Menu
Maailmanympärimatka

Paljonko maailmanympärimatka maksoi?

Vihdoin ja viimein sain käytyä läpi maailmanympärimatkan kulut ja muodostettua tuolle 10 kuukauden mittaiselle elämäni seikkailulle jonkinlaisen hintalapun. Ennen matkaa arvioin Budjetti maailmanympärimatkalle -postauksessa, että maailmanympärimatka tulisi kustantamaan kokonaisuudessaan noin 40 000 €. Lisäksi Maailmanympäri – lentolippupaketti hintoineen -postauksessa avasin hieman oman matkani lentolippujen hintoja.

Maailmanympärimatkalle lähdin lokakuussa 2016 ja palasin takaisin Suomeen elokuussa 2017. Tuon 10 kuukauden aikana reissasin seuraavissa paikoissa: Madagaskar, Etelä-Afrikka, Swazimaa, Mozambik, Lesotho, Namibia, Botswana, Zambia, Zimbabwe, Malawi, Tansania, Zansibar, Kenia, Espanja, Bolivia, Argentina, Uruguay, Chile, Etelämanner, Pääsiäissaari,  Ranskan Polynesia (Tahiti ja Moorea), Uusi-Seelanti, Fiji, Australia, Papua Uusi-Guinea, Singapore, Itä-Timor, Indonesia, Brunei, Filippiinit, Vietnam, Kambodža, Thaimaa, Myanmar ja Laos. Eli matkalla tuli vierailtua niin 6 maanosassa kuin peräti 32 maassa, puhumattakaan niistä kaikista upeista ja erikoisista paikoista minne matkani johdattikaan.

Maailmanympärimatka oli ollut minun pitkäaikainen unelmani, ja päätinkin sen lopulta toteuttaa kerran elämässä -mentaliteelillä. Eli kun tällaiselle matkalle lähden, haluan sen aikana nähdä kaikki ne paikat, joista olin haaveillut ja päästä kokemaan sellaisia elämyksiä, joita en ollut koskaan aikaisemmin tehnyt. Tiedostin matkan suunnitteluvaiheessa, että hintalappu tällaiselle unelmien elämysmatkalle tulee olemaan korkeampi kuin perinteiselle lomareissulle. Lopulta päätinkin, että olen valmis vaikka nostamaan reissubudjettiani, jotta pääsen toteuttamaan juuri omannäköiseni maailmanympärimatkan.

Matkalle lähdin yksin ja pääsääntöisesti reissasin koko 10 kuukautta omatoimisesti, mutta joitakin reissuosuuksia tein G-Adventuresin reissupakettien turvin. Lisäksi minulla oli reissukaveri mukana Madagaskarilla, Filippiineillä ja Myanmarissa, jonka lisäksi Australiassa majoituin pääosin ystävieni luona.

No mutta miten siinä sitten kävikään? Riittikö 40 000 € vai paukkuiko budjetti? Se selviää seuraavasta:

Hintalappu unelmien matkalle

Kokonaishintalappu 10 kuukauden mittaiselle maailmanympärimatkalle oli 46 726 €. Suurimman kuluerän muodostivat odotetusti tourit, eli pääosin G-Adventuresin kautta tehdyt kiertomatkat, jotka kustansivat yhteensä 18 677 € kaikkine erikoisine aktiviteetteineen. Toiseksi eniten matkakassasta söi eläminen matkakohteissa, mikä kustansi kokonaisuudessaan 10 995 € kymmenen kuukauden ajalta, ja matkalla ollessa rahaa kului elämisen lisäksi majoitukseen 4 888 €:n verran. Yhteensä nämä muodostivat 15 883 € kuluerän. Lentolippujen hintalappu kaikkien matkalla tehtyjen lentojen osalta oli lopulta 8 638 €. Muihin sekalaisiin menoihin ennen matkaa ja matkalla ollessa kului 3 527 €. Näitä eri kustannuseriä ja tiettyjä oletuksia niiden osalta olen avannut tarkemmin postauksen seuraavissa kohdissa.

Maailmanympärimatkan lennot

Maailmanympärimatkan lennot kustansivat yhteensä 8 638 €. Lennoista suurin menoerä muodostui yllätys yllätys maailman ympäri -lentolippupaketista, jonka hankin ennen matkaani Kilroyn kautta. Hintalappu tälle oli 4 250 €, ja se sisälsi seuraavat lennot: Madrid (Espanja) – La Paz (Bolivia) // Buenos Aires (Argentiina) – Ushuaia (Argentiina) – Santiago (Chile) – Pääsiäissaari (Chile) – Papetee (Tahiti) –  Auckland (Uusi-Seelanti) – Nadi (Fiji) – Brisbane (Australia) – Singapore // Bangkok (Thaimaa) – Helsinki – Madrid (Espanja). 

Koska samalle maailmanympärilippupaketille ei pystynyt mahduttamaan enää Afrikkaa, tuli minun hankkia sinne erillinen Afrikka -lentolippupaketti. Nämä nappasin myös Kilroyn kautta ja hintalapuksi muodostui 1 640 €, mikä sisälsi lennot seuraavien paikkojen välillä: Helsinki – Johannesburg (Etelä-Afrikka) – Antananarivo (Madagaskar) – Johannesburg (Etelä-Afrikka) // Nairobi (Kenia) – Madrid (Espanja).

Näiden etukäteen ostamieni lentopakettien lisäksi tein maailmanympärimatkan aikana omatoimisesti muita lentoja, joiden kustannukset yhteensä olivat lopulta 2 748 €. Näitä lentoja oli kaksi Etelä-Afrikassa (222 €), meno-paluu Australiasta Papua Uuteen-Guineaan (617 €), Kolme Australian sisäistä lentoa (333 €) sekä useammat lennot Kaakkois-Aasiassa (yht. 1 577 €). Kaakkois-Aasiassa alkuperäinen suunnitelmani oli reissata mahdollisimman paljon maitse busseilla, mutta maailmanympärimatkan loppupätkällä pieni laiskuus iski, ja seikkailun sijaan halusin maksimoida aikani matkakohteessa. Tästä syystä päädyin harmillisen usein nappaamaan yhden yksittäisen lennon seuraavaan paikkaan, joka toki oli aina kalliimpaa kuin esim. menopaluu, bussilipusta puhumattakaan.

