Olin haaveillut matkasta Itä-Afrikkaan ja erityisesti sen luontokohteisiin jo ties kuinka kauan, ja vihdoin kesällä 2013 pääsin toteuttamaan unelmani. Aikaisemmin olin ajatellut, että en mitenkään voisi matkustaa tällaisiin maihin yksin naisena, vaikka muuten olinkin omatoimimatkoja itsekseni tehnyt. Mutta koska eksoottiset kohteet ja matkan pituus helposti karsivat soveltuvat matkakaverit pois vaihtoehdoista, päätin ottaa selvää, kuinka voisin toteuttaa unelmieni matkan itsenäisesti, mutta turvallisesti. Ja kiitos internetin ihmeellisen maailman, ratkaisuja löytyi yllättävän hyvin. Tosin lähtöpäivänä lentokentällä vielä mietin, että mitähän hittoa olen tekemässä, kun lentokenttävirkailija kauhisteli reititystäni Milanon kautta Etiopian Addis Ababaan ja sieltä edelleen Ugandan Entebbeen – ja kyseessä todellakin oli lomamatka eikä työmatka.
Olin Suomesta käsin paikallistanut ugandalaisen matkatoimiston (Insight Safari Holidays), jonka kautta pystyi järjestämään itselleen auton ja kuljettajan sekä tarvittavan majoituksen ja ohjelman viikon ajaksi. Koska itselläni toiveena oli päästä Ugandasta myös Ruandan puolelle, oli näitä rajanylityksiä tarjoavia toimistoja aika vähänlaisesti. Tämän toimiston kautta matkaohjelmaani saatiin sisällytettyä lähes kaikki mitä halusin ja ugandalainen nainen Calah teki erinomaista työtä matkani onnistumiseksi. Entebben lentokentällä minua olikin vastassa helteisen sään lisäksi keski-ikäinen ugandalainen perheen isä, joka toimi kuskinani kuuden päivän ajan reissatessani Ugandassa ja Ruandassa. Sen lisäksi, että pääsin siirtymään paikasta toiseen kätevästi, sain itselleni samalla paikallisoppaan ja pääsin kuulemaan mitä mielenkiintoisempia juttuja asumisesta näissä maissa.
Ugandan ja Ruandan sumuisten vuorien gorillat
Ugandassa ja Ruandassa toivomuslistallani oli ylitse muiden päästä näkemään sumuisten sademetsävuorten villigorillat, mikä on mahdollista Bwindin luonnonpuistossa Ugandassa ja Volcanoes-luonnonpuistossa Ruandassa. Luonnonpuistoihin ei noin vain mennä, vaan niissä on tiukat säännöt gorillavaellusten toteuttamiselle. Noin tunnin koulutuksen jälkeen pääsin pienryhmän mukana vaeltamaan ylös vuorten rinteitä ja läpi erittäin vaikeakulkuisen sademetsäkasvillisuuden kohti paikallistamaamme gorillalaumaa. Kun vihdoin ja viimein näin ensimmäisen gorillan keskellä luontoa, en voinut uskoa sitä todeksi. Se oli aivan mieletöntä – jotain siitä tunnelatauksesta varmasti kertoo, että useammat herkistyivät kyyneliin, minä mukaan lukien.
Vaikka gorillavaellus olikin ehdoton ykköstoive, matkalla luonnonpuistoalueelle pääsin näkemään molempien maiden kauneuden ja karuuden niin suurkaupungeissa kuin pienissä maalaiskylissä. Yksi unohtumattomimpia kokemuksia oli saada kutsu ugandalaiseen kylään vierailulle ja päästä siellä seuraamaan kyläläisten sunnuntaipäivän viettoa ainoana länsimaalaisena. Molemmissa maissa yövyin lähellä luonnonpuistoja ihan kivan tasoisissa lodgeissa: Ugandassa Engagi Lodgessa ja Ruandassa Mountain Gorilla View Lodgessa. Seikkailuni Ugandasta Ruandan puolelle päättyi Kigalin lentokentälle, josta lensin seuraavaan kohteeseeni Kenian Nairobiin.
