Menu
Maailman makuja

Neljä eri mannerta – Seikkailuun makuun kahvin voimalla

Kaupallinen yhteistyö: Paulig

Presidentti Origin BlendPresidentti Origin Blend Presidentti Origin BlendPresidentti Origin Blend Presidentti Origin BlendPresidentti Origin BlendPresidentti Origin BlendPresidentti Origin BlendPresidentti Origin Blend

Edellisestä matkastani tuntuu olevan jo aivan liian pitkä aika. Sen huomaan erityisesti siitä, kun arkikiireiden keskellä ajatukseni karkaa yhä useammin kaukomaille. Koettu matkakohde tai jopa yksittäinen matkahetki voi tulvahtaa mieleen yhtäkkiä – ehkä siitä muistuttaa ikkunasta kodin sisään siivilöityvä syyskuisen aamuauringon oranssinpunainen kajo, tietokoneen kaijuttimista tilan täyttävä eksoottisen letkeä musiikki tai syksyn vesisateissa kylmettyneiden sormien koskettaminen kuuman kahvikupin pintaa. Keitän toisen kupillisen kahvia ja kaivan esiin reissussa jo rähjääntyneen matkaoppaan. Sivun välistä lattialle putoaa kuivahtanut oksa, jonka lopulta tunnistan olevan peräisin kahvipensaasta. Muistan edelleenkin sen iltapäivän hetken Afrikan mantereella, kun näin kahvipensaan ensimmäistä kertaa elämässäni ja tuoksuttelin sen puussa kasvavia pienen pieniä kahvimarjoja.

Kotikeittiössäni nuuhkaisen uunituoretta juuri avaamaani Presidentti Origin Blend -kahvipakettia, ja kahvin huumaava tuoksu täyttää mieleni. Se muistuttaa minua jostakin tutusta, ja kun kurkkaan paketin kylkeä, huomaan siinä komeilevan leijonauroksen. Nuuhkaisen uudelleen, ja mieleeni tulvahtavat muistot aamuista Tansaniassa, kun aamulla herätessäni telttani oven raosta minua ensimmäisenä tervehti pehmeänä porottava aamuaurinko ja sieraimiin leijailevan nuotiokahvin kutsuva tuoksu. Muistoista innostuneena kurkkaan läpi muutkin kahvipaketit – Toisessa paketissa kipittää kilpikonna, kolmannessa käkättää tukaani ja neljännestä eteen tupsahtaa elefantti. Nämä tummapaahtoiset Presidentti Origin Blend –kahvit lupaavatkin viedä seikkailulle tummien makujen mantereille kotikeittiöstä käsin, nimittäin kussakin kahvissa korostuu sen vallitsevan alkuperämaan makumaailma.

Kahvin voimalla päätänkin viedä nyt myös sinut ympäri maailmaa mitä eksoottisempiin paikkoihin, aina sinne asti missä kahvi kasvaa. Hyppää siis mukaani makumatkalle neljälle eri mantereelle – Tansanian kautta Indonesiaan, sieltä Papua-Uuteen-Guineaan ja lopuksi vielä Kolumbiaan! Postauksen lopussa myös lisätietoja kahvinmakuisesta arvonnasta. 🙂

Tansania

Presidentti Origin BlendPresidentti Origin Blend

Tansaniassa luonnon keskellä vietettu telttayö on ikimuistoinen. Ympärillä suojanani ovat vain piskuisen teltan seinämät, ja ulkoa kantautuvat villin luonnon ääneet saavat adrenaliinin virtaamaan. Äänet tuntuvat tulevan aivan vierestä ja kun kurkistan teltan pienestä ikkunasta ulos, huomaan savannimaisemaa valaisevan kirkkaan tähtitaivaan kelmeine kuunvaloineen. Jostakin taskulampun valokeilaan osuu silmäpari. Onko tuo hyeenan ääni? Entä tuo seepra? Leijonan karjunnasta ei voi erehtyä. Vaikka nukahtaminen on ollut jännittävää, haluan silti aamulla herätä aikaisin tervehtimään nousevaa aurinkoa. Pujottaudun ulos lämpimästä makuupussistani ja raotan varovaisesti teltan ovea – ulos ei kannattaisi rynnätä nopeasti, sillä teltan vieressä voi yhtä hyvin laiduntaa virtahepo tai jolkotella hyeena. Nyt en onneksi kohtaa villieläimiä vaan vaaleanpunaiseksi taivaanrannan värjänneen auringonnousun. Pysähdyn hetkeksi vain tuijottamaan sitä. Tunnen itseni maailman onnekkaimmaksi tytöksi, kun pääsen kokemaan tällaisen hetken. Kun aamu-usva vielä pyörii vuoren rinteiden notkelmissa, hörppään kahvikupilliseni tyhjäksi ja hyppään safariauton kyytiin. Mitähän villieläimiä tänään pääsenkään vielä näkemään?

