Menu
Valokuvaus / Yksinmatkailu

Yksinmatkailu – 10 vinkkiä kuinka ottaa parempi selfie

Matkoilla ollessa haluaisi tietyistä paikoista, hetkistä, maisemista, tunnelmista ja jopa omista ajatuksista tallentaa jotain mukaan matkalta. Vaikka muistot mieleen jäävätkin, puhuvat kuvat usein jälkikäteen kuitenkin enemmän kuin ne tuhat tarinaa. Mutta yksin matkalla ollessa kameran muistikortille tuppaa tallentumaan usein kuvia kaikesta muusta kuin itsestä, ja jälkikäteen olen ainakin itse joskus harmitellut, etten ollut tajunnut ottaa edes sitä yhtä kuvaa itsestäni reissun päällä. Tiedän, osaa blogini lukijoista ärsyttää se, että paistattelen osassa matkakuvia naamavärkkini tai takapuoleni kera (eikö pelkkä maisema riittäisi), mutta tiedän myös, että sieltä joukosta löytyy myös teitä, jotka itseni tavoin haluavat edes joissakin matkakuvissaan näkyä myös itse. Voipahan ainakin sitten vanhuksena kiikkutuolissa katsella kuinka säpäkkänä sitä joskus on maailmalla reissanutkaan jos ei muuta. Tässäpä siis 10 vinkkiäni kuinka ottaa parempi selfie yksin matkalla ollessa:

1. Panosta laadukkaaseen kameraan ja opettele käyttämään sitä

Jos vaikka Instagramissa ihmettelet, miksi muilla tileillä on niin paljon paremman näköisiä kuvia, se johtuu todennäköisesti siitä, että nykyisin monet ottavat kännykkäkameran sijaan useimmat Instagram-kuvansa kunnon järkkärillä raw-muodossa ja lataavat ne sitten jälkikäteen muokkausten jälkeen tililleen. Mutta isolla täysikennoisella järjestelmäkameralla ja huippulaadun objektiiveillä ei tee mitään, jos kameraansa ei osaa käyttää. Suosittelenkin siis kamerakaluston päivittämisen yhteyteen ehdottomasti valokuvauskurssia tai muuta vinkkiapua ainakin kameran perusasetusten hallintaan. Nykyisin muuten monelta kameramerkiltä löytyy myös pienikokoisia, mutta silti tehokkaita minijärkkäreitä, jotka ovat varsinkin matkailijoiden mieleen!

2. Ota naamakuvan sijaan laajempaa kuvaa

Useimmat ajattelevat vielä tänäkin päivänä, että yksin matkalla ollessa ainoa vaihtoehto saada itsensä kuvaan on räpsäistä klassinen naama-selfie. Fail. Perus naama-selfien voit ottaa vaikka oman kodin vessassa ja silti uskotella muille olevasi reissussa – joten panosta matkalla ollessa siihen, että kuvassa näkyy itsesi lisäksi vähän muutakin. Tai mieluiten aika paljon. Matkalla usein laajakulmakuvat maisemasta ovat niitä, jotka saavat katsojan haukkomaan henkeä. Jos vielä saat itsesi asemoitua kuvaan oikeaan kohtaan, niin käsillä alkaa olla täydellinen omakuva.

3. Viritä kamera valmiiksi ja höynäytä ohikulkija avuksi

Kun olet löytänyt täydellisen kuvauspaikan, testaile kameeraasi rauhassa ja laita siihen oikeat asetukset päälle. Sen jälkeen paikallista ympäriltä sopivan näköinen tyyppi (yleensä se, jolla on jonkinlainen kännykkää isompi kamera kaulassa) ja pyydä häntä ystävällisesti ottamaan kuva itsestäsi – tähän auttaa usein, kun sanot olevasi yksin reissussa sekä tarjoutuminen ottamaan hänestä vastaavasti kuva. Muistathan myös laittaa väliaikaisen kuvaajasi tismalleen samaan paikkaan, josta säädit kamerasi asetukset, ja säntää etukäteen suunnittelemaasi kohtaan kameran eteen. Kannattaa myös muistaa pyytää kuvaajaa ottamaan enemmän kuin yksi kuva.

