Menu
Matkainspiraatio

Risteily Välimerellä – näin saat lomasta enemmän irti

Yhteistyössä: Celebrity Cruises & Risteilykeskus

Miltä kuulostaisi kokea yhdellä kertaa useita upeita matkakohteita esimerkiksi Espanjassa, Italiassa ja Ranskassa? Entä jos siihen yhdistäisi vielä muutaman erikoisemman saarivierailun ja lisäisi päälle modernia luksusta henkivän majoituksen? Unohtamatta tietenkään matkustusmukavuutta ja viiden tähden palvelua. Juuri kaikkea tätä oli risteily Välimerellä. Tai korjaan, oli se oikeastaan vielä vähän enemmänkin. Kokosin tähän matkan parhaita paloja sekä vinkit Välimeren risteilylle:

IMG_6907_celebrity cruisesIMG_8158_celebrity cruisesIMG_6936_celebrity cruisesIMG_8071_celebrity cruisesIMG_8080_celebrity cruises

Kuinka valita itselle sopiva risteilijä?

Olin aiemmalle Karibian risteilylleni valinnut Celebrity Cruises -laivayhtiön puhtaasti siitä syystä, että laivojen sisätilat näyttivät modernin tyylikkäiltä ja yhtiöllä oli tarjolla lukuisia erilaisia reittivaihtoehtoja. Tuolla risteilyllä Celebrity Cruises kumosikin kaikki ennakko-oletukseni risteilyistä ja yllätyin siitä, kuinka hyvin viihdyin huipputason hotellia muistuttavalla Eclipse-laivalla. Välimeren aalloille valintani oli myös samaan Solstice-laivaluokkaan kuuluva Equinox-laiva, sillä olin aiemmalla risteilylläni ihastunut näihin putiikkihotellimaisen tyylikkäisiin laivoihin, jotka henkivät niin sisustukseltaan kuin tunnelmaltaan modernia luksusta.

Mielestäni Celebrity Cruisesin risteilijät sopivat kaikille niille matkailijoille, jotka haluavat matkalleen pientä ekstraa tyylikkyyden muodossa, mutta eivät silti halua tuhlata kaikkia matkarahojaan ökyilyyn. Lisäksi huomionarvoista Solstice-aluksilla on niiden rauhallisuus: poissa ovat pallomeret ja vesiliukumäet, ja tilalla on aikuiseen makuun suunniteltuja rentoutumis- ja viihdepaikkoja. Celebrity Cruises tarjoaakin lomalle tyylikkään ja rennon ilmapiirin vailla pitkästymisen vaaraa.

Vinkki: Vertaile eri risteily-yhtiöiden laivoja ja kiinnitä huomiota niiden suunnitteluun. Ensinnäkin kannattaa valita risteilijä, joka miellyttää omaa silmää, mutta myös muistaa tarkistaa laivalta löytyvät aktiviteettimahdollisuudet. Mieti, mitä asioita arvostat lomallasi eniten, ja valitse laiva sen mukaan. Häämatkalla oleva pariskunta, sinkkumatkailija, kaveriporukka ja lapsiperhe saattavat haluta matkaltaan hyvin erilaista matkustusmukavuutta.

IMG_8066_celebrity cruisesIMG_8135_celebrity cruisesIMG_6818_celebrity cruisesIMG_8089_celebrity cruises IMG_6695_celebrity cruises

Mistä risteily kannattaa varata?

Karibialle suunnatessani varasin koko risteilyn omatoimisesti Celebrity Cruisesin sivuilta. Välimeren risteilyn varaaminen hoitui taas kätevästi suomalaisen Risteilykeskuksen kautta. Näin jälkikäteen sanoisin varaamisen matkatoimiston kautta olleen aavistuksen helpompaa oikeastaan siitä syystä, että matkatoimisto teki hinta- ja hyttivertailun puolestani ja osasi ehdottaa minulle parhaiten sopivaa pakettia. Aiemmin omatoimisesti varaillessani tuskailin hyttiluokkien sekä ruoka- ja juomapakettien vertailun kanssa, mutta nyt sain selkeän pakettiehdotuksen, ja lisäksi pystyin kyselemään lisätietoja puhelimitse ihan suomenkielellä. Risteilykeskus tarjoaa myös muista matkatoimistoista poiketen hintatakuun, eli heidän kautta varatessa risteilyn saa aina edullisimpaan mahdolliseen hintaan.