Elämyksien hintalappu

Maailmanympärimatkan kokonaishintalapusta suurin menoerä oli tourit eli eli valmiit matkapaketit ja muut maksulliset aktiviteetit, retket ja elämykset. Kokonaishintalappu näille oli huimat 18 677 €.

Selvästi isoimman siivun näistä vei G-Adventuresin 11 päivän risteily Etelämantereelle (5 999 €), mutta kuten olen kirjoittanut, oli tuo reissupätkä yksi elämäni upeimpia kokemuksia, enkä jälkikäteen ole harmitellut hetkeäkään sen suolaista hintaa. Toiseksi kallein kokonaisuus oli niin ikään G-Adventuresin Capetown to Nairobi -seikkailu overland truckilla, mutta erona Etelämantereen risteilyyn, matkapäiviä tällä reissulla oli peräti 40 päivää. Kiertomatka kustansi 3 999 €, mutta siihen päälle tuli erillinen kustannus pienkonelennosta Okavangon Deltalla (109 €) ja kuumailmapallolento Serengetissä (453 €).

G-Adventuresin Uuden Seelannin kiertomatkan hinta oli 1 999 €, mutta kun siihen päälle lisätään laskuvarjohyppyä, helikopteriajelua ja jäätikkökävelyä, uintia delfiinien kanssa, ratsastusretkeä ja sun muita erikoisia aktiviteettejä, muodostui Uuden Seelannin retken hinnaksi lopulta 3 048 €. Sitä vastoin G-Adventuresin reissu La Pazista Buenos Airesiin ei tuonut kuin n. 50 € lisähinnan joulun ratsastusretken muodossa 1 599 € tourpaketin päälle. G-Adventuresin Island Hopping Fidzillä kustansi kokonaisuudessaan 764 € puolihoidolla ja seikkailumatka Madagaskarilla 700 €, kun sain  reissun kokonaissumman jaettua matkakaverini kanssa.

Muita pienempiä reissupaketteja olivat mm. surffileiri Balilla (282 €) ja Halong Bayn risteily (181 €). Lisäksi muihin päiväretkiin ja aktiviteetteihin koko reissun ajalta meni eri paikoissa kokonaisuudessaan arviolta 1 493 €, mutta tämä summa ei ole tarkka, sillä osan retkistä olin maksanut käteisellä, osan taas kortilla, joten jälkikäteen kaikkia kustannuksia oli hankala eriyttää ja kohdentaa oikein. (Note to self: matkan aikana olisi voinut tehdä parempaa kirjanpitoa).

Majoituksen keskihinta

Suurimmassa osassa maita yövyin edullisesti joko hostelleissa tai pienemmissä homestay- tai bed&breakfast-tyyppisissä paikoissa. Siitä huolimatta tarkastellessa yhden yön majoituskustannusta, on sen keskiarvo n. 30 € / yö. Kuten alla olevasta kuvaajasta näkee, suurimmat majoituskustannukset muodostuivat matkan alkupätkällä, kun taas Kaakkois-Aasiassa reissatessa kustannukset olivat selvästi pienempiä.

Selvästi kallein kohde majoituksen osalta oli Ranskan Polynesia ja toista sijaa listalla pitää Pääsiäissaari. Molemmista olisi toki löytynyt hostellivaihtoehtokin, mutta päädyin lopulta valitsemaan oman rantabungalowin Moorealla ja bed&breakfast-paikan Pääsiäissaarilta. Samoin Mozambikissa olisi ollut tarjolla todella edullisia hostelleja, mutta pienessä matkan alkujännityksessä päädyin valitsemaan bed&breakfast-majapaikan.

Chilen osalta kustannusta nostaa yksi hotelliyö, sillä kun olin lopen kyllästynyt sairasteluun hostellissa, vietin viimeisen yön mukavasti lentokenttähotellissa lähellä siitä päälle 100 € yöltä. Argentiinassa taas yövyin Buenos Airesissa edullisesti hostellissa, mutta kaksi yötä turistipaikka Ushuaiassa nosti keskihintaa – hostellit siellä oli nimittäin täyteen bookattuja. Etelä-Afrikan osalta keskihintaa nostaa yksi yö lentokentän lähellä sijainneessa majapaikassa, vaikka muuten yövyin hostelleissa.

Australiassa yökohtainen hinta majoitukselle on kuvaajassa alhainen siitä syystä, että vietin siellä useamman yön ystävieni luona majoittuen. Jos tarkastellaan pelkästään hostelliöitä, oli majoituksen keskihinta Australiassa peräti 30 € / yö vaikka yövyin hostellien dormeissa. Laosissa taas päädyin hostellin sijaan tasokkaampaan majapaikkaan, mikä sen vuoksi nostaa Laosissa vietettyjen öiden keskihintaa 26 €, kun hostellissa se olisi ollut vain 6 € yö. Myanmarissa ja Filippiineillä reissasin taas ystäväni kanssa, joten hostellien sijaan yövyin perustasoisissa majapaikoissa (lukuunottamatta yhtä epäonnen läävää El Nidossa), mutta kustannusta alentaa sen jakaminen ystävän kanssa.

Majoituskulut olivat koko matkan ajalta yhteensä 4 888 €. Majoituskulut olen eritellyt vain niiden maiden osalta, jossa olen yöpynyt omatoimisesti. Näin ollen tourien kokonaishintaan kuuluvat majoitukset eivät ole tässä hinnassa eriteltynä eikä myöskään alla olevassa kuvaajassa mukana.

