitä muutoin kiinnostavana kohteena toisin kuin noita muita. Toki siihen vaikuttaa se, että en tiedä siitä juuri mitään.

  Reply
  • Anna-Katri
   14.2.2021 at 09:41

   Kiitos Mikko kommentista! Nämä on kyllä tosiaan erikoisia kohteita, eivätkä sieltä helpoimmasta päästä reissaamiseen varsinkaan turvallisuuden kannalta. Mutta mitä enemmän matkustaa, sitä enemmän olen ainakin itse alkanut haaveilemaan myös näistä kohteista, joista ei ole niin paljon kuullut juttuja tai törmännyt niihin “kaikkien ottamiin insta-kuviin”. 🙂

   Reply
 • Sini matkakuumeessa
  30.1.2021 at 13:38

  Olin pari viikkoa sitten alle metrin päässä Kongon demokraattisesta tasavallasta, kunbtuijottelin sitä raja-aidan takaa Ruandan Gisenyissä. Toisen kerran Kongo näkyi Bisoken tulivuoren päälle. Puolet tulivuoresta kuuluu mainitsemaasi Virungan kansallispuistoon.
  Tuo Mauritanian junamatka on aika eksoottinen ja siitä löytyy Youtubesta aika tuoreitakin videoita (Lewis Crampton, Eva zu Beck).
  Tällaiset postaukset on kivoja, kun epätavalliset matkakohteet kiinnostaa.

  Reply
  • Anna-Katri
   14.2.2021 at 09:37

   Jep, itsekin kun Ruandassa olin, tähyilin Kongon puolelle ja haaveilin, että vielä joskus myös sinne. 🙂 Ja joo Mauritania on noussut extreme-reissajien keskuudessa varsinkin tänä vuonna esiin aikalailla! Ja näistä epätavallisista matkakohteista lupaan jatkossakin kirjoittaa, ne nimittäin kiehtoo myös itseäni ehkä jopa eniten tällä hetkellä 🙂

   Reply
 • Iiris Härmä
  30.1.2021 at 15:04

  Ah kaikki nuo maat kiinnostavat niin paljon. Venezuelassa olen jo päässykin käymään vuonna 2013. Ja Ruandassa ollessani tuijottelin haikeasti DRC:n puolelle, että vielä joku päivä ?

  Reply
  • Anna-Katri
   14.2.2021 at 09:35

   Onnekas olet, että olet reissannut Venezuelassa ennen kuin maan tilanne huononi niin radikaalisti. Kieltämättä pitäisi alkaa tarkemmin seuraamaan Venezuelan uutisia. Ja samoja haaveita itselläni oli kun Ruandassa rajan yli katselin!

   Reply
 • Susanna
  30.1.2021 at 22:41

  Vesiputouksen näkeminen kiinnostaisi, mutta myös junamatkat. Eniten kiehtoisi joku lämmin trooppinen kohde

  Reply
 • Kati
  31.1.2021 at 09:30

  Tämä postaus aiheutti taas valtavan matkakuumeen ja synnytti toivon kipinän siitä, että tänä vuonna pääsisi jo johonkin Suomen rajojen ulkopuolelle. Vaikka Suomessakin on kivoja paikkoja, kotimaan matkailu ei ole sama asia. ?
  Mua kiinnostaisi postaus matkakohteista tai kaupungeista, jotka ovat yllättäneet sut positiivisesti tai negatiivisesti. Myös sellainen postaus olisi kiinnostava, mihin lähtisit heti ensimmäiseen reissuun koronapiinan jälkeen eri maanosiin. Nyt on kuitenkin vielä haastavaa tietää, pääseekö miten eri paikkoihin taas.?

  Reply
 • Veera
  1.2.2021 at 09:15

  Kiinnostavia kohdevalintoja! Itsekin olen haaveillut tuosta Nyiragongon tulivuorivaelluksesta nyt pari vuotta. Samoin Angel Falls on ollut bucket listillä jo lapsesta saakka! Valitettavasti molemmissa maissa tuo turvallisuustilanne on ollut jo useamman vuoden heikko kuten mainitsitkin, joten toivotaan että tilanne näissä maissa parantuisi lähitulevaisuudessa. Toki ystävämme Covid-19 ei asiaa ole lainkaan parantanut.
  Oli muuten hauska kuulla lisää tuosta Darvazan kaasukraaterista! Olet siitä ennenkin maininnut somessa, mutta en ollut tajunnut että se on siis täysin ihmisten luoma ja johtuu vieläpä aika isosta munauksesta. Pitääkin googlailla paikasta lisää. Toivottavasti kaasua riittää vielä joksikin aikaa, niin että näkyä ehtii ihastelemaan vielä kun maailma taas aukeaa matkustamiselle!

  Reply
  • Anna-Katri
   14.2.2021 at 09:31

   Toivotaan että Kongon ja Venezuelan turvallisuustilanne pian paranisi (ja tietty että k-orona häviäisi), jotta pääsisi näkemään näitä kiehtovia kohteita!
   Ja mukava kuulla, että tuo erikoinen kaasukraateri oli jäänyt jutuistani mieleen ja tämän kautta tuli hieman lisäinfoa mikä outo ilmestys tuo onkaan.

   Reply
 • Roosa
  12.2.2021 at 11:26

  Ehdottomasti lisää näitä! Matkakuume sen kun kasvaa, mutta haaveilu on ihanaa. 🙂

  Reply
  • Anna-Katri
   14.2.2021 at 09:28

   Kiva kuulla, näitä siis varmasti jatkossa luvassa sillä itsellekin mieluisaa matkahaaveilupuuhaa! 🙂

   Reply

Leave a Reply