4. Käytä apuna ajastinta tai kaukolaukaisinta

Jos mailla eikä halmeilla ole ristinsielua, saa selfien nykyisin vaivattomasti uusinta tekniikkaa apuna käyttäen. Vanha kikka on ollut säätää kameraan ns. burst mode, jossa kamera ottaa automaattisesti useampia kuvia tietyn aikavälin sisällä tai sitten edes yhden kuvan niin, että ehdit juuri juosta kameran eteen. Joihinkin kameroihin on myös tarjolla langaton laukaisin, jolla kameran napin voi painaa pohjaan kätevästi vasta sitten kun on kipittänyt oikealle paikalle. Paras ja helpoin tapa ottaa selfie tekniikan avulla on kameran ja älypuhelimen välinen wifi-yhteys, jossa siis kameraa ohjataan kännykkäsovelluksen avulla. Tällöin näet kännykän ruudulta tismalleen millaiselta kuva tulee näyttämään, ja voit lisäksi säätää kameran asetuksia suoraan sovelluksesta. Ainakin Canonin ja Olympuksen tietyissä kameroissa on tämä wifi-toiminto!

5. Hanki mieluummin kolmijalka kuin Insta-poikkis

Ja jos kameravarustelussa haluaa ottaa vielä askeleen eteenpäin ultimate-selfie-kuvaamiseen, kannattaa reissuille pakata mukaan kolmijalka, joka toimii välillä varmasti luotettavammin kuin kiukutteleva Instagram boyfriend (testattu on). Kolmijalka tarjoaa sinulle lähes missä paikassa tahansa mahdollisuuden ottaa itse itsestäsi kuva vaikka ympärillä ei olisi kameralle mitään laskualustaa. Lisäksi varsinkin hämäräkuvaukseen, vaikka et itse kuvaan ryntäisikään, on kolmijalka must, sillä se tarjoaa tärähtämättömän tuen kuvan ottoon. Matkoja silmällä pitäen kolmijalan valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota sen mahdollisimman pieneen kokoon ja keveyteen, mutta myös kolmijalan kantokykyyn, jotta se ei niiaa kamerasi painon alla.

6. Lopeta häpeileminen selfie-kuvaamisessa

Selfie-kuvan ottaminen voi olla jännittävää puuhaa, sillä usein muut ihmiset saattaa toljottaa, että mitä ihmettä tuo tyyppi tekee, ennen kuin huomaavat kolmijalalla seisovan kamerasi. Ja silloinkin, jotkut saattavat jäädä katselemaan puuhiasi huvittuneena tai tarjoutua auttamaan. Helposti sitä alkaa häpeilemään kuvan ottoa, eikä ainakaan uskalla räväyttää hymyä kameralleen kutsumattoman yleisön vuoksi. Häpeily sikseen, ja muista, että olet todennäköisesti tässä yhdessä paikassa vain kerran elämässäsi, joten et tule paikalla olevia muita ihmisiä ehkä enää ikinä näkemään.

7. Ole aikaisin liikkeellä

Jos selfien otto silti tuntuu epämukavalta ihmisjoukossa (jo ihan kameravarkauden vaaran vuoksi), kannattaa matkakohteessa sännätä liikkeelle aamuvarhaisella auringonnousun aikaan tai jopa ennen sitä. Nimittäin silloin useimmat paikat, jopa suositut turistikohteet, ovat tyhjää täynnä, kun muut vielä nukkuvat. Tällöin voit rauhassa säätää kameraasi ja itseäsi kameran eteen, ja kaiken lisäksi saat kuvia, joissa kuvaasi ei änkää kymmentä muuta turistia. Kirsikkana kakun päällä aamun golden hour saattaa tarjota täydellisen valaistuksen valokuviisi. Todellinen win-win-win-tilanne siis valokuvia rakastavalle yksinmatkailijalle (ei tosin aamu-unisille)!