Vinkki: Tee laivayhtiöiden vertailu itse, mutta hoida varaukset vastuullisen matkatoimiston kautta. Näin säästät aikaa ja vaivaa (sekä mahdollisesti myös rahaa), kun matkatoimisto hoitaa selvittelytyön puolestasi. Sen sijaan lennot voi hyvin ostaa itse ja varsinkin Euroopan lähtösatamiin lentoja löytyy usein runsaasti eri hintaluokista. 

Millainen reittiohjelma kannattaa valita?

Välimeren henkeäsalpaavan kaunis luonto, kiinnostavat kaupunkikohteet, upeat uimarannat ja historiallisten nähtävyyksien tarjonta tuovat haasteita reittivalintaan, kun mitenkään yhteen ja samaan risteilyyn ei voi kaikkea mahduttaa. Itse pähkäilin monta päivää, minkä reitin haluaisinkaan valita. Lopulta päädyin valitsemaan 10 päivän Läntisen Välimeren risteilyn oikeastaan vain siitä syystä, että matkareitin varrella oli eniten itseäni kiinnostavia uusia kohteita varsinkin Italian rannikolla. Mutta aivan yhtä hyvin olisin voinut lähteä niin Kreikan ja Turkin tai vaikkapa Balkaninkin kierrokselle. Matkalla ollessa 10 päivää tuntui aivan liian lyhyeltä ajalta, ja olisinkin helposti voinut jatkaa putkeen seuraavalle risteilylle. Huomasin myös kaipaavani enemmän meripäiviä, sillä hektisten retkipäivien vastapainoksi olisi ollut ihana viettää enemmänkin aikaa laivalla rentoutuen ja sen tarjonnasta nauttien.

Oma risteilyni lähti ja päättyi Barcelonasta. Matkakohteita olivat Mallorca, Malta, Sisilia, Napoli, Rooma, Korsika sekä Livorno (Firenze ja Pisa). Risteilyllä oli yhteensä kaksi meripäivää.

Vinkki: Ennen risteilyreittien tarkempaa vertailua, mieti missä kohteissa haluaisit ehdottomasti käydä ja priorisoi niitä valinnassasi. Näiden kohteiden lisäksi matkareitillesi tulee todennäköisesti joitakin kohteita, joissa et olisi koskaan ajatellutkaan käyväsi. Risteily tarjoaakin varsin hyvän mahdollisuuden päästä näkemään erilaisia matkakohteita, ja yhden päivän aikana saada esimakua siitä, kannattaako kyseiseen kohteeseen palata joskus myöhemmin uudestaan. Risteilyä varatessa kannattaa kiinnittää huomiota myös meripäiviin, sillä todennäköisesti muutamien retkipäivien jälkeen alat kaipaamaan rentoutumista laivalla. Viikon risteily on mielestäni aivan ehdoton minimi, ja kahden viikon risteilyyn saa jo hyvin mahdutettua niin kohteita kuin meripäiviäkin.

IMG_8051_korsikaIMG_8178_korsikaIMG_8208_korsikaIMG_8163_celebrity cruisesIMG_8112_celebrity cruises

Mitä eri hyttiluokat tarkoittavat?

Karibialla risteilin ikkunattomassa sisähytissä, mutta Välimerelle suunnatessani halusin ehdottomasti parvekkeellisen hytin. Omalta parvekkeelta maisemia pystyi ihastelemaan aamulla heti herätessä, mikä osoittautuikin aivan mahtavaksi tavaksi aloittaa päivä. Lisäksi retkipäivän jälkeen hytin parvekkeelle saattoi siirtyä levähtämään omaan rauhaan, mutta silti saada vielä viimeinen vilkaisu taakse jäävään matkakohteeseen. Oma hyttini sijaitsi kuudennessa kerroksessa, jossa kaikista parvekkeellisista hyteistä oli merinäköala, tosin joidenkin parvekkeiden kohdalla olevat pelastusveneet hieman blokkasivat maisemia. Celebrity Equinoxilla Inside-hytit ovat edullisimpia vaihtoehtoja, ikkunallisen Ocean View -hytin ja parvekkeellisen Veranda-hyttiluokan välillä hintaeroa ei sen sijaan ole huomattavasti. Concierge Class ja AquaClass ovat samanlaisia kuin Veranda-hytit, mutta varustettu ekstrapalveluilla. Hulppein hyttiluokka on Suite, josta löytyy kuusi erilaista vaihtoehtoa.