Elämiseenkin rahaa

Matkalla päivittäiseen elämiseen upposi lopulta yhteensä noin 10 995 €, mikäli on tilitietojani uskominen. Tähän kategoriaan on siis laskettu mukaan kaikki ne menot, mitä elämiseen maailmalla olen tarvinnut, kuten kaikki päivittäiset ruuat ja juomat, muut hankinnat (esim. aurinkorasva) ja pienet paikalliset menot, kuten Uber, taksimatkat, skootterin vuokrat jne. Päivää kohden käyttämä summa oli matkalla keskimäärin noin 36 €, kun kokonaissumma jaetaan matkapäiville. Tämä summa on tosin vain karkea arvio, sillä näiden kulujen erittelyyn olisi minulta mennyt nyt jälkikäteen päivä jos toinenkin. Pyrin kuitenkin muodostamaan elämiselle hintalapun matkalla käyttämieni luottokorttien laskuihin perustuen. Todellisuudessa osa näistä kuluista ei välttämättä ollut suoraan elämiseen liittyvää, vaan saattoi myös olla jokin päivän retki, käteisellä maksettu majoitukseen käytetty summa tai jokin ostamani asia, jonka olisi yhtä hyvin voinut myös laittaa muut kulut -kategoriaan.

Muut sekalaiset kulut

Muita sekalaisia maailmanympärimatkaan liittyviä kuluja olivat jo ennen matkaa maksetut tarvittavat lääkkeet ja rokotteet (577 €) ja matkavakuutus (450 €). Lisäksi matkalla kului viisumeihin n. 500 €. Ennen matkaa olin laskeskellut muille matkaan liittyville hankinnoille kuluerän olevan n. 1000 €, mutta todellisuudessa tähän kategoriaan kului ennen matkaa n. 700 € ja matkalla ollessa n. 1 300 €. Hankintoihin laskin etukäteen hankitut pakolliset matkatavarat sekä niiden lisäksi tavaroiden lähetyksen matkalta Suomeen (Chilestä talvivaatteiden lähetys ja Singaporesta retkivarusteiden lähestys) ja uusien tarvittavien tavaroiden sekä vaatteiden hankinnan matkalla ollessa. Yhteensä muut kulut olivat maailmanympärimatkaan liittyen 3 527 €.

Budjetti ylittyi, hups

40 000 € reissubudjetti siis ylittyi kaiken kaikkiaan 6 726 € verran, kun vertaan toteutunutta kokonaissummaa alkuperäiseen budjettiini:

Lentojen osalta budjetin 1 248 € suuruinen ylitys tuli maailmanympärimatkan loppupätkältä, jossa erityisesti lennot Papua Uuteen-Guineaan olivat kalliimmat kuin olin alkuperäisessä budjetissa laskenut. Lentokustannuksiin ekstraa tuli myös lennoista Australiassa ja paluustani Balille, joiden lentolippujen hintoja en ollut sisällyttänyt alkuperäiseen budjettiin. Ennen matkaa olin myös kaavaillut reissaavani Kaakkois-Aasiassa pääosin maanteitse edullisesti, mutta lopulta päädyin bussin sijaan lentämään useamman stopin.

Suurimman budjettiylityksen (3 877 €) aiheuttivat ostetut tourit, eli valmiit matkapaketit ja muut maksulliset aktiviteetit, retket ja elämykset. Näiden osalta tiesin tosin jo etukäteen, että todennäköisesti bookkaamieni (ja maksamieni) tour-pakettien lisäksi matkan aikana tulee tehtyä ja kokeiltua myös muitakin juttuja kuten laskuvarjohyppyä, kuumailmapallolentoa ja snorklausta valashaiden kanssa. Näille oli etukäteen hankalaa arvioida hintalappua budjettiin, joten jätinkin säästötilille jemmaan rahaa mieluisia aktiviteettejä varten varsinaisen reissubudjetin päälle.

Majoitus ja eläminen kustansi lähes saman verran kuin olin alunperin arvioinut. Budjettiylitys näiden osalta oli kokonaisuudessaan 883 €. Ennen matkaa laskin reissubudjetin siten, että päivittäin minulla kuluisi maksimissaan 50 € niin majoitukseen kuin elämiseen ylipäätään. Arvioin, että kalliimmissa maissa summa saattaisi ylittyä, mutta toisaalta halvemmissa maissa eläessä budjetti hieman tasoittua. Lopullinen päiväbudjettini oli kuitenkin 52 €. Sitä olisi voinut helposti nipistää reissun päällä, varsinkin Kaakkois-Aasian edullisissa maissa, mutta matkan loppupätkällä suosin yhä useammin omaa huonetta hostellien sijaan ja toisaalta en jaksanut enää laskeskella menojani pennilleen kuten alkumatkasta.

Lisäksi reissun muut kustannukset olivat alkuperin arvioimaani 2 500 € suuremmat reilulla 1000 eurolla.

Matkan hinta ilman toureja 28 025 €

Jos matkakustannuksista ottaa kalleimman kuluerän eli tourit kokonaan pois, jää maailmanympärimatkalle hintalapuksi 28 025 €. Tähän summaan laskin mukaan majoituksen myös tourien ajalta, olettaen majoituksen ja elämisen kustantavan 52 € jokaisena matkapäivänä (yht. 305 päivää).

Näin ollen jos mielii maailmanympärimatkalle ja tekee kaiken reissussa omatoimisesti ilman valmiita tourpaketteja, voi reissubudjettia pienentää huomattavasti. Huomioon kuitenkin tulee ottaa, että esim. Afrikassa ja Etelä-Amerikassa maasta toiseen reissaaminen yksin voi olla joissakin paikoissa kalliimpaa kuin ryhmän mukana reissaaminen ja toisaalta myös vaivalloisempaa, eikä kaikkiin paikkoihin ihan noin vain voi myöskään mennä ilman opasta. Ja taas jos Etelämantereelle mielii, oli oma tourpakettini sieltä aivan halvimmasta päästä. Sen sijaan kuka vaan voi nipistää lentolippuihin itseni käyttämästä summasta valitsemalla maailmanympärimatkareitilleen edullisempia kohteita ja toisaalta tekemään matkaa mahdollisimman paljon myös maitse.

