Menu
Suomi

Vaellusretki Porkkalanniemellä – Metsän tunnelmaa ja merimaisemia

Matka toteutettu yhteistyössä: Taiga Times

Yhtenä kesäisenä aamuna hyppäsin koirani Saskian kanssa auton kyytiin jännittyneinä. Edessä olisi päivän mittainen vaellusretki Porkkalanniemen virkistysalueella teltta- ja vaellusretkiä Helsingistä järjestävän Taiga Timesin opastamana. Alkuperäinen suunnitelma meillä oli Veera Biancan kanssa lähteä yön yli kestävälle telttaretkelle oppimaan telttailun saloja ja erätaitoja luonnosta nauttimisen rinnalla, mutta tällä kertaa aikataulusyistä päädyimme lyhyempään päiväretkeen.

Porkkalanniemen ulkoilumaastoista en ollut aiemmin kuullutkaan, mutta ajomatkan aikana sain kuulla Taiga Times takana olevalta pariskunnalta, jotka siis myös toimivat retkien oppaina, kokkeina ja kuskeina, että Porkkalanniemen virkistysalue on täydellinen päiväretkikohde pääkaupunkiseudulta vain vajaan tunnin ajomatkan päässä. Alueelta löytyy useampia eri mittaisia vaelluspolkuja ja niin päiväretkeilijöille kuin yli yön telttailijoille tauko- ja tulentekopaikkoja vessoja unohtamatta.

Jos retkeily opastetusti kiinnostaa, niin kannattaa kurkata Taiga Timesin retkitarjonta. Voit tutustua päiväretkiin täältä ja yli yön seikkailuihin täältä. Ennen 8.8.2020 varatuista retkistä saat nyt 20 % alennuksen koodilla ANNA-KATRI20 (pois lukien 5 päivän vaellus). Retken ajankohta voi olla toki tuon 8.8. jälkeen.

Porkkalanniemellä auto jätettiin parkkiin ja suuntasimme mäntymetsien reunustamalle vaelluspolulle. Oppaamme kertoivat faktatietoja alueen kasvillisuudesta ja eläimistöstä välillä poimien meille retkeilijöille niin mustikoita, mansikoita tai vadelmia ja näyttäen puolukan tai katajan kypsyviä marjoja. Alue on kuulema lintubongareiden paratiisi aina lintujen muuttoaikoina, lisäksi onnekas metsänkävijä saattaa bongata puiden takaa kauriita tai peuroja. Oppaat kertoilivat myös metsästä löytyvistä historiallisista kiviröykkiöistä ja alueen entisajoista kiinnostavia tarinoita, ja totesinkin ääneen, että muistissani oli hävettävän vähän Suomen historiaa. Selkeästi pitäisi matkailla enemmän Suomessa, jotta historian tunneilla opitut asiat palautuisivat paremmin mieleen!

Olimme kävelleet metsässä pienen tovin, kun saavuimme korkealle kallionharjanteelle. Toiseen suuntaan katsoessa vastassa oli naavan peittäviä havupuita ja toiseen suuntaan avautui aavat merimaisemat. Aallot kohkasivat rantakiviin, tuuli pyöritti hiuksia villisti. Hetken aikaa merelle katsoessani tuntui siltä kuin olisin matkalla, seikkailussa jossakin, jossa paikalla ei niin ole väliä, vaan sillä tunteella, minkä luonnossa olo sisällä aiheuttaa. Rauhallisuutta, rauhoittumista. Sitä tunnetta, että juuri tässä on nyt hyvä olla. Ei ole kiire minnekään.

Takaisinpäin kävellessä oppaat bongasivat metsän siimeksestä peuran, joka jäi hölmistyneenä tuijottelemaan meitä toviksi. Metsän taikaa parhaimmillaan!

