Menu
Matkainspiraatio

Maailman monipuolisimmat matkakohteet

Yksi yleisimpiä kysymyksiä mitä saan matkailuun liittyen niin tutuilta kuin tuntemattomilta, on ehdottomasti “mikä on paras matkakohde?” tai “mikä matkakohde on suosikkisi?”. Mutta enhän voi siihen mitenkään vastata, kun kaikki matkakohteet ovat niin erilaisia ja omalla tavallaan kiinnostavia. Kuitenkin jos mietin, millaisista matkakohteista pidän eniten, nousee mieleeni ensimmäisenä hyvin monipuoliset matkakohteet – kohteet, joissa riittää rantaa, kulttuuria, luontoa ja kaupunkia. Näiden osalta päätinkin listailla omia suosikkejani, eli mitkä ovatkaan mielestäni maailman monipuolisemmat matkakohteet? Tässä siis 5+1 maailman monipuolisinta matkakohdetta:

1. Sri Lanka

Sri Lankaa monipuolisempaa matkakohdetta saa hakea: maa on sopiva sekoitus rentouttavaa rantalomaa, unohtumattomia luontoaktiviteettejä, rikasta kulttuuria ja eksoottisia elämyksiä. Ei siis ihme, että Sri Lanka hurmasi minut täysin. Ensinnäkin, Sri Lanka on kilometreittäin kullanruskeita hiekkarantoja jättikokoisine palmupuineen, oransseine auringonlaskuineen ja surffiaaltoinen. Niiden loputtoman pitkien rantojen lisäksi Sri Lanka tarjoaa kuitenkin myös kiehtovia siirtomaalaisajasta henkiviä eläväisiä kaupunkeja, kulttuuririkkaita perintökohteita, mystistä uskontoa lempeine buddha-patsaineen, kaunistakin kauniimpia maisemia teeviljelmineen ja vesiputouksineen sekä villiä luontoa elefantteineen, patikointipolkuineen ja valassafareineen.

Lue myös: Kuukauden matkakohde – Sri Lanka

2. Nicaragua

Toinen suosikkikohteeni on ehdottomasti Nicaragua, tuo Väli-Amerikan hieman uinuva, mutta sitäkin monipuolisempi matkakohde, jonne isoimmat turistivirrat eivät ole vielä löytäneet. Nicaraguassa yhdistyvät upeat luontomaisemat tulivuorineen ja sademetsineen, letkeä latinokulttuuri ja elämänmeno, värikkäät kaupungit ja idylliset maalaiskylät, täydelliset, kilometrejä pitkät surffirannat, rannalla kuoriutuvat pikkukilpikonnat, ja värien ilotulitusta sisältävät upeat auringonlaskut.  Ja välitön ilmapiiri – Nicaraguassa ei tunnu olevan kiire minnekään.

Lue myös: Matka Väli-Amerikkaan infopaketti

3. Tansania

Kartalla sormeni osoittaa yhä useammin Tansaniaan, kun mietin Afrikan monipuolisimpia matkakohteita. Tansania on ihan omaa luokkaansa häikäisevän upeiden luonnonpuistojensa Serengetin ja Ngorongoron ansioista, mutta Tansaniassa on myös parhaimmat edellytykset kohdata aito Afrikan villi luonto ja bongata kuuluisa big five – niistä muista eläin- ja lintulajeista puhumattakaan. Luonnonpuistojen ruohotasankojen ja tulivuorikraatereiden lisäksi oman leimansa Tansanialle antaa Kilimanjaron lumihuippuiset vuoret, joiden rinteitä kiertää vehreä sademetsäluonto. Ja Tansanialle kuuluva Sansibarin saari on yksi Afrikan parhaimpia paratiisejä – pehmeää valkoista hiekkaa ja turkoosia merta letkellä afrikkalaisella elämänrytmillä varustettuna. Sansibarilla voi myös tutustua Afrikan historiaan kiinnostavassa Stone Townissa.

Lue lisää: Tansania arkistot

4. Brasilia

Etelä-Amerikan jättikokoinen Brasilia kätkee sisäänsä mitä häkellyttävämpiä kohteita. On sykkiviä suurkaupunkeja, kuten Rio de Janeiro, jossa Sokeritoppavuoren maagiset näkymät hämmentävät. On kilometreittäin rantaviivaa niin suurkaupungeissa kuin pienemmissä kylissä Atlantin rannikolla. On maailman mahtavinta vesiputousta Iguazzu Falls:ia Argentiinan rajalla. On jättikokoista Amazonin sademetsäaluetta sekä Pantanalin suistoa ihmeellisine eläimineen. Ja siihen päälle brasilialainen elämänmeno jalkapalloineen ja sambakarnevaaleineen. Huh, vähemmästäkin voisi häkeltyä monipuolisia matkakohteita miettiessä!

