Kaupallinen yhteistyö ja brand ambassadorship: Olympus
Ennen matkablogiani matkoillani kulki useimmiten mukana Olympuksen Pen-minijärkkärikamera, vaikkakin kotioloissa kuvailin isommalla järjestelmäkameralla. Kun matkablogini myötä halusin saada reissuista yhä parempia kuvia ja muutenkin kehittyä valokuvaajana, ajattelin, että ainoa oikea ratkaisu olisi hankkia järkälemäinen täysikennoinen järjestelmäkamera ja siihen sopivat tehokkaat, mutta painavat objektiivit. Tämän lähes pari kiloisen mötikän kanssa reissasinkin maailman ympäri välillä tuskaillen kameran isoa kokoa ja erityisesti sen painoa, kun matkakohteet vaihtuivat tiuhaan ja koko omaisuuteni oli yhdessä rinkassa. Välillä päiväaktiviteetteihin lähtiessäni jätin kameran suosiolla majapaikkaan, kun kyllästyin sen mukana raahaamiseen ja sen herättämään huomioon syrjäisemmissä paikoissa.
Maailmanympärimatkalta kotiin palatessani aloinkin miettimään, löytyisikö matkakuvien tallentamiseen jokin toinen kameraratkaisu – sellainen, että saisin aikaan yhtä laadukkaita ja teräviä valokuvia muuttuvissa matkailuolosuhteissa, mutta kamera olisi selvästi pienempi ja kevyempi. Erityiskriteerinä minulla myös oli soolomatkojani silmällä pitäen kameran wifi-yhteys älypuhelimen applikaation kanssa, jotta saisin välillä kuvia myös itsestäni reissun päällä. Lisäksi toivomuksena oli, että kameraan voisi vaihtaa eri objektiiveja ja näin saada kuviin tilanteen mukaan aivan erilaista valovoimaa ja efektiä. Lopulta vastaani tuli kevyt ja kompakti Olympus OM-D E-M10 Mark III -järjestelmäkamera, joka nimensä sanahirviöstä huolimatta osoittautui heti ensi yrityksellä mitä helppokäyttöisemmäksi.
Nyt olen tänä kesänä ja syksynä reissannut Olympuksen kameran ja matkakuviin täydellisesti sopivan M.Zuiko 12-40mm f/2.8 ED Pro objektiivin kanssa niin Indonesian saarilla, Intian Himalajan vuoristossa kuin Tansanian savanneilla, ja olen toden totta vakuuttunut tämän pienen kameran monikäyttöisyydestä ja kuvien laadukkuudesta. Takaisin paluuta isoon järkälekameraan ei taidakaan enää olla, sillä olen niin mieltynyt tähän uuteen matkakaveriini. Päätinkin listailla hieman syitä sille, miksi valita Olympus OM-D E-M10 Mark III -järjestelmäkamera matkoille mukaan:
1. Pieni koko
Matkoilla ollessa jokainen ekstrakilo alkaa tuntumaan pidemmän päälle, ja varsinkin jos tekee mitä tahansa aktiviteettejä on ison ja raskaan kameran mukana kuljettaminen haastavaa. Aiemmin en voinut kuvitellaakaan kantavani isoa järkkäriä mukana vaikkapa päivävaelluksilla tai ratsastusretkillä, sillä painon lisäksi se vei aivan liikaa tilaa päivärepusta, jonne piti pystyä pakkaamaan myös muut päivän aikana tarvittavat varusteet 1,5 litran vesipullosta lähtien. Intian reissullani Olympuksen kamera kiikkui kuitenkin kaulassani niin ratsastusretkellä Kashmirin seudun vuoristomaisemissa kuin päivävaelluksella Himalajalla yli 4000 metrissä. Kameran runko painaa nimittäin vain 410 g ja objektiivista riippuen kameralle tulee muutama sata ekstragrammaa lisää (oma objektiivini on sieltä massiivisimmista päästä painaen 382 g), mikä on silti kaukana edellisestä mötikästäni, jossa jo pelkästään kameran runko painoi tämän verran, puhumattakaan siihen lisättävästä jättikokoisesta objektiivista.