Vinkki: Suosittelen ehdottomasti parvekkeellista hyttiä, niin saat risteilystäsi enemmän irti. Mitä ylempää laivasta varaat hytin, sitä upeammat maisemat parvekkeeltasi avautuu. 

Millainen ruoka-/juomapaketti tulisi varata?

Celebrity Cruisesin laivoilla kaikkiin risteilyihin sisältyy all inclusive -ruokapaketti, joka mahdollistaa ruokailun aamusta iltaan laivan Ocean View Cafen monipuolisissa buffet-pöydissä sekä illallisen fiinimmässä pääravintolassa, jossa vaihtuvasta menusta pystyy valitsemaan itselleen kolmen ruokalajin illallisen. Lisäksi laivalta löytyy lukuisia muita huipputason ravintoloita, joissa ruokailusta veloitetaan erikseen ellei ne sisälly hyttiluokan hintaan (kuten Concierge Class, AquaClass ja Suite -hyttiluokissa voi olla). Molemmilla risteilyilläni huomasin viihtyväni parhaiten Ocean View Cafessa sen rennon tunnelman vuoksi, mutta muutamina iltoina oli kiva käydä ruokailemassa tyylikkäämmin niin pääravintolassa kuin fine dining -tyyppisissä erikoisravintoissa (Muranossa eteen kannettiin jopa 9 ruokalajin illallinen viineineen matkaystäväni syntymäpäivän kunniaksi!).

Ensimmäiselle risteilylleni en juomapakettia valinnut, koska juomapakettien hinnat meni hyttien mukaan ja yksin matkalla ollessani olisin siis maksanut juomat kahden henkilön edestä. Silloin minulle riitti hyvin ilmaiseksi tarjolla olevat perusjuomat ja silloin tällöin ostin muuta juotavaa. Sen sijaan nyt Välimeren risteilylle matkapakettiin sisällytettiin Classic-juomapaketti, mikä osoittautui varsin käteväksi niin pitkiä illallisia kuin allaspäiviä varten.

Vinkki: Ylemmän tasoisiin hyttiluokkiin saattaa sisältyä juomapaketti kaupan päälle, joten hintavertailu kannattaa. Lisäksi esimerkiksi Risteilykeskuksella on välillä kampanjoita, joissa juomapaketin saa samaan hintaan risteilyn kanssa.  

IMG_8036_celebrity cruises IMG_7718_celebrity cruises IMG_6985_celebrity cruisesIMG_8159_celebrity cruisesIMG_6860_celebrity cruises

Mitä kaikki maksaa?

Risteilyjen hinnat menevät hyttiluokittain, eli maksat hytistä tietyn hinnan yöpyi siellä sitten yksi tai jopa kolme matkustajaa. Onneksi Celebrity on viime vuosina lisännyt hyttitarjontaa myös yksinmatkaileville. Välimeren risteilyjen hinnat liikkuvat halvimmillaan noin 600 eurossa per henkilö, keskihinta taitaa kuitenkin olla noin 800 – 1000 euron luokkaa riippuen matkan kestosta. Risteilyn lisäksi matkalle tulee hintaa lennoista, jotka onneksi Euroopan kohteisiin ovat usein varsin edullisia. Laivalla rahaa ei oikeastaan kulu mihinkään, ellei sitten innostu shoppailemaan, käymään erikoishoidoissa tai illallistamaan erikoisravintoloissa. Kaikki maksetaan laivalla hyttikortilla, joten laivalla ei tarvitse käteistä tai luottokortteja käyttöön. Maissa sitten toki kuluu rahaa sen mukaan, mitä haluaa tehdä.

Vinkki: Vaikka usein päteekin periaate, että mitä aiemmin matkan varaa, sitä edullisempi hinta on, kannattaa myös kytätä viimehetken tarjouksia. Niin Risteilykeskuksella kuin Celebritylläkin näyttää olevan hajapaikkoja myynnissä esimerkiksi tämän kesän Välimeren risteilyille. Hinnat voivat matkapäivän lähestyessä pudota hyvinkin edullisiksi, ja saatat napata parvekkeellisen hytin samaan hintaan kuin mitä olisit maksanut edullisimmasta ikkunattomasta hytistä. Toisaalta, jos tiedät mille risteilylle ehdottomasti haluat, ei varausta kannata jättää viime tippaan, sillä Välimeren risteilyt ovat hyvin suosittuja ja näin ollen nopeasti täyteen bookattuja.