8. Tee jotain kuvissa

Okei, ne perusposeeraukset kameraan päin näyttävät usein vähän teennäisiltä varsinkin jos hymy ei oikein tule luonnostaan. Sen vuoksi kameran edessä kannattaakin tehdä jotain, joka sillä hetkellä tuntuu luontevalta puuhalta – mitä tekisit tässä kohdassa ilman kameraa? Millaisen fiiliksen haluaisit kuvaan tallentaa juuri tästä hetkestä tai maisemasta? Ja jos oma naamavärkki tuntuu kuvaushetkellä ärsyttävän, kokeilepa ottaa kuva oma selkä kameraan päin ja saat kuvaan heti aivan erilaista tunnelmaa. Instagramissa muuten tutkimusten mukaan toimii parhaiten tälläiset selkäselfiet.

9. Ota kerralla tarpeeksi monta kuvaa

Tätä ei voi liikaa korostaa, sillä selfieitä ottaessa melkeinpä kaikista tärkein vinkki on vain ottaa yhdellä kertaa mahdollisimman monta kuvaa. Tällä lisäät onnistumisvarmuutta, sillä mitä enemmän kuvia otat, sen todennäköisemmin niiden joukosta löytyy edes yksi kuva, jossa kaikki elementit omasta ilmeestä puhumattakaan ovat kunnossa. Muistathan myös välillä tsekata kuvasaldosi, ja jos tuntuu, että jokin kuvassa ei toimi, vaihda paikkaa, asetuksia omaa asentoa tai ilmettä kameran edessä.

10. Pelaa lisävarusteilla

Nykyisin selfie-kuvaajille löytyy ties millaista lisävarustetta aina perinteisistä selfie-tikuista lähes robottimaisesti toimiviin drone-lennokkikameroihin, jotka voi säätää jopa seuraamaan kuvauskohdetta. Lisäksi on erikseen saatavilla vaikka minkälaista härpäkettä aktiivilajeja silmällä pitäen – kurkkaapa vaikka GoPron lisävarustevalikoima ja hämmästyt kaikista ihmeellisistä eri lajeihin suunnitelluista varusteista. Näillä voit varmasti viedä selfie-kuvaamisen aivan uudelle tasolle kolmijalkaan verrattuna.

About Author

Seikkailumatkailija ja palkittu matkailuvaikuttaja. Suomen ensimmäinen kaikissa maailman maissa käynyt nainen. Käytynä 197/197 maata ja kaikki maanosat.

22 Comments

  • BEMBALYFE
    11.9.2018 at 22:39

    Hauska postaus! 😀

    Reply
    • Anna-Katri
      10.10.2018 at 11:09

      Hehhe, kiva kuulla. 🙂

      Reply
  • Frida Ingrid - Ikimatkalla
    12.9.2018 at 08:45

    Hyviä vinkkejä kaikki! 🙂 Tosin mulla ei vain koskaan onnistu noi random turistien / muiden heppujen ottamat kuvat, joten siitä olen vähän luopunut jo. Oon myös todella aamu-uninen, joten toistaiseksi todella usein olen kääntänyt kylkeä herätyskellon sammuttamisen jälkeen silloin kun piti jo ponkaista ylös välttääkseen turistimassat!
    http://www.rantapallo.fi/fridaingrid/

    Reply
    • Anna-Katri
      10.10.2018 at 11:10

      No tuo on kyllä aika hakuammuntaa antaa toiselle kamera ja toivoa parasta – paras ottaa itse se kuva vaikka vähän enemmän säätämistä tarvitsisikin. 🙂

      Reply
  • Satu / Happytrails.fi
    13.9.2018 at 21:50

    Pakko kysyä, mihin sä piilotat sun puhelimen kuvissa? Siis jos käytät puhelimen appsia laukasimena? Mulla meinaa olla jokaisessa kuvassa puhelimen kulma jossain ja se rajoittaa käsien käyttöä kuvissa, kun äkkiä napin painalluksen jälkeen lasket puhelimen piiloon ja hep!

