Menu
Matkavinkit

Paljonko matkailu maksaa?

No varmasti niin paljon kuin haluaa sen maksavan. Reissubudjetti voikin olla hyvin eri suuruinen eri ihmisille, sillä matkustustyylejä on monia ja toki reissurahaan vaikuttaa paljon omat tulotkin. Toinen on tarkka rahan kanssa, ja toinen hövelimpi tuhlaamaan. Ei siis taida olla mitään yksioikoista vastausta siihen paljonko reissaaminen maksaa, mutta ajattelin avata tässä postauksessa hieman erilaisten reissujen hintoja ja omaa suhtautumistani rahankäyttöön reissatessa.

Mistä matkan hinta sitten muodostuu?

Lennot

Lentojen hinta usein nousee sitä mukaa mitä pidemmälle haluaa reissata, mutta myös sesonki vaikuttaa lentojen hintoihin Suomesta maailmalle lähtiessä. Esimerkiksi Balin Denpasariin voi syksyllä tai keväällä napata lennot yhdellä stopilla noin 600-800 eurolla, mutta joulu- ja kesäloma-aikaan lentojen hinnat voivat hyvinkin olla 1200-1700 euroa. Itse maksoin viimeisimmän Balin reissuni lennoista yhdellä stopilla Dohan kautta juurikin tuon 1700 euroa.

Huokeiden lentojen kyttääminen usein kannattaa, varsinkin jos omalla reissulla on joustoa matkustuspäivistä tai jopa reissukohteesta. Tähän tarkoitukseen paras apu on itsenikin eniten suosima lentovaraussivusto skyscanner.fi josta voi nähdä lentodiilit eri matkustuspäiville vaikka koko kuukauden ajalta. Lisäksi sivustolla voi hakukenttään syöttää “minne vain” komennon, jolloin haku näyttää ruudulle edullisimmat lentokohteet valituille päiville. Esimerkiksi Panamaan löysin sivuston kautta meno-paluulennot vain yhdellä vaihdolla noin 800 eurolla, mikä on varsin hyvä diili Etelä- ja Väli-Amerikkaan reissaamiseen. Vastaavasti kun yritin paikallistaa lentoja Costa Ricaan, oli tarjolla vain vaihtoehtoja 2-3 stopilla yli 2000 eurolla… Eli vertailu kyllä kannattaa!

Reissuun suunnatessa kannattaa myös katsoa päälentokenttien lisäksi lennot pienemmille kentille tai jopa naapurimaahan, jolloin hintalappu voi radikaalisti muuttua. Kohteessa ollessa kaupunkien ja maiden välillä voi liikkua edullisesti maata pitkin niin junalla, bussilla kuin vaikka järjestetyn retken turvin ja näin säästää kukkaroa (ja ilmastoa) lentämisen sijaan.

Yhteenvetona lentojen osalta voisi sanoa, että meno-paluu-lennot Euroopan sisällä maksavat Suomesta n. 200-500 euroa, kaukolennot taas sen noin 700-1500 euroa tuttuihin kohteisiin. Mitä erikoisempi kohde, sitä kalliimpi hintalappu usein on.

Lue myös: Maailman ympäri – lentolippupaketti hintoineen

Majoitus

Majapaikkoja maailmalta löytyy takuulla eri kukkaroille ja majoitus jos mikä on se, johon reissussa ollessa voi joko panostaa tai pihistää. Esimerkiksi yö hostellindormissa voi kustantaa halvimmillaan alle 10 euroa yö kun taas oma bungalow merenrannalla voi maksaa helposti yli 1000 euroa yö. Siltä väliltä löytyykin sitten paljon variaatiota. Majapaikan hintaan vaikuttaa toki myös kohde – Aasiassa hinnat hulppeimmissakin viiden tähden hotelleissa on edullisempia kuin vaikkapa Euroopan kaupunkikohteissa.