Kotikeittiössä tästä aamusta Tansaniassa minua muistuttaa Presidentti Origin Blend Tansania, joka on tasapainoisen hapokas ja ryhdikäs sekoitus parhaista afrikkalaisista ja väliamerikkalaisista kahvilaaduista. Afrikan perinteisen kahvimaan Tansanian syvän tummanpunaisessa ja ravinteikkaassa maaperässä, korkealla rinteissä kasvaneet pavut antavat marjaisan maun tälle vivahteikkaalle kahville. Kokonaisuuden viimeistelevät väliamerikkalaiset pavut ja juuri sopiva keskitumma paahtoaste.

Indonesia

Presidentti Origin Blend Presidentti Origin Blend

Indonesiassa herään pienestä huoneestani ulkoa kuuluvaan kukon määrätietoiseen kiekunaan. Kello on hädin tuskin yli kuutta, mutta balilaisen homestay-perheeni päivä on jo täydessä käynnissä, kun hipsin keittiöön. Perheen äiti on valmistanut kaikille aamiaisen ja vaikka meillä ei yhteistä kieltä olekaan, hymyillen hän kaataa minulle lasiin höyryävää tummaa kahvia. Saatan ottaa toisenkin kupillisen, sillä joudun vielä tovin odottelemaan perheen poikaa hereille, hän on nimittäin luvannut tänään kyydittää minut skootterillaan vuoristomaisemiin. Kun pääsemme liikkeelle, poika ohjaa tottuneesti skootteriaan pikkutiellä ensin palmupuiden reunustamien riisipeltojen läpi, sitten yhä ylemmäs vuoria kohoavaa kiemurtelevaa tietä pitkin, jonka laidoilta pilviverhon takaa avautuvat silmänkantamattomiin jatkuvat tulivuorten rinteiden koristamat maisemat. Skootterin kyydissä istuessani tunnen olevani kuin keskellä jotakin maailmanmatkaajien seikkailuelokuvaa, niin epätodellisen kauniilta ja autenttiselta ympärillä näyttää. Huomaan hymyileväni vastaantulijoille. Hymy tarttuu heihinkin. Joku nostaa kättä vilkuttaakseen. Vilkuttaisin takaisin, jos vain uskaltaisin irrottaa otteeni skootterin penkistä.

Kotona keittiönpöydän äärellä palaan takaisin Indonesian vuoristomaisemiin Presidentti Origin Blend Indonesia -kahvin voimalla. Se on intensiivinen ja lumoavan omaperäinen sekoitus parhaista Indonesian ja Etelä-Amerikan kahvilaaduista. Erityisesti Indonesian jyrkillä vuorenrinteillä kasvaneet pavut tuovat kahvin makumaailmaan villiä marjaisuutta, mehevää hedelmäisyyttä ja mausteisia vivahteita. Perinteinen indonesialainen papujen käsittelyprosessi korostaa tämän voimakasluonteisen kahvin täyteläistä suutuntumaa.

Papua-Uusi-Guinea

Presidentti Origin BlendPresidentti Origin Blend

Yritän jäähdytellä tulikuumaa aamukahviani, sillä täällä keskellä Papua-Uuden-Guinean sademetsää trooppinen helle saa jo muutenkin heti aamusta hikikarpalot otsalle. Lopulta luovutan puoliksi juodun kupillisen jälkeen ja lähden majapaikkani isännän perään autolle, jolla huristamme merenlahden poukamaan vaihtamaan kulkupeliksi veneen. Sillä pääsemme lopulta keskeltä viidakkojokea löytyvään kylään, jonka asukkaat vievät minut tänään seikkailulle Papua-Uuden-Guinean sademetsiin.