Lue myös: Infopaketti – Omatoimimatka Etelä-Amerikkaan

5. Montenegro

Aina ei tarvitse lähteä merta edemmäs kalaan monipuolisimpia matkakohteita metsästämään. Nimittäin Balkanin aarre, Adrianmeren rannalla sijaitseva Montenegro tarjoaa sopivaa vastapainoa seikkailijan lomaan. Vanha rantakaupunki Kotor kuiskuttelee menneen ajan tunnelmaa pienillä kujillaan, Budva houkuttelee rantalomailijoita balkanin hawaijilleen, Virpazarin viinialueet viettelevät kulinaristista matkailijaa ja jylhät vuoristot lumoavat maisemillaan kokeneemmankin patikoijan. Pienessä maassa on helppo siirtyä nopeasti paikasta toiseen ja maaseudun pikkukylissä voi vielä päästä aistimaan palan Balkanin historiaa.

Lue myös: Montenegro arkistot

+ Bali, Indonesia

Indonesiasta olen nähnyt vain pienen osan, Balin ja pikkuruiset Gilin saaret, mutta siitäkin huolimatta maa on päässyt hurmaamaan monipuolisuudellaan. Enkä malttaisi odottaa näkeväni maasta lisää! Bali on minulle sekoitus vehreitä sademetsiä vesiputouksineen, kauniita entisajan vieläkin käytössä olevia pengerrettyjä riisipeltoja, kiehtovia temppeleitä ja pyhiä paikkoja, hindulaista uskontoa suitsukkeineen ja värikkäine kukkineen, maailmanluokan surffiaaltoja ja hämmentävän pitkiä hiekkarantoja, letkeää elämänmenoa joogapaikkoineen ja surffikylineen sekä ruuhkautuvia katuja tööttäilevine skoottereineen.

Lue lisää: Bali arkistot

About Author

Soolomatkailija, matkabloggaaja ja yrittäjä Helsingistä. Tavoitteena olla Suomen ensimmäinen kaikissa maailman maissa käynyt nainen. Tähän mennessä käytynä yli 180 maata ja kaikki maanosat. Blogissa reissataan upeiden matkakohteiden rinnalla tuntemattomissa paikoissa haastaen ennakkoluuloja liittyi ne sitten eri maihin tai naisten soolomatkailuun.

16 Comments

 • Niina
  6.4.2018 at 20:33

  Vauu nämä kaikki kuvat! <3 Sri Lanka on alkanut kiinnostamaan mua myös viime aikoina 🙂 Montenegroon haluaisin myös kovasti! Mikä on mielipiteesi, mihin kannattaisi suunnata? Ajattelin tehdä vähintään kolme retkeä kaupungista mihin päädynkin esim. luonnonpuistoon ja muihin kaupunkeihin. Mutta mitä suosittelisit ns. tukikohdaksi, josta tehdä retkiä? Pohdin onko Budva kuitenkin liian turistimainen viikoksi, vaikka sieltä lähtisikin muualle retkille? Haluaisin rentotua ja hiukan rannallakin hengailla, mutta samalla myös nähdä kaunista luontoa! Kiitos jo etukäteen vastauksista <3

  Reply
  • Anna-Katri
   7.4.2018 at 20:12

   Montenegrossa kannattaa ehdottomasti ottaa vuokra-auto alle ja hurauttaa ympäri maata erilaisiin kohteisiin. Välimatkat ovat lyhyitä joten jo esim. viikon lomalla ehtii näkemään paljon. SUosikkejani olivat Kotor, Virpazarin viinialueet sekä Kolasinin pikkukylä ja sen läheiset vuoristomaisemat. Ja Budva on toki turistinen, mutta sieltäkin löytyy sopivia poukamia, joissa saa myös omaa rauhaa. Itse tein päiväretken Budvan edustan pikkusaarelle, ja siellä oli ihanan leppoisa tunnelma.