Itse suosin useimmilla reissuillani hotellien sijaan persoonallisia pienempiä perheomisteisia majapaikkoja, kuten bed&breakfast ja homestay -kylteillä varustettuja majataloja. Sen lisäksi, että yö omalla söpöllä huoneella varustetussa majapaikassa kustantaa usein n. 20-50 euroa yö, menee tämä summa suoraan paikallisen perheen ja liiketoiminnan tukemiseen kun välistä kansainväliset hotelliketjut eivät vie euroakaan. Jos taas haluan pihistellä matkakuluista (kuten maailmanympärimatkallani) suosin hostelleja, joista yksi yö voi kohteesta riippuen kustantaa jaetussa dormissa n. 8-20 euroa. Usein kuitenkin hostellissa valitsen halvimman jaetun huoneen sijaan esimerkiksi pelkästään naisille suunnatun 6 hengen huoneen tai jopa oman huoneen, jolloin hinta on hieman enemmän kuin halvin mahdollinen vaihtoehto. Hostellia valitessa kiinnitän huomiota sen siisteyteen – edullinenkin majapaikka voi olla trendikäs ja persoonallinen.

Hotellia valitessa suosin mielellään persoonallisia putiikkihotelleja, jotka inspiroivat sisustukseltaan ja tunnelmaltaan. Kansainvälisten hotelliketjujen sijaan pyrinkin löytämään matkakohteesta jotakin erikoisempaa, kuten vaikkapa tämä pikkuhotelli Pariisin sydämessä tai tämä kauniilla maisemilla varustettu hotelli Ugandan Kampalassa. Mutta toki reissuilla mitä erikoisemmissa kohteissa niitä standardihotellejakin tulee aina silloin tällöin käytettyä, usein sijaintinsa ja helppoutensa puolesta, kun hotelli vaikkapa tarjoaa ilmaisen lentokenttäkuljetuksen.

Majoituksen hintoihin vaikuttaa usein matkakohteen lisäksi sen sijainti – ydinkeskustassa tai rannalla olevat majapaikat ovat lähes aina suhteessa kalliimpia kuin syrjemmällä olevat. Lisäksi majoituksen hinta nousee sitä mukaa, mitä enemmän kysyntää on. Esimerkiksi tapahtuman seurauksena majapaikat saattavat olla täyteen bookattuina ja viimeisiä huoneita myydään superkalliilla.

Yhteenvetona majoituksen osalta voisi sanoa, että reissussa halvimmillaan majoittuu hostelleissa n. 8-20 eurolla, pienemmässä majatalossa n. 20-70 eurolla, perushotelleissa n. 50-150 eurolla ja tasokkaammissa hotelleissa 150 eurosta ylöspäin. Muita vaihtoehtoja on esim. Airbnb-vuokraus ja sohvasurffaus.

Lue myös: Erikoisia majapaikkoja maailmalla

Aktiviteetit

Omasta reissutyylistä ja aktiviteettien kaipuusta riippuu paljon, miten paljon rahaa erilaisiin aktiviteetteihin saa uppoamaan. Perinteiset museovierailut tai nähtävyyksillä kiertelyt voivat olla jopa ilmaisia tai kustantaa sisäänpääsylippujen hinnan, jolloin koko reissun aktiviteettien kustannus jää varsin huokeaksi. Esimerkiksi pääsylippu Pariisin Louvreen on 15 €, pääsy Kapkaupungin pöytävuorelle 10 euroa, viininmaistelu Myanmarissa vajaan 5 euroa. Sen sijaan vaikkapa kuumailmapallolento Serengetissä voi kustantaa 500 €, helikopteriajelu Rio de Janeirossa 200 € ja laskuvarjohyppy Uudessa Seelannissa 400 €. Gorillavaelluksen hinta Ugandassa on tällä hetkellä noin 800 euroa, Ruandassa 1500 €.

Vaikka reissuun lähtisikin omatoimisesti, voi matkakohteessa ollessa olla kätevämpää hypätä järjestetylle retkelle. Näitä löytyy kohteesta riippuen muutaman tunnin tai päivän reissuista useampien viikkojen ja kuukausien seikkailuihin. Puhumattakaan todellisista elämyspaketeista maailman upeimmissa kohteissa. Esimerkiksi risteilyn Etelämantereelle voi saada halvimmillaan 6000 eurolla ja useamman viikon telttaretken Afrikan halki 4000 eurolla. Erilaiset reissuelämykset kuitenkin tarjoavat varsinkin kerran elämässä -kokemuksien muodossa rahoille sellaista vastinetta, että harva jälkikäteen katuu niihin sijoitettuja euroja. Ei ainakaan allekirjoittanut!