Mitä laivalla voi tehdä vai käykö aika pitkäksi?

Celebrity Cruisesilla ohjelmaa ja aktiviteetteja on tarjolla niin valtavasti, että yllättäen tunnit tuntuvat loppuvan kesken. Tai ainakin meistä matkaystäväni kanssa tuntui siltä, kun laivalla olisi halunnut kokea kaikkea mahdollista. Aamut alkoivat usein jo noin seitsemän maissa, joko ihastellen lähestyvää satamaa omalta terassilta tai aamiaisen äärellä. Yhtenä aamuna yhdistimme nämä ja nautimme aamiaisen omassa hytissä. Päivät kuluivat matkakohteissa ja laivalle takaisin tultiin noin neljän viiden aikoihin, jonka jälkeen oli kiva hieman levähtää hytissä ennen iltamenoja. Riippuen hieman aikataulusta saatoimme käydä joko kuntosalilla ennen laittautumista ja illalliselle suuntaamista, tai sitten siirryimme suoraan ihastelemaan auringonlaskua laivan yläkannen baariin. Illallisen aikataulu määräytyi meillä oikeastaan sen mukaan, olimmeko menossa katsomaan laivan pääshow:ta, joka siis esitettiin joka ilta klo 19 ja 21 (show vaihtui päivittäin). Useampana iltana olimmekin katsomossa, sillä show:t olivat kerrassaan henkeäsalpaavan upeita! Show:n jälkeen saattoi vielä istahtaa laivan tyylikkäisiin baareihin tai osallistua juhlintoihin. Yhtenä iltana minut houkuteltiin mukaan Dancing with the Officers -ohjelmanumeroon, ja voi taivas miten hauskaa meillä osallistujilla oli, katsojista puhumattakaan! Katsotaan jos julkaisen videokoosteen tuosta kisasta myöhemmällä… 😀

Risteilyn kahtena meripäivänä oli ihana nukkua vähän pidempään ja tutustua laivan tarjontaan kiireettä. Tällöin päiväohjelma koostui kohdallamme enimmäkseen laivan isolla aurinkokannella rentoutumisesta, shoppailukadulla kiertelemisestä ja herkuttelun vastapainoksi kuntosalilla rehkimisestä (jossa muuten oli aina todella rauhallista).

Vinkki: Edellisenä iltana hyttiin tuodaan seuraavan päivän ohjelma, johon kannattaakin tarkasti tutustua. Ohjelmasta voi löytyä vaikka mitä kivaa tekemistä ja näkemistä, joten pieni aikataulutus voi olla paikallaan. Celebrityn omien esiintyjien show:ta ei missään nimessä kannata jättää väliin, sillä huikeat näytökset sisältävät niin musiikkia, akrobatiaa, tanssia kuin muitakin elämyksiä. Muuten suosittelen tekemään laivalla juuri sitä mikä tuntuu itselle sopivammalta – olethan nauttimassa lomasta. 

IMG_8137_celebrity cruises IMG_6947_celebrity cruises IMG_8130_celebrity cruisesIMG_7022_celebrity cruises IMG_8151_celebrity cruises

Miten retket kannattaa varata?

Päiväretket laivalta eri matkakohteisiin tuovat risteilyyn aivan uudenlaista sisältöä. Kun lähes jokaisena aamuna voi herätä uudesta satamasta, mutta silti viettää yönsä mukavasti luksusaluksella, ei matkanteko voisi olla helpompaa. Kohteissa kuitenkin valinnanvaikeus saattaa iskeä, sillä ainakin itselläni varsinkin Italian rannikolla tuntui siltä, että nähtävää olisi ollut useammallekin päivälle. Onneksi kuitenkin laiva oli satamissa aina noin klo 7-9 aikoihin ja laivalle täytyi palata vasta noin klo 16-18 maissa, joten päivän aikana ehti tutustumaan juuri niihin tärkeisiin paikkoihin. Priorisointi kuitenkin kannatti.