2. Helppokäyttöisyys
Myönnän, tein klassisen virheen, kun lähdin tämän kameran kanssa ensimmäiselle matkalle Indonesiaan. En nimittäin ollut harjoitellut sen käyttöä yhtään ennen matkaa. Matkalla ollessa kuvaustilanteet tulevat usein äkkiarvaamatta eteen, ja siinä tilanteessa kameran täytyy olla nopeasti asetuksiltaan kunnossa ja laukaisuvalmiina. Harjoituksen puutteesta huolimatta löysin nopeasti itseäni miellyttävät manuaaliasetukset, sillä Olympus OM-D E-M10 Mark III -kamerassa säätönapit tuntuivat olevan juuri oikeissa paikoissa. Lisäksi käytettävyyttä helpotti kameran kosketusnäyttö, jota kautta pystyin nopeasti tekemään lisäsäätöjä ja vaihtamaan eri asetuksia. Iso näyttö, jonka sai tarvittaessa käännettyä eri asentoihin, helpotti myös kummasti valokuvien ottoa eri kuvauskulmista. Huomasin myös, että pystyin tyrkkäämään ilman ohjeistusta Olympukseni kameroista tietämättömän käteen ja kuvat onnistuivat silti täydellisesti tarkennuksessaan – toisin kuin aiemmassa järkkärissäni, jossa kameraan perehtymättömien kohdalla tarkennus oli lähes aina pielessä.
3. Laadukkuus
Tässä kamerassa koon sijaan laadusta ei ole tingitty, vaan Olympukseni ottaa teräviä ja värikylläisiä kuvia missä tahansa ympäristössä ja olosuhteessa – mikä on erityisen tärkeää matkakuvaajalle. Oli reissussa kyseessä sitten maisema-, henkilö- tai makrokuva, pystyin luottamaan siihen, että tietokoneelle kuvia siirrettäessä kuvat ovat laadukkaita. Hämmennykseni oli myös suuri, kun jopa pomppuisen minibussin ikkunan läpi otetut Himalajan vuoristomaisemakuvat olivat tarkkaakin tarkempia ja värit piirtyneet kuviin juuri oikeanlaisina. Jälkikäteen tsekkasinkin, että Olympuksen kuvanvakaaja vähentää tehokkaasti kuvaan tulevia tärähdyksiä käsivaraltakin kuvattaessa, mikä on ehdoton ominaisuus matkailijan kameralle. Tämä sama ominaisuus taisi auttaa minua myös ikuistamaan yllä olevan aivan järjettömän upean kuun nousun Himalajan vuoriston hämäryydessä – en nimittäin ole koskaan aiemmin onnistunut taltioimaan samaan kuvaan sekä tarkkaa maisemaa, että kirkkaan kuun pinnanmuotoja. Ja tämäkin kuva on napattu ihan käsivaralta kävellessäni takaisin majapaikkaani!
4. Huomaamattomuus
On kyseessä sitten suurkaupunkien katuvilinä tai syrjäseutujen kylänraitti, olen alkanut arvostaa entistä enemmän kameran huomaamattomuutta. Isot kamerat kiiltävine putkineen ja isoine logoineen kiinnittävät takuuvarmasti pitkäkyntisten huomion, mutta samalla iso kameravarustus voi luoda paikallisille asukkaille epämukavuuden tunteen. Pienempi kamera onkin takuulla huomaamattomampi ja helpompi ottaa esiin myös erikoisemmissakin ympäristöissä ilman, että tuntee itsensä paparazziksi. Olen myös huomannut, että ihmisiä kuvatessa monet usein jännittävät enemmän isolla kameralla otettavia kuvia ja alkavat käyttäytyä väkinäisemmin. Pienen huomaamattoman ulkoasunsa ja kokonsa lisäksi Olympuksen kääntyvä näyttö mahdollisti kuvien ottamisen ilman, että kameran täytyi olla naamassani kiinni. Näin pystyin paremmin kommunikoimaan ja ottamaan kontaktia kuvattavan kanssa. Kameran huomaamattomuutta arvostan erityisesti myös silloin, kun viritän sen kolmijalan varaan ja otan itse itsestäni kuvia.