Yhteenvetona elämyksistä voi sanoa, että niiden summa vaihtelee valtavasti aktiviteetin ja reissukohteen mukaan.

Lue myös: Top 10 kokemukset maailmanympärimatkalta

Eläminen

Lentojen, majoituksen ja elämysten päälle matkakuluja tulee sitten myös päivittäisestä elämisestä. Ruokailuun saa kulumaan rahaa muutaman euron päiväbudjetista aina useampiin satasiin, ja jokainen voi omilla valinnoillaan vaikuttaa siihen syökö mieluummin kalliissa ravintolassa vai katukeittiössä vai kokkaileeko itse ruokansa vaikkapa hostellin keittiössä. Ruokailun lisäksi pienet päivittäiset hankinnat vaikkapa vedestä hyttysmyrkkyyn on hyvä varata mukaan reissubudjettiin, mutta varsinkin turhia shoppailuja karsimalla voi pienikin reissubudjetti riittää pitkälle.

Päivittäisessä reissuelämässä lisäkuluja matkan kokonaishintaan tulee myös esimerkiksi siirtymistä, kuten lentokentältä majapaikkaan kulkemisesta. Joissakin kaupungeissa tarjolla on helpot ja edulliset julkisen liikenteen yhteydet, kuten bussit, junat tai metrot, mutta joissakin paikoissa ainoa varma valinta saattaa olla etukäteen tilattu kuljetus tai lentokentältä napattu taksi. Nämä voivatkin sitten kustantaa lähes mitä vain, joten ennen reissuun lähtöä kannattaa ehdottomasti ottaa selvää varsinkin taksien normihinnoista, ettet tietämättömyyttäsi maksa vahingossa vaikkapa tuplahintaa. Ne paikat, joissa Uber tai muu vastaava palvelu toimii, tarjoavat ne heti mahdollisuuden nähdä matkan todellisen hinnan.

Lisäksi reissussa ollessa kannattaa pitää myös pientä jemmakassaa hätätilanteita varten – on se sitten sukanvarteen taiteltuja dollareita tai käyttökelpoinen luottokortti.

Yhteenveto

Reissun hintalappuun vaikuttaa siis hyvin paljon omat valinnat ja tottumukset, eikä yhtä yleistystä matkan kokonaishinnasta voi oikein tarkalleen sanoa. Uusimmassa Jetlagissa-podcast jaksossa kuitenkin avaamme Veera Biancan kanssa reissubudjetit niin Australian kuin Balin matkan osalta tarkoin euromäärin, joten jos matkakustannukset ja rahan käyttö matkalla ollessa kiinnostaa, kannattaa kuunnella jakso Sadan tonnin reissunaisia ja pikavippimatkoja:

Tässä jaksossa puhutaan rahasta ja siitä, kuinka paljon matkailu maksaa. Mihin nämä reissunaiset panostavat taloudellisesti matkoillaan, entä mistä kannattaa pihistää? Kumpi onkaan tuhlannut yli 100 000 euroa reissuihin ja kumpi tienaa vastaavan summan matkoillaan? Jaksossa pohditaan myös matkabudjetin tärkeyttä ja sitä, voivatko reissuelämykset koskaan maksaa liikaa.

About Author

Seikkailumatkailija ja palkittu matkailuvaikuttaja. Suomen ensimmäinen kaikissa maailman maissa käynyt nainen. Käytynä 197/197 maata ja kaikki maanosat.

5 Comments

 • Meillä aktiviteetit muodostavat useimmiten suurimman osan reissun kustannuksista. Kun jonnekin matkustetaan, haluamme kokea kohteesta meitä eniten kiinnostavat asiat, vaikka se sitten maksaisi enemmän. Yllättävän moni sen sijaan tuntuu näissä säästävän ja jättävän sitten joitain aktiviteetteja tekemättä lyhemmilläkin matkoilla muutamien kymppienkin säästöjen takia.
  Nuo gorillalupien hinnat eivät aivan noin korkeita vielä ole, vaikka korkeita ovatkin. Ugandassa 700 dollaria (noin 620 euroa) ja Ruandassa 1 500 dollaria (noin 1 325 euroa). Tuntuvat kuitenkin nousevan vuosi vuodelta ja Ugandassakaan ei pääse edullisempaan hintaan ei-sesonkiaikaan, kuten vielä muutama vuosi sitten.