Kävelyretken jälkeen istahdimme tummanpuhuvan kodan puisille penkeille odottelemaan lounaan valmistumista. Jo hetki raittiissa ulkoilmassa reippaillessa oli kummasti saanut nälän pintaan ja innolla odotimme mitä Taiga Times loihtisi pöytään. Loimulohi ja pannukahvi lämpenivät nuotiolla sillä aikaa kun perunasalaatti valmistui edessämme. Samalla pariskunta kertoili meille kuinka haluavat valmistaa myös useamman päivän vaelluksille aina ravinteikasta ja mahdollisuuksien mukaan myös paikallista retkiruokaa. Aamiaisella tarjoiltavaan superfood-puuroon mustikat saattavat myös löytyä käteväsi lähimetsästä.

Tällaisia meidän kokemia päiväretkiä Taiga Times järjestää eri lähikohteisiin eri teemoilla – retkillä voi päästä opettelemaan esimerkiksi niin sienestämistä ja marjastusta kuin vaikkapa kokemaan savusaunan taian tai lumikenkäilyn hauskuuden. Yli yön telttaretkiä järjestetään niin yhden, kahden kuin viidenkin yön mittaisina, joista ensimmäinen soveltuu parhaiten aloittelijoille telttailutaitoja kartuttamaan, kun taas viiden yön vaellus sopii jo seikkailukokemusta enemmän omaaville. Täydellisiä paketteja vaikkapa lahjaksi itselle tai ystävälle/puolisolle yhdessä koettavaksi!

Vaikka olen Afrikassa telttaillut useampaan otteeseen keskellä erämaata ja luonnonpuistoja, on itselleni kynnys telttailuun Suomessa, varsinkin omatoimisesti, ollut korkea. Jotenkin olen mieltänyt telttailun Suomessa todellisten erämiesten ja -naisten puuhaksi, johon tulisi olla ties mitä varusteita mukana. Näin ollen oli helpottavaa huomata, että Suomi-vaelluksiin ja telttaleirielämään opettelun ja totuttelun voi aloittaa myös helpoimman kaavan kautta Taiga Timesin kanssa, sillä he käytännössä huolehtivat osallistujien puolesta kaikista varusteista, ruuista ja muista käytännönasioista. Osallistujalle jää lähinnä omasta pukeutumisesta ja pienistä välisnäckeistä huolehtiminen, joten kynnys metsälle lähtöön on huomattavasti matalampi kuin omatoimisessa retkeilyssä.

Jos retkeily opastetusti kiinnostaa, niin kannattaa kurkata Taiga Timesin retkitarjonta. Voit tutustua päiväretkiin täältä ja yli yön seikkailuihin täältä. Ennen 8.8.2020 varatuista retkistä saat nyt 20 % alennuksen koodilla ANNA-KATRI20 (pois lukien 5 päivän vaellus). Retken ajankohta voi olla toki tuon 8.8. jälkeen.

About Author

Seikkailumatkailija ja palkittu matkailuvaikuttaja. Suomen ensimmäinen kaikissa maailman maissa käynyt nainen. Käytynä 197/197 maata ja kaikki maanosat.

4 Comments

 • Me emme ole käyneet Porkkalanniemessä, vaikka Suomenkin luonnossa liikumme erittäin paljon. On kuitenkin helppo uskoa, että paikka on erittäin viehättävä, onhan se ollut ehdolla kansallispuistoksi useampaan kertaan ja aivan loppumetreille saakka. Täytyy pitää Porkkalanniemi mielessä syksyn matkoja suunnitellessa.

  Reply
  • Anna-Katri
   3.8.2020 at 13:10

   Kannattaa kyllä pitää mielessä tulevia retkiä varten, ihastuttava paikka niin lähellä Helsinkiä. 🙂 Ja ehkäpä vielä joku päivä saa kansallispuiston statuksen. 🙂

   Reply
 • Emppa
  4.8.2020 at 20:12

  Kuulostipa tosi kivalta kokemukselta! Onko Porkkalanniemen maisemissa paljon hyttysiä ja paarmoja vai onko metsä sen verran avaraa/tuulista, että pistävien/purevien hyönteisten aiheuttama riesa on vähäisempi verrattuna sisämaan metsiin?

  Reply
  • Anna-Katri
   5.8.2020 at 18:17

   Ei ainakaan tuolloin ollut yhtään kun olin siellä. Kalliolla ainakin tuuli mereltä, joten ehkäpä se hieman vaikuttaa. 🙂

   Reply

Leave a Reply