Menu
Kypros

Vuokra-autolla Kyproksella

Kypros Kypros

Kyproksen saari on kompaktin kokoinen lomakohde, jossa päivän aikana voi helposti siirtyä saaren toiselta rannalta aivan toiselle puolelle saarta. Jos Kyproksella haluaa liikkua paikasta toiseen ja nähdä näin enemmän sitä kaikkea, mitä saarella on annettavaa, suosittelen ehdottomasti vuokraamaan auton. Olin syyskuussa 2015 viikon Kyproksella ja koko tämän reissun ajan käytössäni oli vuokra-auto, ja en kyllä olisi voinut olla tyytyväinen ratkaisuuni. Tässä muutamia havaintojani auton vuokraamisesta ja autoilusta Kyproksella:

KyprosKyprosVuokrausfirman ja auton valinta

Selvitin autonvuokrausta jo koti-Suomesta käsin ja havaitsin heti alkuun, että jos auton vuokraa Kreikan puoleiselta Kyprokselta, ei varsinkaan kansainvälisten vuokrausfirmojen autoilla saanut ajaa pohjois-Kyproksella, ja samat käytännöt vaikuttivat olevan myös pohjoisosista autoa vuokrattaessa. Kuitenkin onnistuin paikallistamaan kyproslaisen vuokrafirman Cyprus Car Rentalin, jonka sivuilta lähettämäni yhteydenoton perusteella sain vastauksen, että heidän autoillaan voi ajaa myös pohjoisosiin. Tällöin kuitenkin tarvitsen erillisen vakuutuksen rajalta (tästä lisää alempana). Cyprus Car Rental oli myös edullisin viikon ajalle, ja B-luokan auto kustansi noin 160 euroa viikolta.

Autoksi en suosittele ihan pienimoottorisinta menopeliä, sillä varsinkin ylös-alas sahaavilla vuoristoteillä tehokkaammasta menopelistä on apua. Vaikka oma vuokra-autoni ei mikään sporttimersu ollutkaana, toimi se moitteettomasti jokaisella reittipätkällä ja pienestä koostaan johtuen se oli kätevä saada mahtumaan pienten kylien kapeille teille ja parkkiin lähes minne vain.

Kypros KyprosReitin suunnittelu

Aloitin jo hyvissä ajoin ennen matkaa matkareitin suunnittelun, sillä halusin saada viikon matkaan mahtumaan kaikki tärkeimmät kohteet. Ilokseni huomasin Google mapsin avulla, että välimatkat Kyproksella ovat lyhyitä ja näin ollen muutaman tunnin aikana pääsee jo hyvin vaihtamaan maisemia. Oma reittimme alkoi Pafoksen lentokentältä kohti Kissonergan kylää, sieltä eteenpäin Troodos-vuorten maisemiin ja edelleen Nikosiaan. Nikosiasta matka jatkui Turkin puoleiselle Kyprokselle Kyreniaan, ja takaisin päin tultiin Limassolin kautta ennen paluulentoa edeltänyttä yötä Kissonergassa. Moottoriteitä pitkin pääsi etenemään varsin rivakasti, mutta vuoristo-osuuksilla Troodos-vuorilla kului matkaan paljon enemmän aikaa mitä google kertoi etukäteen. Toisaalta Troodos-vuorien alueelle kannattaa varata ekstra-aikaa jo siitäkin syystä, että vastaan tulee upeita maisemia ja viihtyisiä pikkukyliä näköalaravintoloineen, joihin kannattaa pysähdellä.

Suosittelen varaamaan mukaan Kyproksen ajantasaisilla kartoilla varustetun navigaattorin. Huomasin nimittäin, että pelkkien tiekylttien ja teiden nimien perusteella suunnistaminen oli hankalaa, jos ei lähes mahdotonta, sillä viittoja ei välttämättä ollut ollenkaan. Olin varannut etukäteen vuokrafirmasta navigaattorin, mutta jostakin syystä heillä ei sellaista ollutkaan tarjolla. Vuokrafirman poika opasti kuitenkin minua hankkimaan puhelimeeni paikallisen sim-kortin, jonka avulla pystyin käyttämään esim. Google mapsin navigointiohjelmaa. Sim-kortti kustansi 20 euroa, kun navigaattori olisi ollut koko matkalta noin 30 euroa. Puhelimen navigaattoria käytettäessä kannattaa kuitenkin huomioida, että rajaa ylittäessä kuuluvuudet lakkaavat. Onneksi sentään puhelimen GPS toimi ilman liittymääkin, jolloin omaa sijaintiaan pystyi seuraamaan etukäteen merkitsemältään reitiltä.