  Reply
 • Susanna
  8.3.2020 at 22:19

  Hyvä kooste, se on totta hinnat riippuu ihan siitä mitä ostaa. Olen säästänyt vielä toistaiseki kaukolennoissa, kun Eurooppaan on ollut yleensä halvempi mennä. Tosin just viime vuosina on erityisesti junien hintoja nostettu kesällä jopa pilviin, niin olen mieluiten mennyt esim. koko matkan Ranskasta Espanjaan välipysähdykset on tulleet yhtä kalliiksi kuin pitkä matka kerralla. Bussimatkoilla oon myös mennyt, mutta ne tulee periaatteessa yhtä hintaviksi jos laskee hotellihinnan siihen halvan bussimatkan päälle. Talvella etelä-Eurooppa majoituksineen on huomattavasti halvempi ja tyhjempi kun kesällä. Risteilyissä oli se hyvä puoli että buffet sisältyi, hotellien aamupalasta en yleensä maksa erikseen vaan käyn syömässä vaikka aasialaisissa ravintoloissa

  Reply
 • Maria
  10.3.2020 at 09:51

  Matkailu on nyt kriisissä koronan takia, joten myös matkoja tulee varmasti saamaan pian alennus-hinnoin. Kotimaan matkailu tulee varmasti hyötymään maailman tilasta, koska tarve poistua kotoa ei tule kuitenkaan katoamaan. Matkoille ja arjesta irtaantumiselle tulee olemaan aina tarvetta, mutta kukaan ei tietystikään halua ottaa ylimääräistä riskiä sairastumisesta. Kaukomatkoja tulee varmasti nyt mietittyä tarkemmin ja ihmiset etsivät vaihtoehtoisia ratkaisuja. Miten matkailu tulee muuttumaan vuonna 2020? Nyt Italia on jo kokonaan karanteenissa, mutta mitä seuraavaksi tulee tapahtumaan?

  Reply
 • Pirkko / Meriharakka
  11.3.2020 at 22:22

  Kuten heti alkuun totesit, niin käytettävissä olevat tulot vaikuttavat tietysti paljon, mutta nyttemmin kun meillä on mahdollisuus matkustaa ajan puolesta sen verran kuin haluamme, on vuosittainen matkailubudjetti per henki asettunut tuonne 20-25 Keuron tuntumaan. Mutta sillä matkustammekin sitten mukavasti ja jokseenkin tasan sinne minne haluamme. Lentojen on oltava mahdollisimman suoria, lentoaikojen hyviä ja hotellien sijainniltaan hyviä ja muutenkin siistejä ja kelvollisia – ei ihan viittä tähteä, muttei myöskään mitään nuhjuista. Itse arvostan esimerkiksi toimivaa lämmintä suihkua aika korkealle! Samalla rahalla pari henkeä vaikka viidessä vuodessa ostaisi varmaan vaikka yksiön Helsingistä, mutta emme tarvitse sitä ylimääräistä yksiötä nykyisen kodin lisäksi, mutta matkailua “tarvitsemme” – tai sanotaan nyt niin, että se on kivaa, ja teemme sitä niin kauan kuin kunto ja maailmantilanne sen sallii, rahoja kovin tarkkaan laskematta.

  Reply
 • Robert Malmberg
  12.3.2020 at 08:53

  Hei Anna-Katri & Adalmina’s Adventures,
  Näitä kirjoituksiasi on aina kiva lueskella, kun kuulostat monella tapaa niin samanlaiselta reissaajalta kuin itsekin olen. Tällä hetkellä itse reissussa; Ranskan Polynesiassa Tahitia ja Mooreaa koluamassa.
  Nyt paikallista Tahitin tv:tä ja välillä Ranskan vastaavaa seurailen, että miten käy paluun kanssa Los Angelesiin nyt perjantaina 13. päivä…?
  Terkuin Papeetesta! 😉
  Reissu-Roope

  Reply

Leave a Reply