   Reply
 • Susanna
  6.4.2018 at 21:13

  Kiva kooste, mielenkiintoisia kohteita. Uskoisin että minäkin pitäisin Väli-Amerikan ja etelä-Amerikan kohteista. Harkitsinkin keväällä etelä-Amerikan risteilyä, mutta jäi mietyttämään ilmansaasteet. Aluksi en edes tiennyt että fotokemikaalisia sumuja on Brasiliassakin, maa näyttää jotenkin niin vihreältä. Balia ja Fijiä ovat monet kehuneet ystävälliseksi matkakohteeksi, kenties yhtä hyvä/parempi kuin Malediivit? Euroopasta suosikkini on Italia, mutta Kreikka on kovaa vauhtia kipuamassa samalle tasolle. Sielläkin riittää nähtävää rantoja, metsiä, lumivuoria yms. Espanjaan olen yrittänyt ihastua, mutta ei vaan ole noussut ainakaan vielä samalle tasolle kuin nuo pitämäni kohteet

  Reply
  • Anna-Katri
   7.4.2018 at 20:09

   Uskon, että pitäisit noista kohteista ja Etelä-Amerikan risteily kuulostaa ihanan rennolta tavalta tutustua erilaisiin kohteisiin. Ainakaan itseäni eivät ole tuolla ilmansaasteet vaivanneet, mutta toki se on kovin yksilöllistä. Ja Bali, Fidzi ja Malediivit ovat kaikki niin erilaisia ja omalla tavalla upeita kohteita, että suosittelen kyllä reissamaan niihin kaikkiin jos vain mahdollisuus joskus on. Italiassa olen myös itse reissannut jonkin verran, mutta Kreikassa luvattoman vähän – sinne pitäisi kyllä päästä! Vinkkejä hyvistä kohteista otetaan mielellään vastaan. 🙂

   Reply
 • Reetta
  7.4.2018 at 09:16

  Tansania sykähdytti näistä eniten tällä kertaa. Ihania kuvia, Afrikan värimaailman olet saanut upeasti esiin.

  Reply
  • Anna-Katri
   7.4.2018 at 20:06

   Tansania on kyllä huikea matkakohde, todellakin vailla vertaansa Afrikassa!

   Reply
 • Jaakko/Lomalla viimeinkin
  8.4.2018 at 12:40

  Hyvä aihe! Sri Lankan matka itsellä suunnitteilla ja Montenegro myös kiinnostaa, kiva kun siitäkin oli jutussa ?

  Reply
 • Jenni / Unelmatrippi
  8.4.2018 at 13:58

  Tuo kysymys parhaasta matkakohteesta on tosiaan aivan mahdoton juuri tuosta syystä, jonka kirjoitit: kaikki matkakohteet ovat niin erilaisia ja omalla tavallaan kiinnostavia. Lisäksi mulla valintaa vaikeuttaa se, että pitäisi ensin miettiä, millaisesta matkasta edes puhutaan. Itse kun tykkään kaikkein eniten tehdä kiertomatkoja, mielellään omalla autolla, jolloin ne kohteet eivät yksistään “tee” matkaa vaan itse matkanteko on tärkeässä osassa elämystä. Jos kysyjä on enemmän sellainen “viikko aurinkotuolissa on paras loma” -tyyppinen, niin mielipiteeni ei ole hänelle välttämättä kovin arvokas, koska lähtökohdat ovat ihan erilaiset. Automatkailumielessä suurin suosikkini Euroopassa on Saksa, ja myös Espanja nousee monipuolisena maana korkealle. Sinun listallasi on tosi mielenkiintoisia paikkoja, ja niistä olen käynyt Montenegrossa ja Brasiliassa. Molemmat ovat hienoja maita!

  Reply
 • Frida Ingrid
  9.4.2018 at 09:19

  No juurikin näin – ihan mahdoton vastailla noihin “mikä on paras paikka”- kysymyksiin! 😀 Komppaan Jenniä, että ensin pitäisi määrittää, että mitä tuon kysymyksen esittäjä haluaisi matkallaan tehdä tai nähdä. Ihmisillä on niin erilainen käsitys termeistä reissaus, matka ja loma. Itsekin rakastan kiertoreissuja ja erityisesti roadtrippejä, mutta jotkut haluavat möllöttää parikin viikkoa jossakin samassa kohteessa pienen alueen sisällä. Tällöin on aika hankala ilman tuon seikan tietämistä lähteä ehdottelemaan toiselle hyvää matkakohdetta kun omat preferenssit on niin erilaiset.
  Ihan loistava tämä listaus, joista kylläkin vain Brasiliassa olen käynyt – kaikki muut ovat lähivuosien to do- listallani! 😀 Bali kylläkin vähän sellaisella “sitten joskus”- listalla. Koen nimittäin ristiriitaa sitä paikkaa kohti. Minua hämmentää se, kuinka jäätävän suosittu se on (toisin sanoen kanssamatkaajia Balilla varmaan riittää ihan liiaksikin asti), mutta kuitenkin suurin osa siellä käyneistä hehkuttaa paikkaa ja haluaa aina palata uudelleen. Eli Bali tuntuisi olevan kaiken sen hypen arvoinen 🙂
  http://www.rantapallo.fi/fridaingrid/

  Reply
 • Outi / Maa Quzuu
  11.4.2018 at 12:51

  Ihanaa, että sunkin listalta löytyy Nicaragua! Mä rakatuin Nicaraguaan ihan täysin ja siitä kolmikosta, missä reissattiin – Panama, Costa Rica, Nicaragua – oli Nicaragua ihan ehdottomasti ykkönen! Varmaan juuri isojen turistimassojen puuttuminen ja sitä myöden tietynlaisen autenttisuuden säilyminen verrattuna noihin kahteen muuhun maahan, sykähdytti eniten. Harmittikin, ettei oltu varattu enempää aikaa Nicaraguaan.