Asettaudun varovaisesti kiikkerän puukanootin kyytiin, ja lähdemme lipumaan hiljaa eteenpäin jokea pitkin. Jokiuomaa pitkin vastaan tulee silloin tällöin muiden kylien asukkaita, sillä joki on täällä ainoa kulkuväylä ja tiheässä metsikössä auton virkaa toimittavatkin nämä pienet puukanootit. Joen molemmin puolin puut ovat kaartuneet lähes kokonaan veden päälle. Rantapensaiden ja puiden läpi ei näe metriä pidemmälle sademetsään, niin tiheää kasvusto on. Rantareunamien taustoilla kohoavat vuortenkumpareet, joita päällystää runsas sademetsäpuusto ja niiden yllä leijailevat utuiset sumupilvet. Siellä täällä yläpuolella lehahtaa lentoon lintuja, ja jo kaukaa pystyi kuulemaan niiden erikoiset huudot tai kauniit laulunsävelet. Säikähdän vierestäni kuuluvaa molskahdusta, mutta majapaikan isäntä sanoo sen naureskellen olleen kilpikonna eikä krokotiili.

Sademetsän jännittävät tunnelmat kohoavat takaisin mieleeni Presidentti Origin Blend Papua-New-Guinea -kahvin voimalla. Tässä kahvissa korostuvat tuliperäisen Papua-Uuden-Guinean makean hedelmäiset ja rikkaan vivahteikkaat kahvipavut. Tasapainoista makua täydentävät eteläamerikkalaiset pavut, tehden tästä tummapaahtoisesta kahvisekoituksesta yllätyksellisen ja kiinnostavan makunautinnon.

Kolumbia

Presidentti Origin BlendPresidentti Origin Blend

Kolumbiassa en ole vielä käynyt, mutta reissannut ristiin rastiin pitkin Etelä- ja Väli-Amerikkaa. Loppuvuodesta suuntaan kuitenkin tähän kiehtovaan maahan, jossa Amazonin sademetsät kohtaavat Andien vuoristot ja Karibian merenrannat. Kontrastisesta maasta uskon löytäväni ehkä palan sitä tunnelmaa, mitä koin yöpyessäni joen päälle rakennetussa pienessä bungalowissa keskellä Amazonin sademetsää Brasiliassa ja heräten aamulla isonokkaisten tukaanien käkätykseen. Tai ehkä Kolumbiassa nautiskelen pienen kylän letkeästä meiningistä palmupuiden väliin viritetystä riippumatosta käsin, kuten tein Nicaraguassa. Tai ehkä sittenkin suuntaan Kolumbiassa vuoristoon Perussa ja Boliviassa näkemieni upeiden, lähes toiselta planeetalta olevien Andien maisemien perässä. Mutta sen ainakin tiedän, että Cartagenassa haluan vierailla sen trendikkäissä kahviloissa tummaa kahvia siemailemassa ja ehkäpä jopa matkustan maan eteläosien kahviviljelmille, sillä kolumbialainen ystäväni kehui alueen maisemia maailman kauneimpina.

Matkasta Kolumbiaan haaveilen Presidentti Origin Blend Colombia -kahvin kera. Tämä raikkaan hapokas ja täyteläinen kahvisekoitus on valmistettu kiinnostavimmista eteläamerikkalaisista kahvilaaduista. Tunnusomaisen pähkinäisen makuvivahteensa tämä kahvi saa majesteetillisten Andien kupeessa jopa 2000 metrin korkeudessa kasvaneista kolumbialaisista pavuista. Vuoriston karut olosuhteet sekä kuuman päivän ja viileän yön vaihtelut kypsyttävät pavut hitaasti antaen niille uniikin luonteen.

Osallistu arvontaan

Presidentti Origin BlendPresidentti Origin BlendPresidentti Origin BlendPresidentti Origin Blend

Mikä näistä neljästä maasta onkaan sinun suosikkisi? Minkä maan makuja haluaisit päästä maistelemaan omassa kotikeittiössäsi? Klikkaudu seuraamaan Pauligin Instagram -tiliä, sillä siellä arvotaan kahvisia palkintoja ja nyt käynnissä on matkailijan mieleen oleva neljän maan kahvilaatujen President Origin Blend -paketin arvonta! 

About Author

Seikkailumatkailija ja palkittu matkailuvaikuttaja. Suomen ensimmäinen kaikissa maailman maissa käynyt nainen. Käytynä 197/197 maata ja kaikki maanosat.