    Reply
    • Anna-Katri
      10.10.2018 at 11:11

      Puhelin on usein toisessa kädessä tai taskussa, mutta joskus tainnut olla myös bikineiden yläosaan survottuna 😀 Mulla on ainakin omissa laitteissani pieni viive siinä kun nappia painaa, joten ehtii puhelimen juuri sujauttaa piiloon?

      Reply
  • Susanna
    14.9.2018 at 15:24

    Hyvät vinkit. Minua ei haittaa jos matkakuvissa näkyy myös matkabloggaaja, tosin tykkään siitä että on sekä maisemakuvia muiden kuvien lisäksi eikä pelkästään selfieitä. Itse en oikeastaan ota paljoa kuvia muuta kun maisemakuvia, parempi kamerani hajosi ja aina tuulisella säällä en saa hyviä kuvia itsestäni kun hiukset lentää tuulen mukana 😀

    Reply
    • Anna-Katri
      10.10.2018 at 11:12

      Näin omasta mielestänikin. En tietenkään halua itse joka kuvassa paistatella, mutta jos postauksen 10 kuvan sarjassa olen itse 1-2 kuvassa, tulee juttuun aivan eri tarinaa kuin pelkillä maisemakuvilla. 🙂

      Reply
  • Anni | Rajatapaukset
    17.9.2018 at 17:44

    Jos ei tykkää jonkun naamasta niin voi varmaan mennä kattelemaan jotain ihan muita kuvia. Älytöntä että täytyy kritisoida tollasesta asiasta.
    Hyviä vinkkejä kyllä, mulla oli aikanaan muistikortti jonka avulla sai kameraan wifi yhteyden mutta sellaiset on nykyään painuneet unholaan, mikä on vähän harmi koska mun nykyisessä järkkärissä ei yhteyttä ole. Seuraavan kerran kun päivitän kalustoa niin täytyy kyllä korjata tilanne, helpottaa elämää myös kuvien siirtämisen kannalta kummasti.

    Reply
    • Anna-Katri
      10.10.2018 at 11:13

      No näitä kommentoijia löytyy joka lähtöön ja toisaalta onhan valokuvatkin vähän sellainen juttu, että toinen tykkää toisenlaisesta kuvasta. 🙂 Ja kantsii tosiaan tsekata uutta kameraa hankkiessa nämä wifi- sun muut yhteydet, varmasti toiminnot ja ominaisuudet kehittyy vuosi vuodelta!

      Reply
  • Valokuvausvinkit on aina kiinnostavia, kiitos näistä. Minusta kuvaan tulee mielenkiintoisuutta ja syvyyttä, jos kuvassa on ihminen, mutta ei se tietenkään ole välttämätöntä. Tykkään kyllä älyttömästi sun tyylistä – ei ärsytä yhtään, vaikka olisit joka kuvassa! Itse en ole vielä sillä asteella osaamisessa tai välineistössä, että osaisin sännätä täydellisin asetuksin viritetyn kameran eteen. Jatka samaan malliin!

    Reply
    • Anna-Katri
      10.10.2018 at 11:13

      Kiitos paljon, ihana kuulla Anita että kuvani miellyttävät silmää. 🙂 Ja tosiaan en sentään halua kaikissa blogipostaukseen laittamisssani kuvissa itse poseerata, vaan joukkoon kyllä mahtuu aina tukko kuvia ilman omaa pärstäänikin. 🙂

      Reply
  • Janni / Lentopelko
    19.9.2018 at 10:48

    Tässä on hyviä vinkkejä valokuvaamiseen ihan muutenkin! 🙂 Meiltä löytyy kyllä kaikenmaailman vempeleet valokuvaukseen liittyen, sillä mies kuvaa työkseen, mutta omalla kohdalla ongelmana on se, että en ole opetellut näitä käyttämään. Pitäisi ruveta paneutumaan kameroihin sekä niiden asetuksiin paremmin.