Kenian ja Tansanian safariseikkailut
Toinen ehdoton unelmani oli päästä Afrikan matkallani kokemaan Kenian ja Tansanian savannien villi luonto, mutta matkavaihtoehtoja läpi käydessäni huomasin, että yksin matkustavalle hinnat ovat todella korkeat jo lyhyemmällekin safarille saati sitten pidemmälle, jossa pääsisin käymään haluamissani luonnonpuistoissa. Hieman vastentahtoisesti kallistuinkin lopulta varaamaan Kilroyn kautta G-Adventuresin kymmenen päivän safarin, jossa aluksi hieman mietitytti ryhmän mukana reissaaminen.
Tämä kuitenkin osoittautui positiiviseksi kokemukseksi, ja oli ihanaa päästä vaihtamaan matkatarinoita muiden reissuhullujen kanssa. Sekä tietysti näkemään ja kokemaan uutta. Tällä seikkailumatkalla erityistä myös oli, että yöpymiset järjestettiin leirintäalueilla keskellä luonnonpuistoja, joten sen lähemmäksi villiä luontoa ei varmastikaan olisi voinut päästä. Päivät koostuivat Game Drive -ajeluista ja eläinten bongailusta, joten sanomattakin varmasti selvää, että pääsin kokemaan safarini aikana juuri sen, mitä olin luontodokumenttien kautta ajatellut Afrikan savannien olevan. Reissuun mahtui myös kulttuuria ja kylävisiittejä, joiden lisäksi sai aikamoisen läpileikkauksen afrikkalaiseen elämään luonnonpuistojen välillä matkatessa. Tämä oli todellinen elämys isolla E:llä.
Ennen ja jälkeen safarin vietin yön Kenian pääkaupungissa Nairobissa, joka oli myös omanlaisensa kokemus afrikkalaisesta suurkaupungista ihmismäärineen, ostoskatuineen, slummialueineen ja liikenneruuhkineen. Lopuksi lensin vielä matkani päätteeksi rentoutumaan Seychellien paratiisirannoille.
Tässä muutamia käytännön vinkkejä ja kokemuksia muille Itä-Afrikan luontokohteista haaveileville, varsinkin teille yksin matkustaville:
Huomioi pitkät välimatkat
Ennen matkaa mieti tarkasti mitä kaikkea haluat ehdottomasti nähdä ja kokea matkallasi. Maat ovat isoja ja välimatkat pitkiä sekä siirtymät välillä tuskallisen hitaita, joten kaikkea ei matkaan välttämättä kannata yrittää sovittaa. Omasta mielestäni Kenia-Tansania-safarille sopiva aika on noin 7-10 päivää, riippuen toki omasta kiinnostuksesta ja vierailtujen luonnonpuistojen lukumäärästä. Ugandaan ja Ruandaan sen sijaan ottaisin muutaman ekstrapäivän oman 6 päivän lisäksi, jotta gorillojen lisäksi voisi vierailla hieman muissakin kohteissa.
Suunnittele siirtymät turvallisuus edellä
Lentojen varaus hoitui osaltani kätevästi Ebookers.com* -sivuston kautta, ja olen myös muita matkoja varatessani suosinut kyseistä sivustoa. Sivuston kautta löytyy hyvin myös maiden sisäisiä lentoja ja paljon maiden välisiä eri vaihtoehtoja. Afrikan matkallani jokainen lentoni oli yhdensuuntainen, eikä lentojen kokonaishinta lopulta ollut sen kalliimpi vaikka näin usein kuvitellaan. Lensin siis Suomesta Italian ja Etiopian kautta Ugandaan, Ruandasta Keniaan ja Keniasta edelleen Seychelleille ennen kotiinpaluuta. Lentoja varatessa kannattaa huomioida, että pimeällä ulkona liikkumista näissä maissa ei suositella myöskään autolla. Kannattaa siis olla perillä kohteessa hyvissä ajoin ennen auringonlaskua ja toisaalta taas ihan aikaisinta aamulentoa ei välttämättä kannata ottaa.
Siirtymien ja kuljetusten suhteen en ottaisi turhia riskejä, varsinkaan yksin matkustavana. Luotettavia autokuskeja voi vuokrata aina muutamasta tunnista useampaan viikkoon, ja parhaimmassa tapauksessa saat kyydin lisäksi oppaan matkallesi. Lentokentältä majapaikkaan siirtyminen kannattaa varata jo etukäteen, jotta välttyy turhalta säätämiseltä ja mahdollisilta huijauksilta lentokentillä. Takseissa kannattaa suosia esimerkiksi majapaikan suosittelemia vaihtoehtoja.