KyprosKyprosAjaminen ja liikenne

Kyproksella on vasemmanpuoleinen liikenne, mitä jännitin etukäteen ehkä eniten koko matkassa. Suomessa en ole autoillut käytännössä ollenkaan viimeisen 4 vuoden aikana, mutta ehkä juuri tästä syystä totuin vääränpuoleiseen liikenteeseen nopeasti. Huomasin, että eniten huomiota kannattaa kiinnittää risteysalueisiin, jotta muistaa ryhmittyä oikealle puolelle tietä, ja tässä hyvä apumuistuttaja oli pelkääjän paikalla istunut isäni – kannattaakin värvätä etupenkille ensimmäisien päivien ajaksi joku, joka voi seurata liikennettä apunasi.

Nopeusrajoitukset Kyproksella olivat suhteellisen alhaisia (taajamissa 30-50 km/h, isommilla teillä 70 km/h ja mootoriteillä 100 km/h). Tästä huolimatta paikallisten ajonopeudet olivat paljon suuremmat, ja vaikka loppumatkaa kohden rohkeammin ajelinkin, siitä huolimatta varsinkin kapeilla pikkuteillä näytti joukosta löytyvän vieläkin rohkeampia kuskeja ohituksista päätellen. Kaiken kaikkiaan kyproslaiset ajoivat kuitenkin varsin mallikkaasti, eikä ainakaan omalle kohdalleni sattunut yhtään läheltä piti -tilannetta. Meno vaikutti myös paljon selkeämmältä edellisen Balkanin matkallani kokemani jälkeen. Kaksi- tai jopa kolmekaistaisia liikenneympyröitä oli aika paljon niin kylissä kuin isommissakin kaupungeissa, mutta niissä noudatettiin säntillisesti ajosääntöjä (toisin kuin esim. Balkanilla). Kylissä ja vuoristoteillä kannattaa huomioida, että tiet ovat yllättävän kapeita, ja paikoitellen vain yksi auto mahtuu niistä kulkemaan. Vuoristoteillä ei välttämättä kaikkialla myöskään ole EU-standardien mukaisia turva-aitoja, vaan reunamalta voi olla useiden metrien pudotus alaspäin. Paikalliset eivät kuitenkaan näitä turhaan jännitä.

Kypros Kypros

Rajanylitys autolla

Etälä- ja pohjois-Kyproksen välillä on kolme rajanylityspaikkaa autoilijoille. Ne ovat Ayios Demotios Nikosiassa, Pergamos (Pyla) Larnakassa ja Vvisoules Strovilia Famagustassa. Kannattaa huomioida, että muitakin rajanylityspaikkoja on, mutta nämä ovat niitä, joista vuokra-autolla pääsee yli. Ylitin itse rajan Nikosiassa ja rajamuodollisuudet hoituivat ilman suurempia jonoja.

Kun vuokra-auto on vuokrattu Kreikan puoleiselta Kyprokselta (ja päinvastoin), tulee rajalta ostaa erillinen uusi ajoneuvovakuutus. Rajanylityksen jälkeen vuokrafirman vakuutus ei nimittäin enää ole voimassa, mutta rajalta voi ostaa uuden vakuutuksen, joka kattaa toisella puolella rajaa mahdollisesti sattuvat tilanteet. Kannattaa kuitenkin tarkistuttaa vielä omalta vuokrafirmalta, että rajan toiselle puolelle meno on todellakin sallittua ja millaiset korvauskäytännöt vuokrausfirmalla on onnettomuustilanteissa. Yleisesti rajalta ostettu vakuutus kattaa omasta tai toisen syystä aiheutuvat vahingot vastapuolen autolle ja henkilöille sekä itsellesi, mutta vuokra-autosi kokemia vahinkoja se ei korvaa. Näin ollen riippuen vuokrafirmasi käytännöistä, olet osittain omalla vastuullasi rajan yli mentyäsi.

Rajalla vakuutus myydään erillisessä kojussa rajojen välisellä alueella. Voimassa oleva vakuutus tarkistetaan rajalla.  Etelästä pohjoiseen mentäsessä vakuutus oli 20 euroa 3 päivälle, lisäkuskista olisi tullut 5 euroa ekstraa.

About Author

Seikkailumatkailija ja palkittu matkailuvaikuttaja. Suomen ensimmäinen kaikissa maailman maissa käynyt nainen. Käytynä 197/197 maata ja kaikki maanosat.

1 Comment

    Leave a Reply