Uskonkin, että jokaiselle reissaajalle muodostuu omanlainen maailmanympärimatkan hintalappu sen pohjalta, millaisissa kohteissa haluaa käydä, kuinka paljon erilaisia aktiviteettejä ja elämyksiä haluaa matkaan mahduttaa ja kuinka paljon on valmis nipistämään majoituksesta sekä päivittäisestä elämisestä. Se mitä toinen arvostaa matkallaan, voi olla toiselle selvä säästökohde.

Toivottavasti tämä postaus antoi tarpeeksi informaatiota niille, jotka tällä hetkellä haaveilevat irtiotosta maailman ympäri ja niille, jotka jo aktiivisesti suunnittelevat reissuaan ja päivittävät matkabudjettejaan. Kysykää toki lisää, jos jokin jäi mietityttämään!

Lue myös nämä:

About Author

Seikkailumatkailija ja palkittu matkailuvaikuttaja. Tavoitteena olla Suomen ensimmäinen kaikissa maailman maissa käynyt nainen. Käytynä 186/197 maata ja kaikki maanosat.

30 Comments

 • Alma
  8.1.2018 at 20:18

  Äkkiseltään, paljon rahaa…mutta jossain on asuttava,maailmalla tai kotona….hotellihostellib&b…vuokra, lainanlyhennys,hoitovastike,rahoitusvastike,vesimaksu ….kotonakin on syötävä,lounasetu…Kotonakin harrastaa, seikkailee, kokee elämyksiä….
  Vertailun vuoksi, mitä maksaa saman ajan eläminen kotona….
  Matkailu kannattaa.aina.

  Reply
  • Anna-Katri
   10.1.2018 at 07:20

   Niinhän se on, että kotona Suomessa kuluu elämiseen enemmän rahaa kuin matkoilla, ja välillä ihan huomaamatta. Toki sitä arkeakin pitää elää, mutta kyllä matkat antavat sitten paljon enemmän kuin ottavat. Luulenpa, että harva katuu koskaan tekemiään matkoja – enemmän sitä harmitellaan, että miksi en matkaillut enemmän.

   Reply
 • Elisa
  8.1.2018 at 20:39

  Tämäpä oli aivan mahtava budjettipostaus! En suunnittele maailmanympärimatkaa mutta ainakin se tuli selväksi tästä, ettei sen toteuttaminen mitään ihan mahdottomia budjetteja vaatisi 🙂

  Reply
  • Anna-Katri
   10.1.2018 at 07:21

   Kiva kuulla, että tämä budjetin avaaminen oli hyödyllinen postaus! Näin ajattelinkin, että ehkä joku saa tästä vähän suuntaviivoja sille mitä tällaisen matkan toteuttaminen kustantaa ja ehkäpä uskaltautuu sitten aloittamaan oman matkan suunnittelun 🙂

   Reply
 • Heli / Heli voyage
  8.1.2018 at 21:36

  Budjettipostaukset on aina mielenkiintoisia! Onhan tuo tietenkin iso summa rahaa kokonaisuudessaan, mutta sanoisin että money well spent! Aika paljon rahaa olisi tosiaan vienyt elämä myös Suomessa…

  Reply
  • Anna-Katri
   10.1.2018 at 07:22

   Toki on iso könttäsumma, mutta toisaalta kun katsoo mitä kaikkea huimaa matkan aikana tein ja näin, niin summa alkaakin tuntua aika maltilliselta siihen verrattuna. Ja niinhän se on, että Suomessa eläminen maksaa ja paljon, ja usein kaikenlaisiin asioihin menee ihan huomaamatta rahaa täällä arjessa.

   Reply
 • Annakaisa
  9.1.2018 at 09:05

  Hei. Kiitos mahtavasta informaatiosta.
  Onko sinulla noissa majoitus- ja muissa kuluissa mukana blogiyhteistyön kautta saadut majoitukset, elämismenot yms.?
  Vai haluatko raottaa sitä puolta?
  Kuitenkin joissakin postauksissasi taisi olla maininta yhteistyökuviosta (ellen ihan väärin muista).

  Reply
  • Anna-Katri
   10.1.2018 at 07:24

   Moikka, blogiyhteistöitä en matkalla tehnyt juuri ollenkaan, sillä ennen matkalle lähtöä päätin, että matka on vain ja ainoastaan lomaa itselleni ilman sen kummempaa työstressiä. 🙂 Ainoastaan matkan viimeisillä viikoilla Balilla kävin testaamassa Duara Travelsin kotimajoituksen yhteistyönä parin yön ajan, joten nuo yöt olen merkinnyt laskelmaan olemaan nolla euroa. Balilla majoituin yhteensä 58 yön verran, joten toki jos haluaa vieläkin todellisemman summan sinne laskea, voi tuohon päälle lisätä ne puuttuvat yöt. Tässä laskelmassa esitetyt majoitus- ja elämiskustannukset ovat siis kaikki itseni maksamia, Duaran lisäksi muita yhteistöitä tai etuja blogini kautta ei ollut. 🙂
   Postauksen Duara-kokemuksesta kirjoittelin jo kotiin palattua: https://adalminasadventures.com/koe-bali-uudella-tavalla-majoitu-paikallisen-perheen-luona/

   Reply
   • Annakaisa / Adventurista
    11.1.2018 at 06:35

    Kiitos, Anna-Katri!
    Loistava selvennys. Ja joo, tuo Duara Travelsin vinkki oli loistava. Harmi, etten ehtinyt sinne(kään), vaikka kolmisen kuukautta olin just Balilla.
    Mukavaa matkavuotta 2018 sinulle.