5. Wifi-ominaisuus
Kuten aluksi sanoinkin, tulee kamerastani aina löytyä sisäänrakennettu wifi-ominaisuus, jotta voin käyttää kameraa puhelimeen ladattavan appin kautta. Tämä on erityisen tärkeää silloin, kun olen reissussa yksin, jotta voin ottaa myös itsestäni helposti onnistuneita valokuvia. Olympuksen lähes kaikissa kameroissa taitaakin olla tänä päivänä wifi-ominaisuus, eikä Olympus OM-D E-M10 Mark III ole siitä poikkeus. Älypuhelimen sovelluskaupasta ladattavan Olympuksen oman OI.Share -appin kautta pystyy kameran asetuksia muuttamaan helposti ja näkemään ruudulla kuvausalueen ja kohteen kokoajan. Ja kameran käyttö puhelinsovelluksen kautta ei siis vaadi ulkoista wifi-verkkoa vaan puhelin ja kamera keskustelevat ilman sitä keskenään. Lisäksi kameran oman wifi-yhteyden avulla voin siirtää valokuvat suoraan kamerasta puhelimeeni ilman tietokoneen välikäsiä, ja näin ollen reissun päältä kuvat voi ladata vaikka sillä sekunnilla some-kanaviin.
6. Monipuolisuus
Älä anna tämän kameran kompaktin koon hämätä, sillä siinä missä isoimmillekin järkkäreille, myös Olympus OM-D E-M10 Mark III -kameralle löytyy kattava valikoima erilaisia objektiivejä lähes mihin tahansa matkailijan tarvitsemaan kuvaustilanteeseen. Olympuksella on oma M.Zuiko -objektiivisarja, josta löytyy edullisimpien perusobjektiivien rinnalla niin laadukas Premium-sarja kuin ammattikuvaajille suunnattu Pro-sarja. Oma suosikkini monipuolisiin matkakuviin on ehdottomasti Olympus M.Zuiko 12-40mm f/2.8 ED -objektiivi, jolla voin ottaa sekä laajakuvaa, että hieman zoomata objektiivilla kohteita lähemmäksi. Objektiivi on todella valovoimainen, ja matkojen kannalta tärkeää minulle myös on sen säänkestävyys ja nopea tarkennusmoottori, joiden avulla voin ottaa huippuluokan kuvia olosuhteista riippumatta. Olympuksen kameroihin on myös saatavilla objektiivien lisäksi lukuisia muita lisävarusteita, kuten tyylikkäitä nahkaisia kamerahihnoja, -koteloita ja -laukkuja.
Jos siis etsinnässä on laadukas kamera matkoille, voin näiden käyttökertojeni perusteella ehdottomasti suositella Olympus OM-D E-M10 Mark III -kameraa uudeksi reissukaveriksi! Ainakin itselläni se kulkee takuuvarmasti tulevillakin seikkailuillani mukana. Olympuksella on muuten tällä hetkellä käynnissä Cash Back -kampanja, jossa OM-D E-M10 Mark III -kamerasta saa 100 € hyvityksen 15.1.2019 saakka. Kamerasta löydät lisätietoja ja edullisen pakettitarjouksen täältä!
Kaikki tämän postauksen matkakuvat Intian Himalajalta on otettu Olympus OM-D E-M10 Mark III -kameralla ja Olympus M.Zuiko 12-40mm f/2.8 ED -objektiivillä.
11 Comments
Laura
31.10.2018 at 21:50Hei vitsit, mulla on juuri kyseinen kamera harkinnassa tulevaa uudenseelannin reissua varten, upgreidi vanhaan olympulsen pen kameraan. Mites tämä toimii yökuvaukseen? Vanha kamera ei suostu toimimaan laisinkaan ja toiveena oli sellainen kamera jolla pystyisi myös ottamaan kuvia esim. tähtitaivaasta jne.
Anna-Katri
7.11.2018 at 18:12Itse en ole vielä testannut tällä yökuvaamista, mutta ainakin jos laittaa googlen kuvahakuun Olympus OM-D E‑M10 MARK III night sky, niin saa vähän osviittaa, mitä voisi saada tallennettua kuviin jos asetukset on itsellä kunnossa. 🙂
Lenita
1.11.2018 at 07:14Hei!
Upeita kuvia, minulla on tämän kameran edellinen malli ja pidän kyllä siitä todella paljon. Vaihdoin samasta syystä, haussa oli pienempi ja kevyempi kamera. Minua kiinnostaa, että millaista kuvankäsittelyohjelmaa käytät? 🙂
Anna-Katri
7.11.2018 at 18:09Matkoilla kyllä tämä pienuus ja keveys on ehdoton etu, kun kuvanlaadusta ei tarvitse tinkiä. 🙂 Otan kaikki kuvani raw-kuvina ja käytän niille lightroomia. 🙂
Veera Bianca
4.11.2018 at 14:18Best kamera valinta <3 Tykästyitkö tohon 12-40mm linssiin miten? Mä en vielä osaa päättää onko se vai kaksi erillistä mun juttu!