    Reply
    • Anna-Katri
      10.10.2018 at 11:14

      Nyt vaan kamera esille ja testailemaan, vaikka eipä sillä, olisi kyllä huojentavaa jos reissuissa mukana kulkisi ammattilainen, joka nappailisi myös näitä kuvia. 🙂

      Reply
  • Ne Tammelat
    20.9.2018 at 07:22

    Hyvä vinkki tuo wifi-ominaisuus (ja kaikki muutkin), eipä ole tullut testattua omalla Canonilla vielä sitä. Samsungin 360-kameralla räpsitään jo sujuvasti kauko-ohjauksen kanssa. Se hassu pallokamera on herättänyt kovasti ihmetystä ja kysymyksiä eri maissa 🙂

    Reply
    • Anna-Katri
      10.10.2018 at 11:15

      Nämä kameroiden ominaisuudet kyllä mahdollistavat nykypäivänä vaikka minkälaista valokuvaamista! Ja heh, voin vain kuvitella ihmisten ihmetyksen pallokamerasta kun jo pelkästään kameran edessä poseeraaminenkin saa ihmetystä aikaan. 🙂

      Reply
  • Stacy Siivonen
    20.9.2018 at 12:25

    Minulla on aika vähän kuvia minusta itsestäni, enkä ole tyytyväinen siihen, miltä näytän kuvissa tai muutenkaan. Minulle iskee jokin ihmeen härmäläisyys, että enhän minä ole laisinkaan tärkeä, ei ei ei.. Tämä kameraujous on kuitenkin asia, johon pitää saada muutos.
    Kannan mukana suurehkoa digipokkaria. Ehkä viidakko tuhoaa sen taas niin että olisi pakko ruveta keräämään säästöporsaaseen digijärkkäriä varten rahaa. .

    Reply
    • Anna-Katri
      10.10.2018 at 11:16

      Ehdottomasti kannustan voittamaan kameraujouden, ja itseasiassa nämä nykypäivän wifit ja appit mahdollistavat sen, että näkee itse itsensä kuvasta jo ennen kuin nappia painaakaan, ja tätä kautta varmasti itsevarmuuskin kasvaa kun pystyy opettelemaan ilman paineita poseeraamista.

      Reply
  • Travelloverin Annika
    21.9.2018 at 21:02

    Vielä jos sen wifiyhteyden, tai vissiin se bluetooth on, saisi ulottumaan vähän kauemmas! Kuinka paljon on joskus ärsyttänyt, kun tuntuu, että no nyt tulee hyvä – ja kas, yhteys katkeaa juuri sillä oikealla hetkellä, pari askelta liian aikaisin. Minulla on myös kokoelma varsinaisia selfieiden aateleita, sellaisia, joissa vaikka olen kipittämässä tai kiipeämässä juuri siihen oikeaan paikkaan, kun olen viritellyt kameran ottamaan vaikkapa sarjassa viisi kuvaa. Jonain itseironiahetkenä ehkä julkaisen niistä muutaman.

    Reply
    • Anna-Katri
      10.10.2018 at 11:17

      No joo kieltämättä se välillä ei kovin kauas yllä, ja joskus taas saattaa vahingossa koko yhteys katketa kesken kuvauksen. Siinä sitä pitää sitten kipittää kameran luo ja takaisin kuvauspaikalle. 🙂

      Reply
  • Periaatteen Nainen
    22.9.2018 at 11:09

    Olen rakastanut todella kovasti tuota Olympuksen MD-kameran wifiä, jonka avulla kameralla voi ottaa kauko-ohjattuja kuvia <3 Tosin kesti aikansa, ennen kuin tajusin siirtyä siinä käyttämään samalla ajastinta, etten heilu joka kuvassa kännykkä kädessä.

    Reply
    • Anna-Katri
      10.10.2018 at 11:18

      Joo nämä wifi-yhteydet on kyllä erinomainen keksintö matkakuviin varsinkin yksin reissatessa!

      Reply

Leave a Reply