    Reply
 • anonyymi-alli
  9.1.2018 at 19:35

  Miten tää on maksettu? Tai siis millä oot saanut kasaan tollasen summan rahaa? Yhtään sun taustoja tietämättä tai muita postauksia lukematta ihmetyttää, kenellä on varaa tollaseen summaan? Siis joo toki, 10 kk Suomessa maksais varmaan enemmän ym mutta tossa on esim meikäläisen puolentoista vuoden palkka ja jos nyt alan säästämään niin saisin tollasen summan kasaan ehkä 10 vuodessa jos en kävis missään muussa reissussa. Ja sit samalla menetät sen vuoden palkan periaatteessa kun oot reissussa. Eli ainakaan perus yksinasuvan duunarin palkalla ei tällasia reissuja kustanneta, mutta kerro toki miten se sitten on mahdollista? Lottovoitto? Rikas mies? Vanhemmat? Perintö? Joku rahastosijoittaminen ja siinä rikastuminen?

  Reply
  • Anna-Katri
   10.1.2018 at 07:31

   ännä ajatustapa, ettei koulutettu päälle kolmekymppinen työssäkäyvä nainen pystyisi itse rahojaan matkaan hankkimaan, vaan tosiaan tarvittaisiin rikas mies, vanhemmat, perintö tai ainakin lottovoitto. Toki ymmärrän, että meillä kaikilla on eri taustat, lähtökohdat ja elämäntilanteet sekä toisaalta myös tavat käyttää ja säästää rahaa voi vaihdella suuresti. Mutta siis, miten matkani on maksettu, selviää tästä jo aimmin kirjoittamastani postauksesta 🙂
   https://adalminasadventures.com/miten-sulla-on-muka-varaa-matkustaa/
   Ja lisävinkkejä siihen, ettei välttämättä tarvitse olla miljonääri jotta voi matkustaa, löytyy täältä:
   https://adalminasadventures.com/vain-miljonaarilla-on-varaa-kuinka-matkustaa-edullisemmin/

   Reply
   • anonyymi-alli
    10.1.2018 at 14:41

    Myönnän, aloitukseni oli provosoiva, mutta niin oli tarkoituskin. Harva matkabloggaaja vastaa kysymykseen matkan matkamisesta rehellisesti jos sitä kysyy ns. sievästi. Silloin mainitaan vaan, että työnteolla tms, joka kyllä on jossain määrin rehellinen vastaus, mutta ei kuitenkaan loppupeleissä kerro kaikkea. Itse arvostan matkabloggaajia ja ylipäätään matkustelevia ihmisiä, jotka kustantavat reissunsa (tai ylipäätään minkä tahansa asian elämässään) itse, ilman muiden avustusta. Matkabloggaajissa arvostan myös rehellisyyttä ja avoimuutta nimenomaan raha-asioissa ja nämä blogit yleensä jäävätkin seurantalistalle.
    Luin linkittämäsi blogipostauksen, joten kiitos rehellisyydestä. Toki epäselväksi vielä jäi, että mikä se sinun ammattisi nyt sitten onkaan – yliopistokoulutus kun ei automaattisesti tarjoa edes sitä keskivertoansiota vaan saattaa mahdollistaa pääsyn Siwan kassalle huonoimmassa tapauksessa. En tiedä oletko ylipäätään ammattiasi halukas kertomaan, mutta toki se kiinnostaisi.
    Se, miksi tästä aiheesta vouhkaan on se, että olen itsekin keskituloinen, asun kimppakämpässä (vuokralla), budjettimatkailen, en juokse baarissa, en osta mitään ylimääräistä ja silti vain haaveilen tämänkaltaisista reissuista. Olen amk-koulutettu, mutta palkkaukseni on amk-palkkaluokista varmasti sieltä alimmasta päästä (sosiaali- ja terveysala), eikä se tule tässä maassa pysymällä nousemaan vaan olen nyt, muutama vuosi valmistumisestani, urani huipulla (sekä palkkauksessa että etenemismahdollisuuksissa). Parempi palkkaus ja etenemismahdollisuudet ovat käytännössä mahdollista vain ulkomailla jos haluan jatkaa koulutusta vastaavassa työssäni. Toinen asia, mikä tätä alaa hiertää on se, että ilman takaajaa tai säästöjä, minun on mahdotonta hankkia omistusasuntoa. Ammattini ja jatkuvat pätkäsopparit eivät mahdollista lainan saantia pankista ilman takaajaa/säästöjä. Alallani vakipaikan saanti on uran kohokohta, ja sitä voidaan odottaa jopa 10 vuotta, hieman paikkakunnasta riippuen. Ilman vakituista virkaa on turha haaveilla omistusasunnosta, jollei ole maksukykyistä ihmistä taustalla takaamassa lainaa. Ja kun ei ole sitä niin… Siinäpä sitten mietitään, säästääkö unelmamatkaa vai asuntoa varten…
    Pointtini oli, että silti ihmiset ovat eriarvoisia, vaikka tekisivät samanlaisia ratkaisuja säästämisen suhteen kuin sinä. On vaan oikeasti karu fakta, että puolella suomalaisista ei siltikään ole varaa tehdä tällaista matkaa, vaikka tekisivät kaikki mainitsemasi kohdat juuri niinkuin sinä. Kaikilla ei ole varaa edes kouluttautua uudelleen, parempaan ammattiin, sillä vaikka opiskelu on Suomessa ilmaista, asuminen ja eläminen ei. Opintolaina voi olla monelle ihan pieni siivu, jossain ikuisessa lainakierteessä, mutta toiselle jo otettu opintolaina voi olla este jatko-opiskeluille. Surullista on, että Suomen hallitus tekee kaikkensa, että tuloerot kasvaisivat ja köyhistä tulisi entistä köyhempiä, rikkaista entistä rikkaampia. Se on niin väärä suunta, mutta vaikuttaa niin monen jokapäiväiseen elämään (esim. kiky).
    Mutta edelleen, kiitos rehellisyydestä. Ja erityisesti tästä postauksesta. Allekirjoitan kyllä monta asiaa, ja arvostan sitä, että ihmiset uskaltavat heittäytyä ja lähteä tällaiseen reissuun. Myönnän, että sinun 46 000 e on paljon paremmin käytetty tähän reissuun kuin vaikka uuteen autoon. Taidanpa tästä lähteä selaamaan blogiasi enemmän. 🙂