Anna-Katri
7.11.2018 at 18:01Niin on! <3 Mä oon jo pitkään vannonut matkakuvaamisessa pikkuzoomiin, joten tämä objektiivi oli mulle ihan ehdoton ja toiminut kyllä erinomaisesti! Sulla kyllä se kiinteä toimii myös tosi hyvin monissa kuvissa!
Anni | Rajatapaukset
9.11.2018 at 13:22Mulla oli muutama vuosi sitten tälläinen Olympuksen peilitön järkkäri ja tykkäsin siitä kyllä kovasti, ainoa puute oli se että pienemmän kennon myötä ei saa samalla aukolla ja polttovälillä yhtä kapeaa syväterävyysaluetta ja se rupesi pidemmän päälle pännimään. Silloin ei myöskään ollut juuri mitään edullisia linssejä saatavilla.
Nyt minulla on Canonin EOS 100D, jonka runko ei paina kuin 407g, mutta linssit sitten kyllä painavat senkin edestä. Sellaista kameraa en ole vielä löytänyt johon olisin kaikin puolin tyytyväinen.
VEERAPIRITA / Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa
9.11.2018 at 14:45Näitä matkabloggaajien kameravalintoja on super mielenkiintoista lukea! Itselläni on PEN, mutta tää OM-D on kyllä selvä haastaja seuraavan kerran kun kameranosto on edessä.
Ps. Aivan ihanat värit tuossa kolmannessa kuvassa. <3
Periaatteen Nainen
10.11.2018 at 11:16Mulla on juuri tuo sama OM-D, tosin hävettää se miten ruonaisessa kunnossa se on kuljettuaan rantakassin pohjalla… Kääk! Olen ollut tosi laiska opettelemaan säätöjä (sekin hävettää), ja kuvaan pääasiassa automaattiasetuksilla joissa vähän säädän kirkkautta ja kylmyyttä ja bokehia. Kiitos linssivinkistä, itse olen kuvannut paljon 25/1.8 joka on suosikkini, mutta ei kummoinen vaihtoehto vaikuttavien maisemien kanssa.
Siiri / Pilkettä
24.11.2018 at 08:43Onpa kivoja kuvia! Itselläni on OM-D EM-10 MarkII ja olen siihen ihan rakastunut. 🙂 Tuo mainitsemasi pro-objektiivi polttelee täälläkin. 😉
Tuulikki Harmia-Pulkkineni
25.10.2019 at 18:43Hei! Kiitos, oli mukava lukea blogiasi – löysin sen etsiessäni minulle sopivaa kameraa. Olen kuvannut dronella ja GOPro-action kameralla. Yhdistän kuvatun kirjoituksiini, ajatuksena että niistä jonain päivänä syntyy videokirja. Dronella kuvaaminen ei onnistu läheskään kaikissa olosuhteissa, ja jotta voisin ottaa kuvia/filmejä myös näissä dronelle/Goprolle sopimattomissa olosuhteissa, olen alkanut haikailla “normaalin” kameran perään. Hämmästyin, kun nettiä selatessani löysin peilittömät kamerat, jotka tuntuvat vastaavan toiveisiini paremmin kuin hyvin. Minullakaan ei ole repussa liikaa tilaa luonnossa kulkiessani, lisää tarpeetonta painoa en myöskään halua. En ole aiemmin kuvannut järjestelmäkameralla ja nettiä selatessani törmäsin tietämättömyyteeni. Amazon Fr sivulta löysin Olympus OM-D E-M10 Mark III Kit 14-42 mm EZ ja Olympus E-M10 Mark III avec kit d’Objectifs 14-42 mm EZ et M.Zuiko Digital Ed 40-150 mm. Ensimmäinen on ilmeisesti “perusobjektiivilla” varustettu kamera, ja toisessa on mukana erillinen objektiivi. Osaatko neuvoa, onko tämä perusobjetiivi sama kuin mitä sinä käytät, vai olisiko sen lisäksi hyvä hankkia jokin toinen – M.Zuiko Digital Ed 40-150 mm ei ilmeisesti ole se, mitä sinä suosittelet…
Lisäksi huomasin, että olet pidät valokuvauskursseja. Onko tiedossasi seuraavaa, olisin kiinnostunut.
Parhain terveisin
Tuulikki