  Reply
 • Anni | Rajatapaukset
  12.4.2018 at 14:56

  Tästä saa muuten hauska arvausleikin kun ensin katsoo kuvia ja sitten vasta paljastuu mikä maa on kyseessä! Brasialian, Montenegron ja Balin arvasin oikein, mutta Sri Lankaa luulin Intiaksi ja Tansaniaa Etelä-Afrikaksi. Selvästi täytyy matkustaa näihin kohteisiin että opin erottamaan ne toisistaan! Ja aivan upeita kuvia, wau!

  Reply
 • Anna | Muuttolintu.com
  14.4.2018 at 09:04

  Kauhea matkakuume iski kun tätä luki, vaikka oonkin parastaikaa reissussa. Kaikkialle pitäisi päästä nyt heti. 🙂 Sri Lankalle meidän pitää varmaan antaa uusi mahdollisuus joskus, ei se lempparimaihin yltänyt. Bali taas on ikisuosikki. Täytyy tosin taas puolueellisesti todeta, silläkin uhalla että kohta blokkaat miut, Australian olisi pitänyt olla listalla 😀

  Reply
 • Travelloverin Annika
  14.4.2018 at 11:51

  Minusta tuntuu, että hurjan moni kohde on monipuolinen, kun niitä alkaa tutkia enemmän. Aika helposti mailla on tietynlainen maine vaikkapa rantakohteena, mutta sitten kulttuuri on hyvinkin monimuotoinen, on luontoa, kulinaristisia elämyksiä, hyvinvointipalveluja jne. Melkeinpä tuntuu, että kohteiden yksipuolisena pitäminen on enemmänkin kiinni matkailijasta kuin maasta tai kaupungista. Tätä ovat monet todistaneen vaikkapa Kanariansaarista, joilla helposti on kovin suppea maine rantakohteina.
  Minullakin suosikkikohteen nimeäminen on ihan mahdotonta. Usein ihan paras on juuri se, jossa sillä hetkellä olen ja josta olen viimeksi tullut. Vaikkapa nyt olen ihan Gozon lumoissa. Mutta kyllä niitä parhaita usein leimaa se, että on paljon erilaista tekemistä ja näkemistä.

  Reply
 • Heta | Hetamentaries
  14.4.2018 at 12:00

  Näitä kuvia katsoessa iskee himo lähteä nyt ja heti jonnekin. Tansania onkin listalla vuodelle 2019, joten sun blogiin onkin palattava vielä aiheen tiimoilta:) Ihanaa, et listasit nämä paikat tällalailla, sillä monelle varmasti just se monipuolisuus on se juttu reissatessa, varsinkin jos on mahdollisuus esim yhteen pidempään reissuun vuodessa.

  Reply
 • Anni Kotiranta
  14.4.2018 at 23:38

  Huippu postaus jälleen! Sun tekstejä on niin miellyttävää lukea ja toki sun kuvat on ihan vertaansa vailla. Todella mielenkiintoinen listaus ja löytyi paljon omia haavekohteita, tärkeimpänä tällä hetkellä tuo Tansania, jonne tie vie toukokuussa! Nicaraguaa taas en ollut edes ajatellut toivekohteena, mutta nythän se pitää listalle laittaa 😉

  Reply
 • Sonja | FIFTYFIFTY
  15.4.2018 at 11:21

  Ooh mikä ihana matkakuume lähti taas surraamaan näitä kuvia katsellessa! <3 Tuo sumuisten vuorten kuva Sri Lankasta ja sitten Amazonilta, niin ikään sumuinen aamu-usva, aivan ihania kuvia. Tansania kiinnostaa kyllä monipuolisuutensa takia, saattaa olla ensimmäinen kohde Saharan eteläpuolisessa Afrikassa, toinen vaihtoehto on Etelä-Afrikka. 🙂 Samalla tavallan kuin sä, huomaan itsekin arvostavani yhä enemmän kohteen monipuolisuutta, varsinkin pidemmällä reissulla se on tarpeen. Ps. Mistä nuo Montenegron ensimmäiset kuvat ovat, aivan upeita!

  Reply

Leave a Reply