    Reply
    • anonyymi-alli
     13.1.2018 at 16:28

     Mä itseasiassa haluaisin sun vastauksen vielä tähän aiheeseen, ja mieluusti myös allaolevan kommenttiin. Me ollaan ihan yhtä tärkeitä lukijoita sun blogille, vaikka kirjoitetaankin sellaisesta aiheesta, josta bloggaajat ei halua puhua (onneksi edes itse haluat hieman). Ja vaikka kirjoitetaankin anonyyminä! 🙂 Joo, ehkä ei ole just sitä kommenttia, mitä tällaiseen postaukseen haluaisit saada, mutta tällaista olet nyt saanut.

     Reply
     • J
      20.1.2018 at 18:24

      Olen täysin erimieltä. Opiskelin aikaisemmin isossa yliopistokaupungissa yliopistossa ja kesäsin tienasin hyvin palkatussa tehtaassa vuorotyössä ylitöineen n. 15000-20000e useamman vuoden aikana. Saman teki kumppanini. Laitoimme kumpikin tuosta summasta säästöön noin puolet eli n. 20000e vuodessa. Useampana kesänä opiskelijoina tienatessamme olemme pystyneet järjestämään hulppeat häät, matkustelemaan kerran vuodessa (osa reissuista hulppeita matkoja) ja lisäksi vielä saamaan lainan omistusasennollemme. Elämisessä olemme olleet hyvin tarkkoja, makarooni ja halvat ruoat ja yliopistolla syöminen on tullut tutuksi. Opintolainaa emme koskaan ole nostaneet ja suurien kesäansioidemme takia kaikkia opintotukikuukausia emme ole saaneet nostaa. Kyllä se vain näin on, että ei ne suuret tulot vaan ne pienet menot. Tällä hetkellä elämöntilanteemme on muuttunut huomattavasti, mutta olen saanut kokea että kahden hengen taloudessa kummankin puolison 20000e eli 40000e vuosituloilla pystytään jo ihmeisiin.

 • K
  10.1.2018 at 21:43

  Olen edellä olevan kanssa oikeastaan samaa mieltä. Suurella osalla suomalaisista ei ole mitään mahiksia toteuttaa tämän hintaluokan matkajuttuja edes kerran elämässään, vaikka nuodattaisivat ohjeitasi. Siinä mielessä olet etuoikeutettu. Eläminen maksaa. Yliopistokoulutus, edes maisterintutkinto tai kaksi ei takaa nykyään rahakasta uraa tai välttämättä edes työpaikkaa. Työura on monesti pelkkää pätkätyötä, jolla ei asuntoja hankita. Useat elävät kuluttamallasi summalla useamman vuoden. Säästää ei voi, kun rahat ei kaikilla riitä edes pakollisiin menoihin.
  Jokainen saa mielestäni kuitenkin käyttää rahansa niin kuin haluaa, kunhan ne on rehellisesti hankittu tai saatu. Mielestäni sen ei kuitenkaan nykyään pitäisi olla mikään yllätys, että ihmiset ihmettelevät tai eivät ymmärrä, miten jollakin on varaa matkustaa koko ajan.
  Luen kuitenkin miellläni kiinnostavia juttujasi maailmalta, vaikka en luultavasti pysty koskaan kaikkiin maailman maihin matkustamaankaan, toisaalta kaikkialle en syystä tai toisesta haluaisikaan.

  Reply
 • Elsa
  13.1.2018 at 13:24

  Heippa! Olipa mielenkiintoinen postaus! Olen itse lähtemässä maailmanympärimatkalle kesäkuussa ja tällä hetkellä suurimpana mietityksenkohteena on matkavakuutus. Olen kokenut jokseenkin hankalaksi löytää tietoja 3kk pidemmän matkan kattavista matkavakuutuksista, joihin sisältyy myös extremeurheiluksi luokiteltavia asioita.
  Mistä siis hankit sun matkavakuutuksen ja suositteletko sitä?

  Reply
 • Anne | Metallia Matkassa
  14.1.2018 at 12:18

  Huh, aikamoinen hintalappu! Mielenkiintoista kuitenkin lukea, että miten kulut ovat jakautuneet. Aika paljon tuli kuluja noista erilaisista toureista. Maailmanympärimatka on toki haaveena, mutta ei ehkä kovin akuuttina sellaisena (vielä), mutta huomattavasti pienemmällä budjetilla. Oltiin joskus puoli vuotta Aasiassa noin 5000-6000 euron budjetilla, että johonkin noin vuoden matkaan olisin valmis käyttämään ehkä noin 10-12 000 euroa. Toki se sitten sisältää aika paljon sniiduilua ja pitäisi kohteet ja aktiviteetit miettiä aika tarkkaan, mihin riittää rahkeet! Mutta kivoimmat asiat elämässä ja matkailussa on onneksi useimmiten ilmaisia 🙂