Celebrity Cruises laivojen Shore Excursion -tiskiltä voi varata erilaisia päiväretkiä matkakohteisiin. Valinnanvaraa on laidasta laitaan, mutta suosituimmat retket varataan hetkessä loppuun – tämän jouduimme pettyneinä pari kertaa toteamaan. Etukäteen varatut retket tuovat helppoutta matkustamiseen, sillä, kun kohteessa aikaa on rajallisesti, ei sitä halua tuhlata turhaan säätämiseen. Retkillä on myös takuu, että laiva odottaa kaikki retkelle osallistuneet takaisin laivaa, jos viivästyksiä tulisi vastaan. Koska olen aika omatoiminen matkailija, en kokenut useissa kohteissa tarvitsevani erillistä päiväretkeä, mutta muutamiin itseäni kiinnostaviin kohteisiin olisi ollut mahtavaa päästä järjestetylle retkelle. Toki satamissa oli aina paikallisia matkajärjestäjiä tarjoamassa retkiään, ja muutamissa paikoissa sellaisen nappasimmekin laivasta ulos astuessamme.

Vinkki: Tutustu etukäteen laivan retkitarjontaan. Jos löydät sieltä muutaman retken ylitse muiden, jotka haluaisit ehdottomasti tehdä, kannattaa ne varata jo ennen risteilyä tai ainakin melkein heti laivalle päästyäsi. Muissa kohteissa voit sitten fiiliksen mukaan kierrellä joko omatoimisesti, räätälöidä satamassa itsellesi sopivan retken tai kuljetuksen paikalliselta järjestäjältä tai osallistua Celebrity Cruisesin retkille, joissa on tilaa.

IMG_7577_amalfi-2IMG_7921_rooma IMG_8409_toscanaIMG_7038_maltaIMG_7252_sisilia

Miten risteilylle kannattaa valmistautua?

Risteilyille en ole valmistautunut etukäteen oikeastaan mitenkään, sillä olen ajatellut, että kaiken voin hoitaa ja selvittää sitten, kun olen laivalla. Ja näin onkin ollut. Olen kuitenkin halunnut ennen risteilyä tai sen jälkeen tutustua lähtö-/määränpääkaupunkiin muutaman päivän ajan, niinpä olen varannut itselleni muutaman ekstrayön hotelleineen. Suosittelen saapumaan lähtösataman kaupunkiin paria päivää ennen risteilyä, jotta mahdollisiin lentojen viivästyksiin tai pahimmillaan jopa perumisiin (kuten itselläni) on riittävästi aikaa. Sen sijaan risteilyn jälkeen olen kokenut hyväksi palata saman päivän aikana takaisin Suomeen, sillä heti risteilyn jälkeen mieli voi olla sen verran kaihoisa, ettei seuraavien päivien aikana saa uusista matkakohteista mitään irti.

Vinkki:  Celebrity Cruisesin kautta voi myös varata niin lentokenttäkuljetukset kuin ekstrahotelliyöt päiväretkineen, joten ennen matkaa kannattaakin tutustua Celebrityn kohdetarjontaan.

Jos sinulla on lisäkysymyksiä risteilyistä niin laitathan kommenttia tai sähköpostia tulemaan! Kerron mielelläni lisää omista kokemuksistani ja autan parhaani mukaan!

About Author

Seikkailumatkailija ja palkittu matkailuvaikuttaja. Tavoitteena olla Suomen ensimmäinen kaikissa maailman maissa käynyt nainen. Käytynä 186/197 maata ja kaikki maanosat.