14 Comments

 • Merja
  15.9.2018 at 14:49

  Colombia sen olla täytyy, koska jo mummoni sanoi ollessani lapsi, että kahvi tulee sieltä.

  Reply
  • Anna-Katri
   9.10.2018 at 21:57

   No sama juttu, Kolumbian kyllä mieltää todellakin kahvimaaksi!

   Reply
 • Merja / Merjan matkassa
  15.9.2018 at 20:36

  Kivasti toteutettu postaus. Tansaniaan tuli ikävä, kun tätä luin. Jään mielenkiinnolla seuraamaan Kolumbian matkaasi. Sinne haluaisin itsekin.

  Reply
  • Anna-Katri
   9.10.2018 at 21:58

   Kiitos, kiva kuulla! Tansania on kyllä niin upea maa luontokohteineen, että sinne haluaa uudelleen ja uudelleen takaisin! Kolumbiasta sitten taas juttua luvassa vuoden vaihteessa. 🙂

   Reply
 • Sini
  17.9.2018 at 08:29

  En ole mitään noista vielä maistanut, mutta testaisin Indonesiaa 🙂

  Reply
  • Anna-Katri
   9.10.2018 at 21:59

   Suosittelen muuten tekemään kupillisen kaikkia kahveja vierekkäin ja vertailemaan makuja. 🙂 Sillä tavoin löytää parhaiten niiden erot ja eri maiden makuvivahteet. 🙂

   Reply
 • Sandra
  17.9.2018 at 11:59

  Olipa kivasti toteutettu yhteistyöpostaus. Testaisin mielelläni noita kaikkia. Aikomuksenani onkin nyt hieman aktiivisemmin lähteä etsimään mieluista kahvia ja ajattelin testata sekä näitä alkuperäkahveja kuin myös niitä New York, Barcelona yms. laatuja. Erityisesti haluaisin maistaa uutta Sydney-sekoitusta, mutta sitä ei ole löytynyt mistään 🙂

  Reply
  • Anna-Katri
   9.10.2018 at 22:02

   Kiitos, tämä yhteistyö sopi kyllä kuin nenä päähän tällaiselle kahvi-intoilijalle ja reissaajalle. 🙂 Kuten tuossa yllä sanonkin, suosittelen ostamaan eri kahvipaketit, ja keittämään niistä esim. pressopannulla kupillisen jokaista ja järkkäämään vaikka kahvi-tastingin ystävien/sukulaisten kanssa. Sillä tavoin saa varmasti parhaiten tuntumaa mikä missäkin kahvimaassa maistuu eniten. Tai sitten vain aloittaa suosikistaan, ja hommata kylkeen esim. maan aamiaisherkkuja. 🙂

   Reply
 • Maiju
  18.9.2018 at 13:03

  Olipa kiva, kuvaava ja kokeilemaan innostava postaus; kokeilenkin jokaista, suosikki löytynee kuukauden kuluessa ☕?

  Reply
  • Anna-Katri
   9.10.2018 at 22:03

   Kiitos, mahtavaa kuulla! Ja kerro ihmeeessä mikä olikaan suosikkisi – ehkäpä seuraavaksi lähdet sinne reissuun kahvin juurille? 🙂

   Reply
 • Emilia/Matkan varrella
  22.9.2018 at 10:49

  Nää Pauligin uutuuskahvit on tosi hyviä! Tykkään myös brändäyksestä, toimii erityisesti meihin ikuista matkakuumetta poteviin ;–)

  Reply
  • Anna-Katri
   9.10.2018 at 22:04

   No älä, tällaiselle ikuista matkakuumetta potevalle kaikki matkailuun liittyvät brändäykset usein uppoavat, mutta vieläpä tällainen että kahvi on tosiaan juurikin noista maista peräisin ja aamukahvia hörppiessä voi mielessään matkata mitä erikoisempiin kohteisiin!

   Reply
 • Tuula
  23.9.2018 at 12:17

  Tanzaniaa ostin eilen. Suosikkini taitaa olla marjaisa Indonesia, mutta pidän paljon näistä muistakin.

  Reply
  • Anna-Katri
   9.10.2018 at 22:05

   Mahtavaa kuulla, että olet löytänyt suosikkisi! Pauligilla on onneksi sopivasti valinnanvaraa näissä alkuperämaissa ja kahvilaaduissa. 🙂

   Reply

Leave a Reply