  Reply
 • Varmasti ollut jokaisen tuon euron arvoinen, itselläkin säästäminen täällä menossa omaa unelmamatkalleen varten.
  Kummastuttaa kyllä muutamat ylläolevat kommentit, mieleeni tulee yksi asia – miten se on joltakin pois, vaikka joku voisikin toteuttaa noin ison budjetin matkan tai että mitä väliä sillä on, mitä kukin tekee työkseen? Mä ainakin oon vaan onnellinen sun puolesta Anna-Katri, vaikkei mulla varmaan koskaan olisi varaa (tai tahdonvoimaa säästää noin paljon) noin upeaan seikkailuun! <3

  Reply
 • Tuuli
  14.1.2018 at 15:41

  Suuri summa tietysti sellaisenaan, mutta suhteessa kaikkeen rahalla saatuun ei oikeastaan iso. Nämä matkustamisen taloudellista puolta käsittelevät jutut ovat hyviä, innostavat miettimään omaa rahankäyttöä ja konmarittamaan etukäteen: tuottaako tämä 100 € minulle enemmän iloa sohvatyynynä vai matkaan käytettynä?
  Unelmamatkasi oli tietysti ihan mieletön, kiitämistä seikkailusta ja toinen toistaan upeammasta paikasta toiseen. Ei ehkä sinällään ole ihme, jos se aiheuttaa joissakin kateuden ja eriarvoisuuden tunteita, kuten parissa kommentoijassa ilmeisesti. Ja voisihan sinua siitäkin halutessaan kadehtia, että uskallat matkustaa ja mennä yksin paikkaan kuin paikkaan. Eriarvoisuutta nimittäin siinäkin. Minuakin ärsyttää monesti itseni, kun en uskalla, mutta ei se minusta millään tavalla sinun vikasi ole?
  Minäkin vähän ihmettelen noita paria kommentteja ja vaateita ammatin ja tulojen kertomiseen. Eihän se kenellekään kuulu. Ei kai ole tämän blogin asiana ratkaista kysymystä ihmisten tulotason erilaisuudesta – ne ovat ja tulevat aina olemaan erilaiset. Kuitenkin ihmiset onnistuvat matkustamaan eksottisissa paikoissa opiskelijabudjetillakin, kun siihen on paloa.

  Reply
 • Sandra
  14.1.2018 at 19:16

  Olipa mielenkiintoinen postaus ja kiitos, kun avasit tätä meille. Itselleni kieltämättä vaatisi päättäväisyyttä saada kasaan tuollainen säästösumma, mutta muistan, että Suomessa asuessani pystyin kyllä laittamaan palkasta 1000 euroa säästöön joka kuukausi ja silti matkusteltua useamman kerran vuodessa. Lapsettomana ja edullisella paikkakunnalla kun asuin. Silti saisihan tuota jonkin verran säästää tuohon, mutta ei tuo nyt sen verran enempää ole mitä joku laittaa autoon.

  Reply
 • Sofia / Project Forever
  15.1.2018 at 13:05

  Kiitos tästä budjettipostauksesta! Tykkäsin erityisesti, että olit pohtinut paljonko sama matka maksaisi ilman toureja, siitä summasta sai hyvin perspektiiviä paljonko pitkä (omatoimi)reissu suurinpiirtein voisi maksaa. Olen itse lähdössä syksyllä 4kk pituiselle maailmanympärimatkalle, joskin hyvin budjettimuotoiselle sellaiselle. En osta valmista lentopakettia, vaan keräilen yhdensuuntaiset lennot halvimmilta vaihtoehdoilta, lisäksi en varaile mitään toureja vaan täysin omatoimimatkaillen mennään. Toki kohdemaat ovat omatoimimatkailijan kannalta helppoja kohteita. Silti rahaa kuluu ainakin 10 000 euroa, vaikka olenkin yrittänyt jokaisesta asiasta sniiduilla. Ymmärrän täysin että sinun RTW-matkaan on kulunut tuo summa, sillä sisältäähän se todella eeppisiä kohteita ja kokemuksia ja oli kestoltaan melkein vuoden. En usko, että vastaavan tyylistä saisi kovin paljoa edullisemmin.
  Mitä tulee aiempaan keskusteluun rahan käytöstä ja säästöjen kerryttämisestä, mielestäni se on täysin jokaisen oma asia mihin rahansa käyttää. Samalla palkalla eri ihmiset tulevat toimeen hyvin erilaisesti, riippuen priorisoinnista. Missä asuu (paikkakuntien hinnoissakin on suuria eroja), omistaako auton, onko lapsia, kalliita harrastuksia, ruoka-ostokset, työlounaat jne. Pienistä puroista kasvaa suuret joet. Omassa tapauksessani (sote-alan työläinen) olen onnistunut keräämään oman RTW-budjettini kahdessa vuodessa, välillä säästöön on mennyt vain 100e /kk, välillä moninkertaisesti enemmän. Pienehköllä palkallakin fiksuja valintoja tehden reissaaminen siis kyllä onnistuu.

  Reply
 • Ne Tammelat
  15.1.2018 at 23:31

  Ihan äärettömän hyvä, että olet avannut budjettisi meille, saa vähän osviittaa siitä mitä mihinkin kuluu. Nythän on ollut tosi edullisia tarjouksia mm. Lentodiilien kautta, että reissun pallon ympäri voisi saada lentojen osalta jopa 1000-2000 eurolla. Tämän postauksen avulla voi sitten laskea vähän suuntaa, että mitä kaikkeen muuhun menisi ja sitten vaan haaveilemaan lisää (ja nukkumaan, että jaksaa töihin). 🙂

  Reply
 • Ihan älyttömän mielenkiintoinen postaus tällaiselle, joka mielellään miettii matkabudjettia pienemmissäkin reissuissa. Olisihan se mahtavaa pyörähtää pallon ympäri. Voisin hyvin tehdä töitäkin Suomeen matkan varrella, koska teen nytkin töitä yrittäjänä kotoa pitäen etänä. Mutta lapset pitävät minut vielä kotona…ehkä äiti lähtee pidempään reissuun sitten, kun he ovat isompia. Siihen asti haaveilen – ja tututun sun postauksiin reissun varrelta!

