Menu
Matkahetkiä

Joulujuhlat maailmalla

Viimeiset useammat vuodet olen juhlinut joulua maailmalla, lähinnä siitä syystä, että pitkät joululomat ovat aina hyvä syy matkata pidemmälle reissulle jonnekin kaukaiseen paikkaan. Ja samalla toki reissu on myös hyvä syy paeta jouluhössötystä, varsinkin kun näin aikuisiällä se perinteinen suomalainen joulu ei ole enää niin houkutellut. Omaksi joulutraditioksi onkin tainnut muodostua jouluseikkailut maailmalla – tässäpä siis joulutunnelmia eri kolkista maailmaa:

Karibia, Saint Maarten

Karibian risteilyllä heräsin jouluaattoaamuna Saint Maartenin paratiisisaaren satamasta. Päivän ohjelmassa oli itselläni vain suunnata rannalle löhöilemään ja maisemia ihailemaan. Saaren pääraitilla oli kyllä joulukoristetta jos toista viritettynä, mutta kieltämättä bikineissä rannalla loikoillessa ja turkoosia merimaisemaa ihaillessa joulutunnelma ei ollut ensimmäisenä mielessä. Illallisella laivan ravintolassa minut istutettiin pöytään toisen soolomatkailijan kanssa, lähemmäs 90-kymppisen maailmaa nähneen leskiherran sekä kolmihenkisen perheen seuraan. Siinä viiden ruokalajin illallista maistellessa jokainen kertoili itsestään ja elämästään, sekä siitä, miksi oli päätynytkään jouluna tänne puolelle maailmaa risteilylle.

Intia, Jaipur

Jaipurissa olin viettänyt koko päivän retkellä upealla Amber Fortin linnoituksella sekä sen jälkeen muissa pienemmissä nähtävyyksissä kierrellen, joten auringon laskiessa hotellille päästessäni olin aivan puhki. Minua ei myöskään kiinnostanut lähteä vaeltelemaan pimentyville Jaipurin kaduille yksin illallispaikkaa etsimään, niinpä päädyin tilaamaan huonepalvelusta oikein loisteliaan jouludinnerin huoneeseeni – kasviskevätrullia, ranskalaisia ja kokista sekä jälkkäriksi ison lautasellisen hedelmäsalaattia ja jätskiä. Niitä sitten mässäilin sängylläni ja katselin joululeffa Holidaytä.

Nicaragua, Granada

Granadaan saavuin reissuryhmämme kanssa iltapäivällä ja pienen supermarket-visiitin jälkeen intouduimme järjestämään pool partyt jouluisine punaisine drinkkeineen. Illan pimentyessä kokoonnuimme isolla porukalla majapaikan pihan pitkän pöydän ääreen jouludinnerille ja ohjelmassa oli myös secret santa – eli jokainen oli etukäteen saanut summassa jonkun reissuryhmäläisemme nimen, jolle tuli ostaa pieni joululahja. Availimme joululahjoja vuorotellen ja omasta paketistani paljastui Nicaraguan tekstillä varustettu toppi. Illallisen jälkeen suuntasimme juhlimaan paikalliseen salsapaikkaan ja joulujuhlien jatkot jatkuivat myöhään aamuyöhön majapaikan uima-altaalla.

Gambia, Banjul

Gambian, Senegalin ja Guinea-Bissaun matka taisi sattua sittenkin juuri ennen joulua nyt kun oikein muistan, nimittäin tuona vuonna halusin viettää edes muutamat joulun välipäivät läheisteni parissa, sillä seuraavana vuonna olin suuntaamassa pidemmälle reissulle maailmanympärimatkalle. Gambiassa joulu näkyi satunnaisia joulukoristeina majapaikassa, mutta muuten reissussa sai kyllä välttyä jouluhössötykseltä.

Argentiina, Salta

Yksi parhaimpia jouluja reissuilla ollessa on ehdottomasti ollut jouluaatto Saltalla Argentiinassa. Päivällä pääsin haaveilemalleni ratsastusretkelle argentiinalaisten cowboyden johdattamana ja retken jälkeen hepat kaarrettiin parkkiin perinteisen ranchin pihaan. Siellä pöytään katettiin toinen toistan herkullisempia argentiinalaisia perinneherkkuja ja jouluruokia sekä argentiinalainen punaviini virtasi. Joululaulut soivat hiljaa taustalla ja istuimme pöydän ääressä useamman tunnin herkutellen ja joulua fiilistellen.

Marokko, Marrakech

Marrakechissä jouluaattona taisin tehdä retken Atlas-vuoristoon, joka ei ehkä ollut aivan sellainen kuin olin kuvitellut. Takaisin Marrakechiin päästessä edessä oli vielä majapaikan vaihto soukin kapeilla kujilla sukkuloiden, ennen kuin vihdoin pääsin suuntaamaan illalliselle. Illallispaikka löytyi soukin ja Djemaa el-Fna aukion kulmilta, jonkin rakennuksen kattoterassilta. Ruoka ei ollut kovin kummoista, mutta sen sijaan ylhäältä terassilta kaupungin vilinää oli mukava katsella minttuteetä siemaillen. Illalla takaisin majapaikkaan mennessäni huomasin majapaikan terassilta upean tähtitaivaan. Marrakechissä joulu ei kyllä näyttäytynyt mitenkään, ja tuona jouluna en sitä kyllä kaivannutkaan.

Panama, Bocas del Toro

Vuosi sitten juhlistin joulua Panaman Bocas del Torossa. Majoituin siellä useammat päivät putiikkihostellissa pienellä trooppisella saarella, ja jouluaaton ohjelmassa majapaikassa oli yhteisödinneri, eli kaikki paikassa majoittuneet illallistivat yhdessä. Mitä pidemmälle ilta kului ja illallisruuat siirrettiin syrjään, sitä enemmän ihmiset alkoivat minglaamaan ympäriinsä. Jossakin vaiheessa löysin itseni vetämässä lattaritansseja ympäri joulukuusen, jota koristivat panamalaiset vihreät ja punaiset oluttölkit.

Tänä vuonna joulua juhlistan taas eri maisemissa – siitä lisää seuraavassa postauksessa joulun jälkeen. Nyt toivotan kaikille lukijoilleni oikein rentouttavaa ja matkahaaveiden täytteistä joulua, missäpäin maailmaa sitä vietättekään!

About Author

Seikkailumatkailija ja palkittu matkailuvaikuttaja. Tavoitteena olla Suomen ensimmäinen kaikissa maailman maissa käynyt nainen. Käytynä 186/197 maata ja kaikki maanosat.

4 Comments

 • Susanna
  24.12.2019 at 18:09

  Hyvää matkajoulua

  Reply
  • Anna-Katri
   30.12.2019 at 11:25

   Kiitos samoin sinulle hyvää tulevaa vuotta ja vuosikymmentä!

   Reply
 • Mausonya
  28.12.2019 at 14:26

  Ihana tämä joulukalenteri! Mielenkiintoisia tarinoita ja kohtaamisia ympäri maailmaa ☺️ Hyvää uutta vuotta 2020! ♥️

  Reply
  • Anna-Katri
   30.12.2019 at 11:25

   Kiitos, mukava kuulla! Samoin sinulle hyvää tulevaa vuotta ja vuosikymmentä! 🙂

   Reply

Leave a Reply