* Sisältää mainoslinkin
Panosta majoituksen sijaan kokemuksiin
Majoitusvaihtoehtoja löytyy joka lähtöön, mutta useimmiten luontokohteissa ei kannata odottaa mitään erityisluksusta – vaikkakin palvelu olisi erinomaista, ei majoituksen taso välttämättä vastaa länsimaisia kriteerejä. Itse pyrin matkoillani suosimaan aina kuin mahdollista pieniä ja paikallisia majoitusvaihtoehtoja, sillä niissä on edes hieman lähempänä autenttisempaan kokemusta, toisin kuin kansainvälisissä standardihotelleissa. Safarilla suosittelen ehdottomasti kokeilemaan telttamajoitusta edes muutamaksi yöksi jo kokemuksen takia.
Jos yksin matkustaminen ei ole tuttua ja hieman jännittää lähteä matkalle yksin, kannattaa myös miettiä ryhmässä matkustamisvaihtoehtoja ainakin osan matkan aikaa. Perinteisten pakettimatkojen sijaan kannattaa katsoa esimerkiksi Kilroyn, G-Adventuresin ja Intrepid Travelin seikkailumatkatarjontaa, sillä niissä pääsee reissaamaan aivan uskomattomiin paikkoihin varsin edullisesti pienen ryhmän mukana.
Suosi paikallisuutta ja arvosta erilaisuutta
Jos vain mahdollista, kannattaa suosia paikallisia matkatoimistoja, oppaita ja päiväretkien järjestäjiä, sillä näin käyttämäsi rahat jäävät todennäköisemmin kyseiseen maahan. Samalla voit saada matkallesi hienon lisän paikallisen tuntemuksen ja osaamisen kautta. Tämän lisäksi yritän myös matkoillani valita kaikista mieluiten vastuullisesti toimivan tai niin sanotun ekomatkoihin/toureihin erikoistuneen tahon.
Käyttäydy maassa maan tavalla ja uskalla olla kontaktissa myös paikallisten kanssa. Etukäteen kannattaa ottaa selvää maan kulttuurista, tavoista ja pukeutumisesta, jotta matkalla olessasi voit toimia kunnioittavasti paikallisia kohtaan. Ei myöskään kannata eristäytyä vain luksusresortteihin, vaan rohkeasti lähteä katsomaan miltä elämä aidan toisella puolella näyttää.
2 Comments
Merja / Merjan matkassa
21.9.2016 at 08:24Wau, olet kyllä ollut todella rohkea, kun lähdit yksin reissuun 🙂 Mutta eipä sitä minnekään pääse, jos ei lähde, vaikka sitten yksin.. Olin kolme vuotta sitten Tansaniassa vaeltamassa Kilimanjarolla sekä muutama päivä tuli vietettyä safarilla. Käväisimme menomatkalla myös Kenian puolella. Lähdin Suomesta Aventuran matkaan. Se tuli itseasiassa edullisemmaksi kuin että olisin ostanut lennot ja majoitukset erikseen sekä vaellus- ja safaripaketit. Ja myönnettäköön, ettei rohkeus olisi silloin riittänyt omatoimimatkailuun. Todella ihania kuvia! Afrikassa valo on vaan niin <3
Anna-Katri
16.10.2016 at 20:05Hassuinta on ehkä se, etten mitenkään pidä itseäni rohkeana. Mutta toivon todella että voin omalla esimerkillä kannustaa muitakin lähtemään rohkeammin matkaan toteuttamaan niitä omia matkaunelmiaan. <3
Tuo Kilimanjaron valloitus on kyllä varmasti ollut huikea - itsekin siitä haaveilen, mutta pelkään etteivät polveni kestäisi sitä nousua. Ehkäpä pitäisi ennen sitä ottaa kunnon kuntotreeni... Oletko muuten koskaan haaveilut Nepalista ja Himalajasta? Itselläni se on myös yhtenä unelmakohteena joskus tulevaisuudessa...