  Reply
 • Travelloverin Annika
  17.1.2018 at 12:21

  Unelmilla on hintansa. 40000 on hurjasti rahaa, mutta sillä olet myös saanut aivan valtavasti! Minusta on hienoa, että ihmiset toteuttavat unelmiaan. En ymmärrä alkuunkaan nillitystä siitä, miten olet rahoittanut matkasi. eikö se kuitenkin ole jokaisen oma asia? Mitä sitten, vaikka olisit saanut koko rahan vanhemmiltasi tai ottanut vaikka lainan? Kerrot, mitä kaikki maksoi. Ei kaikilla ole siihen mahdollisuutta – mutta pitääkö edes olla?
  Asumiskustannukset ovat minusta ällistyttävän pienet. Tietenkin toureilla asuminen kuuluu paketin hintaan, mutta vaikka miten laskisi, majoituksen osuus on minusta superpieni. Tässä olisi minulla suuri mahdollisuus kyllä oppia säästämään. Mutta ajatus hostellista ja kimppamajoituksesta vain tuntuu liian hankalalta. Toisaalta itsehän valitsen: en kierrä palloa vaan sheikkailen muilla tavoin.

  Reply
 • Veera K
  18.1.2018 at 03:04

  Noille parille katkerankuuloiselle kommentoijalle haluaisin vain sanoa, että Anna-Katrin tapa ja budjetti matkustaa ei suinkaan ole ainoa tapa, ja maailmaa voi nähdä huomattavasti pienemmällä budjetilla. Luovuutta ja uhrauksia se tietenkin vaatii. Lukekaahan vaikka tämä: https://www.aamulehti.fi/uutiset/suomalainen-pariskunta-myi-omaisuutensa-ja-osti-menoliput-aasiaan-nain-he-elivat-lahes-vuoden-alle-15-eurolla-paivassa-ja-pelkilla-kasimatkatavaroilla-200658077/ ! Mielestäni on todella törppöä tulla syyllistämään unelmiaan toteuttavaa ahkeraa nuorta naista, varsinkaan kun hän avoimesti kertoo juuri näistä asioista joista bloggarit yleensä vaikenevat. Ja hei, jos kommentointi on noinkin katkeraa ja syyllistävää kuin ylläolevat, ei kai se ole ihmekään että bloggaria vähän inhottaa avata moista “matopurkkia”?
  Niin ja ihan taustatietona. Olen itse ihan kitsaalla elämisellä ja opiskelijana onnistunut näkemään mainiosti maailmaa, yli 40 maata tähän mennessä. Ei ne suuret tulot vaan todella harkitut menot. Ja priorisointi; kaikki eivät halua edes säästää omaan asuntoon, vaan ovat täysin tyytyväisiä sijoittaessaan säästöt matkailuun. Eikä siinä ole mitään väärää.

  Reply
 • Rosita - Matkaopas Vapauteen
  19.1.2018 at 02:40

  Tärkeintä, että saa käyttämilleen rahoille vastinetta, sitä arvoa, jota ei voi oikein edes mitata. Valintoja, vaihtokauppaa ja pitkänjänteen säästämistä ja suunnittelua tällainen toki vaatii, mutta palkkiona siitä olet varmasti kokenut sellaisen vuoden, jonka antia voi sulatella lopun elämää ja muistella moneen otteeseen. Tietäen, että perhana vieköön: “Minä ainakin elin, näin ja koin!” 🙂

  Reply
 • Terhi/Fammo matkalla
  20.1.2018 at 00:03

  Mielestäni ihan kohtuullinen summa kun ottaa huomioon mitä kaikkea sillä rahalla sait. Tuo Antarktis on tietysti kallis, mutta se on halpa sen rinnalla, että 11 tunnin retki risteilyalukselta sinne makssaa 3500 dollaria. Taidan kyllä jättää väliin, varsinkin kun säästä ei ole mitään takeita noin lyhyellä matkalla.

  Reply
 • Janni / Lentopelko
  20.1.2018 at 11:09

  Tosi mielenkiintoinen postaus! Paljon rahaa reissaamiseen aina menee, mutta tietenkin se on oma valinta mihin rahansa kuluttaa. Pariin ylläolevaan kommenttiin viitaten; kaikilla ei ole mahdollista tällaista matkaa toteuttaa, mutta kaikilla ei ole myöskään tahdonvoimaa säästää ja karsia omista kuluista arjessa, joita voi yllättäenkin olla paljon ylimääräisiä. Ihana kuulla tällaisista, että joku on toteuttanut oman unelmansa ja tehnyt just kaikki retket mitä on haaveillutkin, mutta samalla olen itse iloinen siitä, että mulla ei oikeastaan ikinä ole ollut unelmana tosi pitkä maailmanympärimatka. Pidempään olen haaveillut Kaakkois-Aasian reppureissusta ja nyt se toteutuu, onneksi hintalappukin jää paljon pienemmäksi. 😀

  Reply
 • Emilia/Matkan varrella
  20.1.2018 at 12:39

  Tästä sai paljon hyviä käytännön vinkkejä maailmanympärimatkan suunnitteluun, vaikka se ei vielä ihan lähitulevaisuudessa häämötäkkään. Ihanan tarkasti oot jaksanut eritellä kulut ja tehdä infograafit. 🙂 Satuin näkemään myös sun haastattelun tänään Aamutvssä, se vasta maailmanympärimatkainspiraatiota lisäsikin!

  Reply
 • Mikko |Shangri-la.fi
  20.1.2018 at 14:32

  Olipa selkeästi esitetty budjetti. Majoitus on ollut aika edukasta loppujen lopuksi. Mielettömän matkan olet kyllä kokenut, “kerran elämässä” -mentaliteetin valinta on varmasti ollut reissun paras päätös.

  Reply

Leave a Reply