4 Comments

 • Marita
  27.5.2016 at 18:05

  Olen myös uskollinen Celebrityllä seilaaja. Olen ollut kaksi kertaa Eclipsellä ja kerran Equinoxilla Karibialla ja nyt tulevana kesänä myös Equinoxilla Välimerellä.
  Tässä mun vinkit. Risteilyjen hinnat seilaavat edestakaisin ja hintoja kannattaa todella kytätä ja napata hyvä diili kun sen saa. Laivojen pohjapiirustuksiin kannattaa tutustua ja hakea vinkkejä parhaisiin hytteihin Cruise Crititin keskustelupalstoilta. Kaikki sanovat että parhaan diilin saa varaamalla risteilyn laivalta ja näin olen myös tehnyt. Silloin voi valita hytin itse virkailijan kanssa ja saa hyviä etuja. Sitten sen laivalla tehdyn varauksen voi siirtää suomalaiselle matkatoimistolle, jonka kanssa voi hoitaa lennot, majoitukset, lentokenttäkuljetukset yms. siihen ympärille.
  Olen itse huomannut, että suomalaisilla matkatoimistoilla on usein listoilla tai tarjolla vain niitä huonompia “jämähyttejä” (alhaalta ja edestä). Lessons learned. Kun varaa itse tietää mitä saa. Me buukkaamme AINA Aqua Class -hyttiluokan laivan keskiosasta taaksepäin siten että ylä- ja alapuolella on myös hyttejä. Ne ovat hiljaisempia. Aqua Class ruokailee omassa pienemmässä Blu-ravintolassa, jonne voi mennä milloin haluaa, eli ei tarvite päättää ruokailuaikaa tai varata pöytää. Voi mennä myös Main Dining Roomiin tai buffettiin jos haluaa. Samoin à la carte aamiaisen voi nauttia Blussa. Aqualaiset pääsevät ilman maksua spa/saunaosastolle.
  Hoksasittehan ottaa lähtösatamassa mukaan kaksi pulloa viiniä (tai sampanjaa) per hytti? Se kannattaa tehdä ja on sallittua laivaannousun yhteydessä. Niitä voi sitten nauttia hytissä tai parvekkeella tai ottaa mukaan ravintolaan, jolloin sommelier tarjoilee teille oman viininne korkkimaksua vastaan. On silti huomattavasti edullisempaa, etenkin sampanjan kanssa.
  Celebrity on profiloitunut pariskuntien ja hieman vanhemman väestön kohderyhmälle. Loma-aikoina ja lyhyillä alle 7 päivän risteilyillä näkee toki myös työikäisiä ja jopa lapsiperheitä. Jos perheessä on lapsia tai teinejä, valitsisin ehkä mieluummin emoyhtiö Royal Caribbeanin laivan. Pitkät risteilyt ovat meille eurooppalaisille mahdollisia, mutta ei niinkään amerikkalaisille työikäisille. Laivan ikärakenne ja se miten iäkästä porukka on, voi tulla joillekin shokkina.
  Itse odotan jo Celebrityn Edge-luokan uusia laivoja (2018). Terveisin, risteilyhullu

  Reply
 • Tiina
  28.5.2016 at 14:15

  Kiitos tästä postauksesta ja Maritalle informatiivisesta kommentista! Olen jo pitkään haaveillut välimeren risteilystä ja kaikki vinkit kiinnostavat. Yksin haluan matkalle. Kaverin kanssa tietysti olisi helpompi esim. varata ravintolassa paikkaa sillä aikaa kun toinen hakee buffasta jotain. Usein ollessani risteilyillä, on paikka sillä aikaa putsattu ja muita änkenyt siihen syömään. Kaveri olisi kiva myös retkillä, mutta hytin jakamisen koen epämiellyttävänä, kun hytit kuitenkin ovat aina pieniä, eikä niissä oikein yksityisyyttä ole, jos siellä majoittuu toinenkin.

  Reply
 • Marita
  29.5.2016 at 11:28

  Tiina, riippuu tietysti budjetistasi, mutta yksin hytissä matkustavana maksat tuplana. Eli jos hinta on ilmoitettu 2100 euroa per person, maksat yksin hytissä matkustaessasi 4200 euroa matkastasi. Silloin taidat saada kylläkin Captain’s Club -kanta-asiakaspisteet tuplana. Niitä kannattaa kerätä, sillä risteilyasiakkuuden keskittäminen kannattaa. Saa alennuksia ja saa kutsuja tilaisuuksiin laivalla. Samaa kerättyä pistetasoa voi hyödyntää myös konsernin muissa yhtiöissä Royal Caribbeanilla ja Azamaralla kun siitä varauksen yhteydessä mainitsee.
  Kokeneet risteilijät karttavat laivayhtiön massaretkiä ja järkkäävät omia pienempiä retkiporukoita yksityisesti edullisemmin Cruise Criticin oman risteilyn roll-call -ryhmän jäsenten kesken. Osallistuimme tällaiselle Cartagenassa Colombiassa ja oli mukavaa.

  Reply
 • Susanna
  14.6.2016 at 00:06

  Lisäksi maksuina tulee useimmiten myös tippimaksut, paljonkohan ne ovat tuolla yhtiöllä? MSC:llä tippimaksut ovat noin 10e/päivä/henkilö, vaikka netissä lukee yhä väärä tieto että 7e. Olen nyt käynyt kahdella Msc risteilyllä, mutta jatkossa haluaisin toisen yhtiön. Risteilyilaivoista ja yhtiöistä kannattaa lukea etukäteen tietoa ja kokemuksia cruisecritic.com sivulta 🙂 etenkin jos menee laivalle, jossa ei ole vielä käynyt

  Reply

Leave a Reply